Cap Gemini brengt Justitie in problemen

Ministerie zet opnieuw kersvers systeem in de ijskast

Dit artikel delen:

Het ministerie van Justitie weigert een nieuw documentair informatiesysteem van Cap Gemini in gebruik te nemen. Daardoor moet Justitie het stokoude mainframesysteem Judis blijven gebruiken. Het lukt maar ternauwernood om dit systeem millenniumbestendig te maken.

Volgens woordvoerder Bart Sikking van Cap Gemini bestaat er verschil in inzicht over de oplevering. "Wij zijn met het ministerie in gesprek om uit de impasse te komen." Waarover het meningsverschil precies gaat, wil hij met het oog op de lopende onderhandelingen niet zeggen. Voorlichter Wim Kok van het ministerie wil in het geheel niet ingaan op de zaak. "Wij verstrekken geen mededelingen over onze zakelijke relaties."
Het nieuwe documentaire informatie- en workflowmanagementsysteem is een door Cap aanbevolen combinatie van standaardpakketten (Docs Open van PCDocs en Staffware) waarop maatwerk moest worden gepleegd. Naar verluidt had Cap Gemini grote moeite om de opleverdatum van 1 maart 1999 te halen. Het lukte de automatiseerder zelfs niet om een goeddraaiende proefversie in te voeren. Halverwege het traject werd de projectleider van Cap nog vervangen. Het automatiseringsbedrijf leverde het project uiteindelijk 1 juli op. Woordvoerder Sikking bevestigt dat het om een fixed date, fixed price-opdracht gaat. De weigerachtige houding van Justitie kan dus voor een miljoenenschadepost zorgen.

Judis

Het nieuwe systeem is bedoeld als opvolger van het Justitie Documentair informatiesysteem (Judis) dat op het departement in Den Haag wordt gebruikt. Dit oude systeem, dat nog op een Siemens-mainframe draait, bleek niet millenniumbestendig. Dat vormde een mooie aanleiding voor vernieuwing. Nu de door Cap ontwikkelde applicatie niet operationeel is, moet Justitie noodgedwongen Judis alsnog millenniumklaar maken. Voorlichter Kok wil niet zeggen of Justitie een schadeclaim overweegt en wie de reparatie uitvoert. Cap doet dit in ieder geval niet. Wel meldt hij dat dit traject zich momenteel in een testfase bevindt en Judis in de laatste week van november millenniumbestendig zal zijn.
Het Judis-project is het tweede IT-project dat bij het ministerie de mist ingaat. Vorig jaar kon Justitie het door CMG ontwikkelde nieuw personeelsinformatiesysteem Jupiter niet in gebruiknemen. Oorzaak was het falen van Raet om een nieuw salarissysteem voor de overheid te bouwen. Dit systeem zou Jupiter van gegevens voorzien. Directeur Tom Vorstermans van de Gemeenschappelijke Beheerorganisatie, de afdeling in Zoetermeer die het beheer van ondersteunende systemen voor Justitie uitvoert, typeerde dit eerder in Computable als een financiële ramp.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-29T00:00:00.000Z Rik Sanders