Echec rond Raet bezorgt Justitie kater

Nieuw personeelsinformatiesysteem staat in ijskast

Dit artikel delen:

Het falen van Raet om een nieuw salarissysteem voor de overheid te bouwen heeft schadelijke neveneffecten. Zo blijkt de bouw van een nieuw personeelsinformatiesysteem voor het ministerie van Justitie te zijn stopgezet. Dit SAP-systeem was op een haar na gevild.

Raet zou het salarissysteem IPA vervangen door het nieuwe systeem R.IPA. Het 17,5 miljoen kostend salarissysteem had op 1 februari van dit jaar klaar moeten zijn, maar bleek niet goed te functioneren. Uiteindelijk stuurde minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken Raet de laan uit. IPA blijft voorlopig gehandhaafd en wordt door Roccade millennium-bestendig gemaakt.

Miljoenen

Dit besluit betekende dat het ministerie van Justitie het project Jupiter, op enkele miljoenen begroot, in de ijskast moest zetten. Jupiter zou het nieuwe personeelsinformatiesysteem worden dat gegevens moest aanleveren aan het gerenoveerde salarissysteem van Raet. Het systeem, gebaseerd op de human resources-module van SAP, werd speciaal ingericht conform de eisen van R.IPA. "Dat vereiste het nodige maatwerk door het inbouwen van vele controles", zegt Ronald Fokkema, projectmanager Jupiter. "Wij hebben nog onderzocht of we Jupiter konden aansluiten op het oude salarissysteem. Maar de gegevensstructuren liepen te zeer uiteen, waardoor vooral het doorgeven van mutaties te ingewikkeld zou worden. Wij wilden niet, zoals naar mijn idee bij Raet is gebeurd, de complexiteit van het salarissysteem onderschatten. Daarom hebben ook wij gekozen om door te gaan met ons oude personeelsinformatiesysteem Interpers. Roccade maakt dit mainframesysteem momenteel millennium-proof."

Aangeslagen

Het projectteam, dat uit IT-medewerkers van Justitie en personeel van CMG bestond, was behoorlijk aangeslagen toen het nieuws van de stopzetting bekend werd gemaakt. "Wij waren al vreselijk ver", vertelt Fokkema. "De systeemtest hadden we al achter de rug, net als de eerste functionele tests. Het systeem zou door 110 diensten in het veld, waaronder de gevangenissen, en achthonderd mensen op de personeelsafdelingen in gebruik worden genomen. Het projectteam lag zelfs voor op schema. Daarom is het extra jammer dat Jupiter is bevroren." Fokkema hoopt dat Jupiter in de loop van 1999 kan worden voortgezet.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-22T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.