Strop dreigt voor Mybenefitz.org

Weinig interesse bij ziekenhuizen om webapplicatie over te nemen

Dit artikel delen:

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft iets te enthousiast geïnvesteerd in Mybenefitz.org, een interactieve webapplicatie voor de NVZ-leden voor het beheer van arbeidsvoorwaarden. Er is geen draagvlak bij de ziekenhuizen. Daardoor dreigt een financieel fiasco van 3 à 4 miljoen euro.

Mybenefitz.org is door Pinkroccade per 1 januari opgeleverd. Het is een geavanceerde webapplicatie geworden die specifiek is aangepast aan de cao voor de 95 Nederlandse ziekenhuizen. Kosten: 3 à 4 miljoen euro. De ongeveer 180.000 werknemers kunnen via het systeem zelf hun meerkeuzepakket aan arbeidsvoorwaarden beheren. Een aantal verlofdagen inleveren in ruil voor secundaire voorwaarden? Werknemers kunnen dat op elke willekeurige locatie en elk tijdstip zelf via het internet regelen. In theorie dan, want in de praktijk zijn alleen het Flevo Ziekenhuis in Almere en het Rode Kruis Ziekenhuis in Den Haag bij wijze van pilot aangesloten op het systeem. De animo van andere ziekenhuizen blijkt niet erg groot.

Aversie

De miljoeneninvestering dreigt nu uit te lopen op een grote financiële strop. "Als teveel ziekenhuizen niet meedoen, dan trekken wij de stekker eruit," zegt Bas Oude Elberink, beleidsmedewerker Sociale Zaken bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. "Achteraf zijn we te vroeg begonnen met het Europees aanbesteden van het project. Wij hadden de ziekenhuizen er bij moeten betrekken, maar dat was toen eigenlijk al te laat. We hebben onvoldoende met onze eigen leden gecommuniceerd of zij het echt willen. De consequentie is achteraf dat het draagvlak onder de ziekenhuizen om het systeem over te nemen onvoldoende is."
De aversie van de ziekenhuizen tegen Mybenefitz.org heeft niet alleen te maken met een weerstand die automatiseringsprojecten in het algemeen kunnen oproepen binnen organisaties. Mybenefitz.org moet gekoppeld worden aan de salarissystemen en de personeelsinformatie- en verlofregistratiesystemen van de verschillende ziekenhuizen. Tweederde van de ziekenhuizen heeft zijn huidige automatisering evenwel niet op orde om de eigen systemen te kunnen aansluiten op Mybenefitz.org. "Het managen van het tijdsaspect is een heel groot probleem", zegt Oude Elberink. "Veel ziekenhuizen doen hun roosterplanning nog gewoon met papier en potlood, die hebben geen geautomatiseerd roosterplanningssysteem. Daar ligt het heel moeilijk."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-20T00:00:00.000Z Koen Stegeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.