Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

Lezers lezen: Practical Risk-Based Testing (2)

Nog eens drie Computable-lezers geven op persoonlijke titel hun mening over het recent verschenen boek 'Practical Risk-Based Testing: The Prisma Approach' van Erik van Veenendaal. In dit boek beschrijft de oprichter van testbedrijf Improve Quality Services de Prisma-methode voor productrisico-analyse die hij binnen zijn onderneming ontwikkelde. Het Engelstalige boek verscheen onlangs bij uitgeverij Tutein Nolthenius.

Anko Beijleveld (TestABil-Adastra Europa, Barcelona)

Een zin in het begin van het boek viel me op: ‘Now, some managers´ immediate response will be to say, ‘Everything must be tested'.' Ik ben sinds februari 2002 werkzaam als test consultant in Spanje en in al die jaren ben ik nog geen Spaanse manager tegengekomen die niet zei: ‘Tenemos que probar todo'. Dit maakte het voor mij meteen een interessant boek, omdat dit misschien de manier is om managers van de risico's van niet testen te overtuigen.

In het kleine testwereldje in Spanje staat Nederland goed bekend. Vooral om de vele boeken en methodes die worden geschreven. Nederlanders hebben blijkbaar veel tijd over, is een vaak gehoord commentaar. Prisma is een zeer duidelijke en internationaal klinkende naam. Het zal zeker mogelijkheden hebben in Spanje en Zuid-Amerika.

De schema's/calculaties in het boek hebben mij goede ideeën gegeven hoe ik de risico's van een project bij een klant duidelijk kan maken. Kort geleden bij een vertraagd project voor een Spaans energiebedrijf was er het idee om meer junior programmeurs toe te voegen om zo de deadlines te halen. Op basis van calculaties uit het boek heb ik de risico's in kaart kunnen brengen en ze van dit dwaze idee kunnen afhouden.

Al met al een waardevolle toevoeging aan de grote lijst testboeken uit Nederland, die ook in Spanje kan aanslaan.

Fred Nelson

Practical risk-based testing is een leesbaar boek van 136 bladzijden. De leesbaarheid wordt bevorderd doordat in het boek geen vakjargon wordt gebruikt. Het is ingedeeld in korte, overzichtelijke hoofdstukken per onderwerp. Het aardige van het boek is dat de gebruikte terminologie aansluit op de algemene risicomanagement-praktijk.

Er worden handreikingen gedaan om een testtraject in te richten en hoe om te gaan met verschillende deelonderwerpen en fasen van een risk assessment. Een handboek testen is het niet, maar de handreikingen zijn ruim voldoende om over risicomanagement in een testtraject te communiceren en daarover achteraf verantwoording af te kunnen leggen.

Huib Schoots (Rabobank International)

Dit boek geeft een duidelijke richtlijn dat RBT een proces is dat niet alleen bij het opstellen van de teststrategie speelt, maar ook bij het mitigeren van de risico's, de differentiatie bij het opstellen van testcases en - nog belangrijker - rapportage op basis van risico's. Het boek is niet heel dik en dat nodigt uit tot lezen. Het is in het Engels geschreven, maar leest desondanks eenvoudig en lijkt volledig. Het beschrijft op een zeer gestructureerde, procesmatige manier hoe RBT voorbereid kan worden. Handig voor iemand die helemaal nieuw is en voor het eerst als testcoördinator aan de slag gaat.

Lijkt volledig, want ik mis een duidelijke uitleg hoe Prisma toegepast zou moeten worden door testers. Het woord ‘praktisch' in de titel wekte bij mij de verwachting dat er veel praktijkvoorbeelden in zouden staan. Maar meer dan een tipje van de sluier wordt er niet opgelicht en voorbeelden uit de praktijk ontbreken. Wel worden de ervaringen van de schrijver gedeeld met cijfermateriaal uit evaluaties. De cijfers lijken uit een gedegen onderzoek te komen, maar de cijfers over gestegen productkwaliteit als gevolg van de Prisma-methode is op basis van ervaringen bij slechts 1 (!) bedrijf.

Een ander aspect dat me opviel, is dat het boek zich primair richt op testen in een watervalsituatie. Ergens achterin wordt nog wel een snelle link gelegd met agile, maar het laat bij mij een indruk achter dat het sterk procesgericht is met veel ‘gij zult ...'. Het positioneren van exploratory testen als techniek doet mij als context-driven tester pijn.

Meer recensies

Eerder gaven al vier andere Computable-lezers hun mening over dit boek.

'Practical Risk-Based Testing: The Prisma Approach'
Erik van Veenendaal
136 pagina's, paperback
Uitgeverij Tutein Nolthenius
ISBN: 9789490986070
Prijs: 19,90 euro

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kritisch en objectief! Ik ga het zeker een keer lezen om zelf een mening te kunnen vormen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-02-28T07:26:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.