Managed hosting door True

Hogeschool E3 ICT helpt werklozen aan baan

Ontslag

In de strijd om de beste business case van 2009 zond Hogeschool E3 ICT het project 'Ictback@work' in. Het project en bijbehorende business case gaan in op een nieuw opleidingstraject dat werkzoekenden met ict-ervaring, maar zonder de bijbehorende certificeringen weer aan een baan moet helpen.

Hogeschool E3 ICT is onder andere een opleidingscentrum voor informatica-onderwijs op mbo- en hbo-niveau. Ook biedt het I-Tracks en leveranciersgebonden opleidingen aan. Uitgangspunt van het opleidingsinstituut is dat opleiden in alle opzichten flexibel moet zijn, aangepast aan de wensen van de studenten.

Om werkzoekende ict'ers weer aan het werk te krijgen heeft Hogeschool E3 ICT in samenwerking met het UWV, J&J en HRM-organisatie Intersym een opleiding geconstrueerd voor werkzoekenden met ict-ervaring, maar zonder actuele certificeringen. Het traject biedt de deelnemers een baangarantie.

Vraag bedrijfsleven

Hiervoor is eerst de vraag van het bedrijfsleven geïnventariseerd. Daarop is een maatwerkopleiding gebaseerd. Het project is vernieuwend omdat er sprake is van vraaggerichtheid, zowel in de certificering, onder andere door het aanbieden van leveranciersgebonden certificaten zoals MCTP, als in diplomering tot bachelor ICT.

'De bij het opleidings- en re-integratietraject betrokken partijen zien de meerwaarde voor werkzoekenden om na het halen van leveranciersgebonden certificeringen door te stromen naar het hbo-onderwijs. Door de werkzoekenden op te leiden op hbo-niveau en hun kennis weer bij te spijkeren kunnen zij weer makkelijker aan het werk komen. Het feit dat er een baangarantie is, stelt de kandidaat in staat om de afsluitende scriptie binnen een bedrijf uit te voeren', vertelt Rob Snel, directeur van Hogeschool E3 ICT.

De voorbereiding is daarbij volgens Snel cruciaal. 'Deelnemers ondergaan een screening, worden getest en gezamenlijk wordt besloten over toelating. Ook het onderwijsaanbod moet uitgebalanceerd zijn en gericht op de vraag vanuit het bedrijfsleven. Bovendien worden de deelnemers begeleid door ervaren, deskundige docenten.'

Tempoverhoging

De kennis van de deelnemers aan het traject worden regelmatig getoetst toetsing door middel van examens. Ook worden er evaluatiegesprekkengevoerd en worden de deelnemers goed begeleid. Volgens Snel is er sprake van een win-win-situatie omdat het traject tegemoet komt aan zowel werkzoekenden als werkgevers en het UWV. 'Het is vooral de samenwerking met respect voor eenieders kwaliteiten die ervoor zorgt dat het project tot nu toe volgens plan verloopt', zegt hij.

'Het feit dat de huidige groep zijn examens met zeer hoge scores behaalt en de planning nog steeds wordt gehaald, betekent dat het beroepenveld graag deze kandidaten in dienst wil nemen. De dynamiek van de arbeidsmarkt maakt een tempoverhoging echter wel wenselijk.'

Er is volgens Snel bovendien grote belangstelling voor het project. 'Vanuit het UWV komen nieuwe aanmeldingen binnen en ook het ministerie van Economische Zaken wordt op de hoogte gehouden over de uitkomsten van het traject.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

als dat waar zou zijn, zou het de eerste re-integratie bedrijf zijn, die de werkloze ict'ers weer allemaal aan de slag krijgt en waar ze na afloop een hbo diploma halen.

maar ik heb al 2 keer een re-integratie traject gedaan voor werkloze ict'ers, bij de eerste opleider waren de subsidie centjes opeens op en de opleider ging failliet, halvewege de opleiding. uiteindelijk heb ik de rest van de opleiding maar op eigen houtje gedaan en de mcse 2000 en 2003 certificeringen gehaald.

vorig jaar raakte ik weer werkeloos en werd ik gevraagd om weer deel te nemen aan een re-integratie traject voor werkloze ict'ers, bij een school in heerlen. prima, beter dan thuis zitten en volgens de papieren die mij toegestuurd waren kon ik daar officieel 2 microsoft, 1 itil, citrix en vmware crtificaten halen en bij goed resultaat van de extra examens en toetsen, ook nog een mbo diploma.

en je raad het al, aan het begin van het traject was er geen bijna geld meer, dus zijn ze met illigale software en verouderde cursus materiaal aan de slag gegaan om als nog iets van de opleiding te kunnen geven. hun eigen leraar kwam niet verder dan het boek voor te lezen, meer kon die niet. alleen de ingehuurde leraren wisten waar ze mee bezig waren, maar moesten hun eigen spullen mee nemen om les te kunnen geven. voor de officiele vmware cursus was al helemaal geen geld en dat moest ik dan maar zelf betalen. uiteindelijk heb ik op vmware na, alles gehaald, maar tot vandaag heb ik nog altijd geen diploma of getuigschrift. ondertussen zijn ze wel aan het proberen om over mijn rug nog extra subsidie los te putteren.

je kunt dus wel begrijpen dat ik dit soort trajecten niet echt meer vertrouw want het gaat maar om 1 ding: subsidie geld.

Paul reintegratie is een totaal andere tak van sport die niets met ict te maken heeft, maar ik kan je verhaal wel bevestigen.
Hoewel ik zelf niet in die situatie heb gezeten heb ik het genoeg van dichtbij gezien.
Reintegratie bedrijven hebben idd enkel het schoferen van de client en het binnenharken van subsidie tot doel.
Er is overigens geld zat iha zo'n 7k per client maar daarvan wordt natuurlijk zo weinig mogelijk aan de client besteed, de rest is winst.

Zo graag willen ze die werklozen echt niet opleiden hoor. Ik heb vorige week al een webformulier ingevuld voor informatie en ik heb nog niets gehoord.

Paul, was dat toevallig het Arcus college? Mij hebben ze ook in dat traject daar willen duwen.

@Marc,

je krijgt les bij het Arcus college en op een paar andere locaties, maar zij zitten niet achter de re-integratie traject. maar de naam ROC Arcus word wel gebruikt voor de werving van de nieuwe cursisten.

@Pascal,

7k? verdubbel dat maar, ik hoorde van het uwv, 15k per persoon. ze hebben ons in de klas staan te vertellen dat als ze je aan het stage/werk zouden krijgen dat er ongeveer nog een 11k bij komt, die ze aan subsidie nog konden aanvragen. en dat verklaard dan ook wel dat ze zelfs na afloop van het contract, als nog proberen geld te verdienen op de cursisten.

begrijp me niet verkeerd, ik heb geen moeite met re-integratie trajecten om mensen op te leiden en weer aan het werk te helpen, als ze ook daadwerkelijk doen wat ze zeggen en wat zwart op wit staat en de mensen ook daadwerkelijk aan langdurig werk helpen.

hellaas de ervaring leerd dat dit niet zo is. jammer genoeg.

als het kabinet zo graag wil bezuinigen op de sociale voorziening, nou dan zou ik alle re-integratie bedrijven eens heel goed onder de loep nemen i.p.v de uitkeringen te gaan korten. het is bekend dat deze re-integratie bedrijven, meer dan 50% van het totale buget krijgen en er word nog net geen 5% aan het werk geholpen, dat langdurig is. dat wil zeggen langer dan 1 jaar. en van die 5% heeft het grootste deel zelf werk gevonden. de rest staat nadat de subsidie op is, weer bij de uitkerende instantie.15K + 11K??? Ongelooflijk. En daar krijg je als werkloze student dan uiteindelijk maar een MCITP diploma van. De beloofde CCNA, CCA en VCP cursussen worden niet nagekomen.


dat clubje in heerlen kun je beter mijden. ik ben er vandaag achter gekomen dat we geen mbo diploma meer krijgen, voor de volgende redenen, wij zijn verplicht om een stage te lopen (iets dat tijdens de opleiding gedaan zou worden, niet 5 maanden na het einde van de opleiding. maar niet gedaan is omdat ze geen stage of werk plekken konden vinden) of weer aan het werk te zijn voor een werkgever. vrijstelling omdat je aantoonbaar werkervaring hebt, dat kon niet. erg vreemd, want bij iedere mbo of hbo opleiding kun je daar vrijstelling voor krijgen als je aantoonbare werkervaring hebt.

maar daarnaast schijnen we ook nog 1 examen gemiste te hebben, dus geen diploma.

ook erg vreemd, want dit was door de leraar, die de examens afnam ook al gemeldt dat we 3 praktijk examens moesten doen, maar volgens dat clubje was dat niet nodig als je reeds een server examen van microsoft gehaald had. niet dus, zo blijkt vandaag.

het spelletje, laat ze eerst de "verplichte" stage of werk verrichten, zodat zij de subsidie kunnen binnen slepen en daarna word pas verteld dat je een examen gemist hebt waardoor je geen diploma kunt krijgen. aangezien dit niet zwart op wit staat, heeft de cursist geen poot om op te staan.

zij de centen en de cursist staat met lege handen en mag dit ook nog eens gaan uitleggen aan de uitkerende instantie.

Tsja, je zal toch al die HBO & Master opgeleiden eerst aan een passende baan helpen he? Dat kan niet, als je nou eerst MBO-ers of minder wat certificaatjes laat halen en ze een lekkere worst voorhoudt dan kun je op korte termijn de kosten flink drukken. Dat de boel op langere termijn in elkaar lazert is iets voor je opvolger om zich druk over te maken. Ziezo, targets weer gehaald!

Wat een geluk dat ik niet voor Heerlen heb gekozen. In plaats daarvan volg ik nu een HBO opleiding toegepaste informatica in Belgie. Veel beter onderwijs, echt deskundige leraren en een gewild diploma.

Kosten: 1,- per lesuur met een max 400,- per jaar. Kom daar in Nederland maar eens om, met hun vage inHolland constructies waardoor geen enkel diploma nog iets waard is!

helaas mag ik zolang ik in de bijstand zit, geen hbo opleiding gaan volgen, ook al is dat in de avond uren.

volgens de gemeente en ook het uwv zou een mbo nivo genoeg moeten zijn om een baan in de ict te bemachtigen. het laat wel zien hoe goed ze op de hoogte zijn van wat op de arbeids markt gevraagd word.

daarom heb ik het plan opgevat om de hbo modules, los te doen, daar je voor de meeste modules, product en exin certificaten kunt gebruiken om daar weer vrijstelling voor te krijgen en op deze manier een hbo diploma te halen. gaat het niet op 1 manier, dan doe of probeer ik het wel op een andere manier.

Ik ben gestart met een HBO opleiding in Belgie. Max. 400,- per jaar aan lesgeld en veel hoger onderwijs ;) Wie heeft E3 nog nodig?

@Paul, wel raar dat mbo niveau genoeg is als je al bij veel vacature teksten voor helpdesk personeel al hbo diploma vragen....

De instanties weten erg goed (ahum ahum) wat er tegenwoordig gevraagd wordt van het personeel. HBO gecertificeerd en het liefst voor 2000 bruto per maand werken....

De tijd zal het leren of er weer een it boom komt net als eind jaren negentig. Laten we het hopen.

ik heb de vorige week een gesprek gehad over het mislukte traject op het UWV.

ook daar heb ik dit ter sprake gebracht dat mbo 2 echt niet genoeg is om mensen aan het werk te helpen in de ict. volgens hun was dat geen probleem, dus heb ik gevraagd om voor mij een baan te vinden in de ict op mbo 2 nivo. en je raad de uitkomst al. zero, nada, nopes. de eerste werkgevers die ze belde, vertelde ze al dat onder de mbo 4 niks beschikbaar is, ondanks alle certificeringen, die ik al had. word er vast gehouden aan de mbo 4 of hbo eis.

dus de opleiding voldoet niet aan de eisen die gesteld worden op de ict arbeids markt en mensen komen maar niet aan het werk in de ict. het is dus zonde van de belasting centen en de tijd die dit soort opleidingen kost. sterker nog, na een klein onderzoek blijkt dat de meeste scholen deze opleiding niet meer geven omdat het niveau te laag is. het uwv zou gaan kijken of toekomstige cursisten wel mbo 4 kunnen gaan doen. ik ben benieuwd.

ik zal wel gaan kijken of de school niet bereid is om de cursis aan te passen en de extra examens voor het mbo 4 in te plannen. het school geld is nu toch al betaald.

@Paul balen.
Bij het UWV werken iha ook maar mensen die naar eigen kunnen denken en doen en zich vooral aan de regels houden.
Immers ook hun baan staat op de tocht.
Eerste aktie die gebeuren moet is afstappen van al die reintegratie onzin.
Dat was mooi in een tijd waarin mensen middels een omscholing aan de bak konden komen, maar het probleem is nu dat het aanbod aan vacatures achter blijft bij het aanbod aan werkzoekenden.
Dat bedrijven geen genoegen meer nemen met pas afgestudeerde MBOers kan ik ze bepaald niet kwalijk nemen.
Zelfs van pas afgestudeerde HBOers hoef je niet veel te verwachten, uitzonderingen daargelaten natuurlijk maar dat geld zelfs voor iemand zonder enige vooropleiding.
ICT specialist wordt je niet door een paar cursusjes te doen, maar door je serieus in te zetten. slechts weinig bedrijven hebben dat door.
Niet omdat die bedrijven niet deugen, maar simpel omdat het personeelsbeleid door een HRM manager (zonder enige vaktechnische achtergrond) wordt bepaald.

In bijna iedere ict vacature staat de mbo 4/hbo eis bovenaan. dan certificeringen, vaak ook nog als pre, dus niet echt noodzakelijk, werk ervaring staat onderaan de lijst met eisen.

De regering had allang moeten ingrijpen wat betreft de re integratie trajecten. een goede plek om te bezuinigen. het is verspilde geld en tijd en leverd maar heel weinig op. de meeste mensen zitten na zo'n traject weer gewoon thuis en moeten vaak een tijdje later weer gaan deelnemen aan zo'n traject, of ze raken hun uitkering kwijt. stage of werken met behoud van uitkering of tegen het minumum loon (x aantal uren) is verplicht en zover ik dat in mijn laatste ict re integratie traject heb gezien, doen deze mensen ook geen werkzaamheden in de ict. het zijn gewoon goedkope arbeids krachten voor een werkgever, die daar een aardige subsidie voor vangt. is de subsidie op, word je eruit gegooit en dan komt alweer de volgende persoon.

wat betreft de net afgestudeerde mbo'er of hbo'er.

bedrijven willen graag mensen met ervaring, maar hoe kun je nu mensen met ervaring krijgen als deze net afgestuderde mensen geen ervaring kunnen opdoen?

wil je als bedrijf mensen met ervaring, zul je deze net afgestuderde mensen wel een kans moeten geven om ervaring op te doen. als bedrijven dat niet doen, zal de markt met ervaren mensen ook klein blijven met als gevolg een te kort aan mensen.

is dat voor bedrijven zo moeilijk om te begrijpen?

daarbij, er zitten nog genoeg werkloze ict'ers thuis. soms wat ouder, maar wel met ervaring.@mark en simon, waar en bij wie volgen jullie die opleiding dan? Ik ben zelf namelijk op zoek naar een master.

nou dit lezende ziet het er hoopvol uit voor deze hobbyist.
heb nog net geen schriftelijke toe zegging om te kunnen starten met ict opleiding met baan garantie.
heb wel het nivo en aardige it kennis maar geen ms certificeringen of itil etc.
hoe kunnen ze dit dan waar maken vraag ik me af basis kosten zijn 17k en daar komt nog plm 6k bij voor de maasgroep/cs groep.

en krijg van uwv te horen dat bovengrens 10k is, klopt dat??
dit bedrag vindt ik nl nergens terug..

waarom vraag je dan niet om subsidie? als je doorgaat met de aanvraag, dan zul je merken dat dat opzich al werk is. het is maar hoe je het bekijkt.

de ondernemer vraagt "subsidie"met een terugbetalingsgarantie en investeert in ICT

de culturele-niet commerciële ondernemer vraagt subsidie zonder terugbetalingsgarantie

daarom verdienen communicators meer dan ict-ers

hoe dat zit? simpel..het woord is te verdraaien in communicatie, je kunt steevast je verantwoording sluitend maken

simpel..ICT producten moeten werken anders worden ze weggegooid

ronduit: het gaat om verdeling van resources en geld, en dat is gebasserd op cultuur en mores.

@Rolly.

die bovengrens zul je waarschijnlijk ook niet terug vinden, daar deze per cursus of opleiding bepaald word. en wat is tegenwoordig baan garantie? een baan van 2 maanden of 1 van 1 jaar? uit mijn ict opleidings groep, +/- 60 mensen, hebben er maar 5 een stage/werkplek aangeboden gekregen en stonden na 3 maanden alweer werkloos buiten en mochten weer een uitkering anvragen. en van die 5 banen was er maar 1 ict gerelateerd. en daarbij kwam ook nog dat ze tijdens de opleiding periode, full time gaan moesten werken, dus verloren ze opleidings tijd, die ze naderhand niet meer kunnen inhalen en daarmee word de opleiding ook niet met succes afgesloten en staan deze mensen met lege handen.

de enige die hun zakken vullen zijn de opleiders/reintegratie bureau's en de werkgevers (die weer gratis arbeids krachten kregen)

@ andré, 23-11-2010 13:35: ik studeer aan de PHL in Hasselt. Veel beter onderwijs, modulair te volgen en max. 400,- per jaar.

Kom daar in Nederland maar eens om.

Ik kan melden dat alle kandidaten die aan het project ICTerBACK@WORK deelgenomen hebben geslaagd zijn en dat ze allemaal aan het werk zijn. Een zestal kandidaten heeft inmiddels zijn scriptie met succes verdedigd en heeft nu het HBO diploma op zak (drie kandidaten waren HBO'er). Niemand zit thuis of loopt nog of weer in de uitkering.
In tegenstelling tot bovenstaande reacties over andere projecten mag ik stellen dat iedereen die bij ICTerBACK@WORK betrokken was (en is) zeer enthousiast en tevreden is.
Ik vind het daarom ook jammer dat, ofschoon we aangetoond hebben dat het werkt, door de bezuinigingen ICTerBACK@WOR-2 niet van start kan gaan.
De markt vraagt ervaren HBO'ers met certificaten en communicatieve vaardigheden en dat is precies wat ICTerBACK@WORK biedt.

Ik kan als deelnemer beaamen wat Jo Klavora heeft beschreven.

Zelf ben ik nog bezig met mijn afstudeer scriptie HBO maar alle beloften zijn netjes nagekomen!
Nu heb ik dus 2-+ jaar ervaring met MCITP-EA, VCP410, ITIL Foundations, ECDL en HBO hoofdfase!!!

Dat HBO scriptie met gezin en baan lastig combineren is mag duidelijk zijn maar dit laat ik mij niet ontnemen ook al duurt het langer dan gehoopt!!!

Dat andere re-integratie trajecten niet succesvol zijn heb ik ook mogen ervaren, vandaar dat ik het nodig vond deze reactie te plaatsen!

ICT'erBACK@WORK is absoluut een goed product!

ik had op jullie opleidings traject via het UWV gereageerd, maar nooit niks meer van gehoord. in plaats daarvan ben ik naar dat clubje in heerlen gestuurd voor een MBO 2 ict opleiding. maar een MBO 2 opleiding zet voor mij geen zoode aan de dijk, bezorgt mij ook geen werk en was ook veel te gemakkelijk.

ik heb nu het aanbod gehad om dit traject te upgraden naar mbo 4, maar 1400 euro om nog 4 examens te doen vind ik toch iets teveel. ik moet eens uitzoeken of dat niet iets goedkoper kan.

als er ooit nog een UWV scholings traject gaat plaats vinden zal mijn eis HBO zijn, anders is het zonde van de tijd en geld.

ik hoop voor ICT'erBACK@WORK dat zij sponsors vinden om als nog een goed product neer te kunnen zetten, tenslotte profiteerd de cursist, maar ook de bedrijven hier van. het zou een van de weinige projecten zijn die wel kunnen slagen.

@Jo Klavora, mooi natuurlijk dat die mensen weer aan het werk zijn. Ik vraag me wel af of er een subsidieconstructie achter die arbeidscontracten zit? Je ziet bijvoorbeeld bij Arcus in Heerlen dat ze afspraken hebben met het bedrijfsleven over gesubsidieerde arbeid, waarbij de kandidaat dan inderdaad wel uitstroomt met een baan maar wel voor max. een half jaar. Daarna is de subsidie op en staat de ICT-er, een illusie rijker, weer op straat.

Paul, als je de afstand kan overbruggen, steek je licht eens op bij de PHL in Hasselt voor avondonderwijs. Modulair te volgen HBO opleiding, max. 400,- per jaar en met certificaten kan je vrijstellingen krijgen. Je kunt ook nu nog instappen op bepaalde modules. Vraag naar Luc Leunen (directeur), die kan je er alles over vertellen.

Heb je aandelen PHL of geef je er les Mark?

@Mark.

in principe zou ik niks tegen een gesubsidieerde ICT baan hebben bij een ICT opleidings traject. alle scholen gebruiken subsidie's om mensen te plaatsen bij een werkgever. het leverd de cursist tenslotte werkervaring op, mits hij/zij ook daadwerkelijk, bij een ICT bedrijf, de juiste werk ervaring kan opdoen en de cursist ook duidelijk verteld word dat het maar een tijdelijk baan betreft.

en hier short het aan, de cursisten worden vaak mooie verhaaltjes aangehangen met de mooiste vooruitzichten en worden dan vervolgens op werkzaamheden gezet die vaak niks te doen hebben met ICT en na een korte tijd staan de meeste mensen weer buiten.

over het PHL in hasselt,ik ben er over na aan het denken. maar eerst moet ik de mbo 2 upgraden naar 4, anders kan ik niet deelnemen aan een hbo traject (tenminste, hier in nederland, ik weet niet hoe het in belgie geregeld is).

Paul, daar hebben ze een kort assesment voor. Gewoon een korte test waar je zo doorheen komt als je een beetje kennis van zaken hebt.

@Mark

weet je of phl(of een ander instituut op d diepenbeek campus) deeltijdopleidingen ICT(master of postgraduaat) geven? ik heb al gekeken op de site maar ik vind niets concreets. Een hbo informatica heb ik al, vandaar deze vraag.

Geen idee. Maar vlak in de buurt heb je ook de universiteit van Diepenbeek, misschien vind je daar wat je zoekt. De PHL voorziet wel in avondopleidingen, maar dat is op HBO niveau.

Waarom staat dit artikel trouwens nog steeds op de voorpagina? Wordt er nog steeds voor betaald dan?

Vergeet het maar. Zelfs HBO/WO is niet goed als ze je te oud vinden... dat je nog 20, 25 jaar moet werken interesseert ze niet - sterf maar de hongerdood als je geen uitkering krijgt.

Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-20T08:08:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.