CBS wil Xbrl maar krijgt Excel

Nieuwe aanlevermethode slaat niet aan bij gemeenten

Dit artikel delen:

De nieuwe aanlevermethode van gemeentelijke financiële informatie aan het CBS is nog geen succes. Het overgrote deel van de Nederlandse gemeenten houdt vast aan de bestaande werkwijze.

Sinds begin dit jaar biedt het CBS Nederlandse gemeenten de mogelijkheid om hun financiële kwartaalgegevens en jaarcijfers via Xbrl (extensible business reporting language) aan te leveren. Deze nieuwe opmaaktaal, die een variant op XML is, moet de uitwisseling van financiële rapportages makkelijker maken doordat tegelijk met het overhevelen van de cijfers ook de betekenis en de context van deze getallen meegeleverd wordt. Het CBS stelt dat Xbrl gemeenten in staat stelt om met één druk op de knop gegevens over te hevelen van het gemeentelijke administratiesysteem naar het CBS. Dit zou de enquêtedruk bij gemeenten moeten verlagen.
Het merendeel van de Nederlandse gemeenten (90 tot 95 procent) heeft bij de afsluiting van het eerste kwartaal de gegevens op de gebruikelijke wijze via de spreadsheetsoftware Excel aangeleverd. Om meer Xbrl-aanleveringen te krijgen, had het CBS eind maart opnieuw een brief aan de Nederlandse gemeenten gestuurd met de voordelen van de nieuwe aanlevermethode. De eerste brief over dit onderwerp is op 16 december vorig jaar verstuurd.

Gebrek aan informatie

Bert Mulder, directeur van de Informatiewerkplaats, wijt de geringe animo voor Xbrl bij gemeenten aan een gebrek aan informatie over dit onderwerp. "De centrale overheid omarmt Xbrl de komende jaren, vanwege de vele voordelen. Diezelfde overheid neemt alleen niet de moeite om andere overheidsinstellingen als gemeenten uitgebreid te informeren en over de streep te trekken." Vanwege het Paasweekeinde waren de VNG en de Viag niet bereikbaar voor commentaar. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-16T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.