BZ vernieuwt ambassadenetwerk

Ip-vpn-technologie (virtual private network) aanleiding voor uitbesteding meer taken

Dit artikel delen:

Meer gebruiksmogelijkheden en het afstoten van netwerkbeheertaken zijn belangrijke drijfveren van het ministerie van buitenlandse zaken om Equant de komende vijf jaar 160 ambassades en consulaten met Den Haag te laten verbinden.

Doorbraak vpn definitief

Virtual private network-technologie is definitief omarmd door het Nederlandse bedrijfsleven. Per medio juni 2003 gebruikte 15 procent van bedrijven met vijftig of meer werknemers vpn om hun netwerken met de buitenwereld te verbinden. Een kleine twee jaar terug lag dit percentage nog onder de 1 procent. Trek je de trendlijn door, dan werkt eind dit jaar een kwart van de Nederlandse bedrijven met vpn-netwerken.
In de huidige situatie koopt BZ netwerk- en satellietverbindingen in bij meerdere telecombedrijven om de 160 Nederlandse ambassades en consulaten te ontsluiten. Naast het afnemen van het netwerk bij één aanbieder wil het ministerie de huidige frame relay-verbindingen opwaarderen tot ip-vpn-verbindingen. Belangrijke drijfveer voor de vernieuwing van het netwerk is de ingebruikname van een op Oracle gebaseerde erp-applicatie die met de vertraging in de satellietverbindingen slecht overweg kon. De uitrol van het nieuwe netwerk, waarvan beide partijen de prijs niet willen noemen, begint in september en moet medio 2004 klaar zijn. Equant verwierf kort geleden een soortgelijke opdracht voor de Zweedse overheid.
Het ministerie kiest ervoor om op voorhand al een aantal diensten bij Equant af te nemen. Zo zorgt de netwerkdienstverlener voor de beveiliging van het gehele datanetwerk. In bepaalde landen neemt het ministerie ook bijkomende diensten bij Equant af. Hoe de verantwoordelijkheden tussen het ministerie en Equant voor het netwerk precies uitvallen is volgens Offerhaus op dit moment nog niet helder. Ook wordt tijdens de implementatie pas duidelijk of het afstoten van activiteiten naar Equant ook gevolgen heeft voor de bezetting van de ict-afdeling bij het ministerie.
 
Ict-sector loopt voorop

Het is vooral de ict-sector zelf die vooroploopt in het gebruik van vpn-technologie. Bijna een kwart (23 procent) van de ondernemingen uit deze bedrijfstak is per medio juni 2003 op vpn overgestapt. Het onderwijs en zakelijke dienstverleners lopen ook voorop. De financiële dienstverleners zijn hekkensluiter in het vpn-gebruik met 8 procent. Blijkbaar staan zij het meest huiverig tegenover de op internettechnologie gebaseerde verbindingsmethode.

Hoger tempo

De vernieuwing van grote bedrijfsnetwerken vindt in een steeds hoger tempo plaats. Concerns zien grote kostenvoordelen en meer mogelijkheden om hun oude, vaak op 'frame relay' gebaseerde netwerken over te zetten naar ip-vpn-technologie. "Het kostenvoordeel is evident", zegt Willem Offerhaus, algemeen directeur bij Equant Nederland. Grote concerns kunnen 20 tot 25 procent op hun ict-kosten besparen als zij overstappen op deze technologie en hun internationale netwerk inclusief een gedeelte van het beheer ervan in handen van één partij leggen.
In de oude situatie kochten dergelijke bedrijven volgens Offerhaus hun netwerkcomponenten zo goedkoop mogelijk in bij verschillende leveranciers. Ze waren zelf verantwoordelijk voor het netwerkbeheer en het onderhoud van de netwerkapparatuur. Bij de keuze voor vpn-technologie stellen bedrijven zichzelf ook de vraag of zij dergelijke taken nog zelf moeten doen of dat deze naast de verbindingen ook bij de netwerkleverancier komen te liggen. "Bedrijven beoordelen deze activiteiten in toenemende mate niet als kerntaak zien en besteden deze uit aan een vpn-leverancier. Een bedrijf als Equant schuift door deze trend steeds meer naar de eindgebruikers toe", aldus Offerhaus. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-05T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.