Kwaliteit millennium-projecten is beneden de maat

Dit artikel delen:

Tweederde van de Nederlandse organisaties werkt aan een oplossing van het millennium-probleem. Maar dat betekent niet automatisch dat zij probleemloos over de drempel van de nieuwe eeuw heen kunnen stappen. Er mankeert veel aan hun aanpak, constateert PA Consulting Group.

Vorig jaar mei onderzocht het onderzoeksbureau voor het eerst de stand van zaken rond het Jaar 2000-probleem. In het huidige vervolgonderzoek komt naar voren dat eenderde van alle Nederlandse organisaties (met minimaal vijf werknemers) nog steeds moet beginnen met de inventarisatie. Per sector bekeken, blijkt bij een aantal ervan de inventarisatiegraad 50 procent of minder te zijn. PA Consulting rekent tot de probleemsectoren: landbouw en visserij, bouwnijverheid en installatiebedrijven, het Rijk, zelfstandige bestuursorganen, transport en opslag en de zorgsector. Vooral bij de laatste is de situatie zorgwekkend: nog geen 40 procent van de zorginstellingen heeft de millennium-problemen op een rijtje staan.

Onvoldoende kwaliteit

PA Consulting waarschuwt in de voortgangsrapportage dat de organisaties, die wel bezig zijn met de oplossing van de 'gekke computerziekte', er nog lang niet zijn. De onderzoekers constateren dat de projectmatige aanpak vaak van onvoldoende niveau is en dat dit gepaard gaat met een ongefundeerd optimisme. Veel projectplannen stoelen op ongeverifieerde aannames, zoals het vertrouwen in andere (overheids-)partijen, de beschikbaarheid van voldoende IT-medewerkers en het kunnen uitbesteden van het testtraject. De bulk van het werk moet nog starten, waardoor er dit jaar en in 1999 een piekbelasting ontstaat. De zogeheten ingebouwde systemen zijn dikwijls het ondergeschoven kind, terwijl ook juridische, aansprakelijkheid- en ketenaspecten te weinig aandacht krijgen. Het onderzoeksbureau beveelt alle organisaties aan noodscenario's op te stellen.
In het onderzoek staat voorts dat organisaties het millennium-probleem als groter ervaren dan ze hadden verwacht. Ook zijn de herstelkosten meer dan verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. PA Consulting schat de totale kosten nu op vijftien tot twintig miljard gulden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-17T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.