Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe duurzaam is een datacenter?

Dit artikel delen:

Als bedrijf kun je natuurlijk niet meer om duurzaamheid heen. Dat wil niet alleen zeggen dat je er alles aan doet om je pand te verduurzamen, maar ook om ervoor te zorgen dat alle processen zo duurzaam mogelijk zijn. Vooral in de wereld van ICT is dit van essentieel belang. Zo zijn de datacenters natuurlijk in potentie enorme grootverbruikers, dus ook uitstoters van CO2. Toch zien we dat dit de laatste enorm is veranderd. Wat je tegenwoordig ziet, is dat steeds meer datacenters gebruikmaken van duurzame elektriciteitsvoorzieningen. Maar hoe duurzaam is een datacenter nu echt?

Wat is een datacenter?

Voordat we verdergaan, is het goed te weten wat een datacenter is. Waar de meeste mensen het in grote lijnen wel zullen weten, leggen we het in het kort nog even voor je verder toe. Een datacenter is een faciliteit waar servers, netwerkapparatuur en andere IT-apparatuur worden gehost. Deze apparatuur wordt gebruikt om gegevens op te slaan, te verwerken en te distribueren aan gebruikers over het internet of een privénetwerk. Datacenters zijn vaak ontworpen met specifieke eisen voor koeling, stroomvoorziening, beveiliging en netwerkconnectiviteit. Veel bedrijven, overheden en organisaties huren ruimte in een datacenter om hun IT-infrastructuur te hosten in plaats van het zelf te beheren.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is natuurlijk ontzettend belangrijk. Met de stijgende temperatuur op aarde, is het van belang dat we deze met elkaar tegengaan. Niet voor niets zien we daarom dus ook steeds meer bedrijven die zich actief inzetten. Dit begint natuurlijk al bij het versturen van relatiegeschenken. Zit is het bijvoorbeeld een goede eerste stap om een bedankkaartje te sturen met groeipapier. Dit is papier dat bestaat uit twee lagen en waartussen zaadjes zitten. Nadat het kaartje is gelezen, kan het in de grond worden gedaan en komen er bloemen uit. Je kunt je dus wel voorstellen hoe leuk dit is om te geven en helemaal om te krijgen. Waar een normaal kaartje vaak wordt weggegooid, zul je hier de nodige weken of zelfs maanden plezier van hebben.

Hoe wordt de duurzaamheid van een datacenter bepaald?

Duurzaamheid van datacenters kan worden beoordeeld op verschillende manieren, zoals energie-efficiëntie, milieueffecten en afvalbeheer. Veel datacenters gebruiken nu technologieën en praktijken om hun energie-efficiëntie te verbeteren, zoals het gebruik van efficiëntere servers en koelingssystemen, en het benutten van hernieuwbare energiebronnen.

Het milieueffect van een datacenter kan ook van invloed zijn op de duurzaamheid, zoals de hoeveelheid CO2 uitstoot die wordt geproduceerd door de servers en koeling. Datacenters die gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen of windenergie, kunnen hun effect verminderen. Ook duurzame geschenken spelen hierin in zekere mate een rol. Wil jij met jouw bedrijf een duurzaam geschenk geven aan je relaties of personeel? Kies dan voor Greengiving.

Afvalbeheer is ook een belangrijk aspect van duurzaamheid voor datacenters. Oude servers en andere IT-apparatuur kunnen grote hoeveelheden schadelijke stoffen bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu. Veel datacenters hebben nu programma's voor verantwoorde afvalverwerking om te zorgen dat oude IT-apparatuur op een veilige manier wordt afgevoerd.

Al met al, er zijn vele manieren waarop datacenters kunnen worden gemaakt duurzamer en er wordt steeds meer aandacht besteedt aan deze aspecten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-20T13:36:40.000Z Twenty Four Webvertising BV


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.