Kabinet besluit tot investeringsstop

Dit artikel delen:

Het kabinet heeft besloten tot een volledige investeringsstop op automatiseringsgebied. Oplossing van het millennium-probleem moet absolute prioriteit krijgen. Al het vrij beschikbare budget moet daarvoor worden aangewend, zo heeft de ministerraad vorige week vrijdag bepaald. De maatregel, die geldt voor apparatuur, software, personeel en diensten, is met onmiddellijke ingang van kracht.

De bevriezing geldt voor alle ministeries. Afgesproken is dat geen nieuwe verplichtingen worden aangegaan, tenzij de departementsleiding uitdrukkelijk anders beslist. Ministers behouden de mogelijkheid om bij wijze van uitzondering bepaalde uitgaven te doen, maar daar moet dan echt noodzaak toe bestaan, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Inventarisatie

Achtergrond van de maatregel is een toenemend bewustzijn onder beleidsmakers van de problemen die de eeuwwisseling geeft bij computersystemen. In veel gevallen is nauwelijks een behoorlijke inventarisatie gemaakt. Verschillende ministeries zijn nog op geen stukken na klaar, zo blijkt uit een recent rapport.
Ook de lagere overheden zijn pas laat ontwaakt. De gemeente Amsterdam 'ontdekte' het probleem pas kort geleden. Medio februari werd een 'Crisisteam gemeentelijke automatisering jaar 2000' ingesteld. Wethouder Jikkie van der Giessen deed voorkomen alsof ze daarmee bijzonder voortvarend te werk ging. Verder dan een eerste, zeer oppervlakkige inventarisatie is ze echter nog niet gekomen.
Staatssecretaris Jacob Kohnstamm en minister Hans Dijkstal (Binnenlandse Zaken) hebben enkele weken geleden in het kabinet alarm geslagen. Hun noodkreet heeft effect gehad. Vrij onverwacht is besloten alle aanwezige middelen in te zetten voor oplossing van het 2000-probleem. Binnen de IT-budgetten wordt dus maximale ruimte vrijgemaakt.
Overigens is het niet de eerste keer dat het kabinet een dergelijke maatregel neemt. In het kader van de efficiëntie-operatie is al eens een verplichtingenstop ingesteld. Nieuw personeel mocht een tijd lang niet worden aangenomen.  CORR.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-13T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.