Managed hosting door True

Alle aandacht voor '2000'

Dit artikel delen:

Over de rol die Asea Brown Boveri speelt bij de inspanningen van Rijkswaterstaat om het millenniumvraagstuk het hoofd te bieden, wordt de indruk gewekt dat ABB onvoldoende informatie verschaft over de geleverde producten. 'Ten onrechte', verweert Daniël Slinkert zich.

In het artikel '2000 boven N.A.P.' (Computable, 7 augustus) wordt uitgebreid stilgestaan bij de jaar-2000-bestendigheid van 'embedded' software in civiele kunstwerken en de rol die leveranciers hierbij spelen. Ten onrechte werd de indruk gewekt alsof Asea Brown Boveri (ABB) geen of slechts minimale informatie verschaft over de bestendigheid van haar producten en systemen.
Dat doen wij wel degelijk! Hiertoe werd in 1997 een begin gemaakt met de interne inventarisatie van alle aspecten die ermee samenhangen. In deze periode -die duurde tot maart 1998- is er bewust voor gekozen de jaar-2000-informatie naar klanten te beperken. De reden: het is verstandig eerst zelf volledig inzicht te hebben in de jaar-2000-aspecten, voordat klanten kunnen worden geholpen. Sinds maart stelt het bedrijf zich pro-actief op en ziet het als taak om klanten optimaal te informeren over en te assisteren bij het nemen van maatregelen om eventuele risico's te verkleinen. Een landelijke jaar-2000-projectgroep, waarin alle werkmaatschappijen zijn vertegenwoordigd, coördineert in Nederland de activiteiten.

Oosterschelde-pilot

Ten aanzien van de jaar-2000-inspanningen voor Rijkswaterstaat valt nog het volgende op te merken. Sinds maart dit jaar heeft het bedrijf in overleg met Rijkswaterstaat een aantal 2000-pilots opgestart. De Oosterscheldekering, waar in het artikel uitgebreid bij wordt stilgestaan, is één van deze projecten - het geldt zelfs als wereldwijde millenniumpilot.
Een deel van de apparatuur die er is geïnstalleerd, dateert uit het begin van de jaren tachtig. Hierbij werd, gezien de complexiteit van het kunstwerk, gebruik gemaakt van een aantal speciaal ontworpen softwarepakketten. Het testen van deze apparatuur op jaar-2000-bestendigheid, wordt sinds 1997 door ABB uitgevoerd. De 'leeftijd' en specifieke toepassing van de apparatuur en software maken het testen niet eenvoudig. Desalniettemin zullen alle testen inmiddels zijn afgerond.
Wereldwijd controleert het concern alle producten en systemen op jaar-2000-bestendigheid en adviseert het de klanten, waar nodig, producten en systemen bestendig te maken. De productontwikkelingsafdelingen van het concern testen alle eigen standaard producten op 'Year 2000 compliance', zoals gedefinieerd in het document DISC PD2000-1 van het British Standard Institute (BSI).
Inmiddels is het merendeel van onze standaardproducten getest. Gezien het grote productenscala is het niet mogelijk om te volstaan met één algemene verklaring over de jaar-2000-bestendigheid. Daarom heeft ABB websites ingericht waar per product of systeem informatie hierover beschikbaar is (http://www.abb.nl/nl/c/nl2000.htm). Zodra er nieuwe testresultaten bekend zijn, worden de sites geactualiseerd. Voor informatie kan ook contact worden opgenomen met het jaar-2000-secretariaat; telefoonnummer 010-4078808 of e-mail: nl.y2k@nlabb.mail.abb.com.
 
Daniël Slinkert,
Coördinator Y2k
ABB Systemen BV
Rotterdam

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-02T00:00:00.000Z Daniël Slinkert
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.