Netwerk Uefa maximaal twintig minuten plat

Europees Kampioenschap mix van tijdelijke en blijvende oplossingen

Dit artikel delen:

De ict-afdeling van de Uefa, de Europese voetbalbond, moet tijdens de eindronde van een kampioenschap zijn vaste ict-infrastructuur koppelen aan tijdelijke oplossingen. De bond accepteert daarbij maximaal twintig minuten downtime.

  
Philipp Grivel, it-director van de Uefa, geeft leiding aan een team van meer dan driehonderd ict'ers.
Tijdens de eindronde van het Europees kampioenschap voetbal in Portugal geeft Philipp Grivel, it-director van de Uefa, leiding aan een team van meer dan driehonderd ict'ers, dat is inclusief de medewerkers die zich bezig houden met support of de help desk bemannen. Een substantieel deel van de mensen houdt zich tijdens de drie weken durende eindronde bezig met de beveiliging van de systemen. "De strijd tegen virussen heeft een grote prioriteit", aldus de Grivel.

Lagen-structuur

De infrastructuur die de Uefa gebruikt is opgebouwd uit drie lagen. Allereerst het netwerk in de tien stadions waar tijdens de eindronde gespeeld wordt. "Dit netwerk bestaat uit een vast gedeelte en een tijdelijk stuk, bijvoorbeeld voor de grote perscentra." In totaal gaat het daarbij om duizend werkstations, bijna zeshonderd printers/faxen en meer dan vijfhonderd televisies.
Op een hoger niveau in de architectuur wordt gebruik gemaakt van twee datacenters, een tijdelijke in Portugal zelf en het vaste centrum van de Uefa in Londen. De locale systemen in de stadions zijn in staat de benodigde diensten grotendeels zelfte verzorgen, beide centrales dienen in het geval van calamiteiten als back up. Van Linux wordt geen gebruik gemaakt, noch van andere alternatieve systemen. "We werken vooral met producten van Microsoft", stelt Grivel.
Grivel legt uit dat bij problemen in een stadion het maximaal tien minuten mag duren voor de beslissing genomen wordt of een datacentrum de taken overneemt, en welk centrum dat dan is; het tijdelijke of het vaste in Londen. Voor dit proces staat ook maximaal tien minuten. De bond accepteert dus maximaal twintig minuten downtime.

Kennis in huis

Het project EK 2004 loopt voor veel van de ict-medewerkers tot tien dagen na de laatste wedstrijd. Tot die dag kan ook gebruik gemaakt worden van de speciaal voor het evenement opgezette faciliteiten en beveiliging. De concrete invulling van de ict-architectuur startte twee jaar geleden. "We zijn echter al bezig met een eerste aanzet voor het EK in 2012, terwijl de plannen voor 2008, als de eindronde in Oostenrijk en Zwitserland wordt gespeeld al redelijk uitgewerkt zijn." Collega's uit die landen volgen de verrichtingen van Grivels team nauwgezet. Hoewel de Europese voetbalbond onafhankelijk functioneert van de wereld voetbalbond, de Fifa, zijn ook van deze organisatie specialisten aanwezig die zich op de hoogte stellen van het werk van Grivel. "De volgende wereldkampioenschappen worden immers in Europa, in Duitsland, georganiseerd."
Veel van de medewerkers zijn niet bij de bond in dienst, maar bij de partners of worden op tijdelijke basis ingehuurd. "Wij houden echter niet alleen de supervisie over alles, we zorgen er ook voor dat de kennis bij ons blijft."
Voor een zelfde opzet wordt gekozen bij het inrichten van de netwerken en de keuze voor de oplossingen. "Eerst kijken we welke ict-partners hun naam verbinden aan het evenement, zoals nu Canon, Benq en Portugal Telcom. Die laatste partij was bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de netwerken. Daarnaast huurt de Uefa ook apparatuur in."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-18T00:00:00.000Z Mels Dees
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.