Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

Google Pixel 4XL: Radar Love

Dit artikel delen:

Na een jaartje een iPhone XS Max als dagelijkse telefoon gebruikt te hebben, schakelden we medio december over naar een Google Pixel 4XL als ‘daily driver’. Deugt die Pixel een beetje? Wij testen het apparaat.

De Google Pixel 4XL is het laatste vlaggenschip van Google dat in oktober vorig jaar werd voorgesteld. De snelheid van het apparaat is dik in orde, met een Qualcomm Snapdragon 855 onder de motorkap en zes gigabyte werkgeheugen. Er is keuze tussen 128 en 64 Gigabyte opslaggeheugen, maar dat is niet uit te breiden met geheugenkaartjes. Let wel: officieel is de Pixel nooit in België of Nederland gelanceerd, maar hij is perfect online te bestellen in verschillende webshops.

De Pixel 4 kreeg bij zijn voorstelling wat kritiek omdat zijn uiterlijk niet zo gestroomlijnd is als dat van de concurrentie. Zo is er bijvoorbeeld geen uitschuifbare selfie camera en beslaat zijn scherm niet de volledige voorkant van het apparaat. Bovenaan is er nog altijd een zwarte ‘strook’. Na een half uur gebruik merk je die strook al niet meer, maar ze zit er ook met een goede reden, want hierin heeft Google zijn Motion Sense-technologie en gezichtsherkenning (face-id) verstopt.

Bewegingsherkenning

"Pixel-telefoons blinken uit wat betreft fotokwaliteit, dat is met deze 4XL niet anders"

Motion Sense is een soort radar die bewegingen boven en aan de rand van de telefoon in de gaten kan houden. Het is zo bijvoorbeeld mogelijk om via veeggebaren in de lucht door nummers van Spotify te bladeren, zonder op knoppen te moeten drukken. Dat is een leuke gimmick die je echter na drie keren proberen beu bent. Veel interessanter is dat Motion Sense ook voortdurend controleert of er een hand uitgestoken wordt om de telefoon op te pakken. Is dat zo, dan schiet ook de gezichtsherkenning in gang. Het resultaat is een telefoon die werkelijk bliksemsnel ontgrendelt en klaar is voor gebruik, nog sneller dan een iPhone. In de tijd die het je kost op de telefoon op te pakken en naar je gezicht toe te draaien, is hij klaar voor gebruik.

Enig nadeel wel: de gezichtsherkenning-technologie van Google wordt enkel door Google gebruikt en heeft dus nog niet veel ondersteuning in software van de derde partijen (zoals dat met de iPhone wel het geval is). Zo hebben we nog geen enkele Belgische bank-app gevonden die we met ons gezicht kunnen ontgrendelen. Daarvoor zijn we verplicht om een ouderwetse code in te tikken.

90 hertz

Nog een andere fijne toevoeging is het 90Hz-oled-scherm dat Google in de Pixel 4 gebruikt. Het is niet zo geweldig helder, maar door die 90Hz-verversing voelt het wel heel soepel aan. Animaties en wisselen tussen schermen gaat bliksemsnel en boterzacht. In het verleden wilden Android-telefoons weleens haperen (in onze ervaring: meer dan iPhones), maar dat probleem heeft de Pixel nu wel opgelost. De enige bemerking hierbij is dat de 90Hz-modus door de Google-software soms teruggeschroefd wordt, waarschijnlijk om batterij te besparen. Het is wel mogelijk de telefoon te ‘forceren’ en 90Hz voortdurend aangeschakeld te houden, maar dan krijgt de batterij inderdaad wel een dreun te verwerken. En zoals we hieronder zullen aanhalen: erg sterk is die accu al niet…

Waar we wel erg over te spreken zijn, is de kwaliteit van de camera. Pixel-telefoons liepen altijd al in de frontlinie wat betreft fotokwaliteit en dat is met deze 4XL niet anders. Zeker in beperkt licht is het duidelijk dat de ‘computational photography’ van Google, waarbij ai en algoritmes de beperkingen van de lens en sensor proberen weg te werken, bij de beste op de markt behoort. Ook in het maken van portretten met wazige achtergrond (bokeh-effect) is de Pixel de primus inter pares. Wat wel ontbreekt, is een groothoeklens. Opmerkelijk, want ongeveer alle concurrenten bouwen die tegenwoordig wel in.

Kleine batterij

Zoals we al aangaven, is de kleine batterij die Google in dit toptoestel heeft geplaatst, een bizarre keuze. Waar concurrenten al batterijen van 4000 en zelfs 5000 mAh in hun smartphones stoppen, rust Google de Pixel 4XL uit met een exemplaar van 3700 mAh en de Pixel 4 zelfs maar met 2800 mAh. Als je het rustig aan doet met een XL, is het perfect mogelijk om het een volledige dag uit te zingen met een batterij, maar dan moet hij ’s avonds wel absoluut in het stopcontact. We durven er niet aan denken hoe dat met een ‘gewone’ Pixel 4 is. Wat dat betreft, scoren de apparaten duidelijk een stuk minder dan de iPhone. Die heeft na een volledige dag intensief gebruik vaak nog 30 tot 40 procent van zijn accu over.

Conclusie

Voor de Pixel 4 geldt op veel vlakken het adagium: geweldig, maar... Er wordt geïnnoveerd qua hardware, bijvoorbeeld met een zeer goed werkende face-id, maar dat gaat dan ten koste van het uiterlijk. Hij neemt uitstekende foto’s, maar komt dan weer niet met een groothoeklens. Hij heeft een prima 90Hz-scherm, maar dat vreet dan weer bovenmatig veel stroom. Desondanks vinden we de Pixel een van de beste Android-telefoons die we in onze handen hebben gehad. Hij is snel, hapert nooit, beschikt over zeer soepele software, een uitstekende assistent en zijn fotokwaliteit is top.

Aanvankelijk verlangde Google voor de Pixel 4XL bijna negenhonderd euro. Omdat hij op veel vlakken compromissen heeft getroffen, lijkt ons dat net wat te veel. Wie wat uitkijkt, kan hem online ook al voor minder dan 750 euro op de kop tikken. En voor die prijs is het ding zeker het overwegen waard.   

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-04T09:32:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.