Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Met woningvoorspeller anticiperen op woningnood

“Woningtekort Oosten door komst Randstedeling”, kopte De Telegraaf onlangs. In Gelderland en Overijssel is er sprake van grote woningnood, waar Nijmegen zelfs het grootste tekort van Nederland heeft. Tot 2025 zijn er zeker 75.000 nieuwe huizen nodig, waarvan het gros door mensen uit de Randstad wordt ingenomen.

Dit biedt niet alleen uitdagingen op het gebied van huisvesting, maar ook op het gebied van infrastructuur. Hoe kun je als gemeente beter inspelen op deze toestroom van nieuwe inwoners?

Voorspellende modellen tonen optimale woningmix

Met de huidige stikstofcrisis en natuurgebieden dicht in de buurt van de oostelijke steden is er een sterke behoefte aan maatwerk. Woningbouwplannen moeten zo efficiënt mogelijk worden ingericht, waarbij oog is voor de behoeften van de inwoners. Daarnaast is wegens het tekort aan bouwgrond de optimale mix van woningen belangrijk. Het combineren van openbare en gemeentelijke data en het daarop loslaten van voorspellende modellen, zorgt voor een betere invulling van huisvestingsplannen. Zo doet de Woningvoorspeller van ilionx voorspellingen op basis van onder andere geografische data, data van het Kadaster en gemeentelijke data. De oplossing kan vervolgens de optimale mix van woningen bij de aanleg van nieuwe wijken bepalen. Op straatniveau kan zelfs worden gespecificeerd hoeveel en welk type woningen (huur, koop, vrijstaand of twee-onder-een-kap) het beste passen.

Gemeenten hebben met de Woningvoorspeller zicht op de verhuisstromen binnen een gemeente, het gedrag van de verschillende leeftijdsgroepen en het type woningen waar mensen na verloop van tijd naar verhuizen. Verhuist het gros van de inwoners in een bepaalde leeftijdscategorie naar twee-onder-een-kapwoningen, of gaan ze voor vrijstaande woningen? En welke steden of dorpen kunnen de grootste toe- of afname van inwoners verwachten? Op deze manier besparen gemeenten niet alleen tijd en kosten, maar speelt de Woningvoorspeller in op de uitdagingen waar zij vandaag de dag tegenaan lopen.

Doorlopende verbetering

De Woningvoorspeller is zo gemaakt dat de eigen data van iedere gemeente aan openbare data gekoppeld wordt. Binnen de SaaS-oplossing kan de data van de diverse bronnen worden ververst, waardoor gemeenten blijven profiteren van verbeteringen en innovaties. De Woningvoorspeller voldoet aan alle door de AVG-wetgeving gestelde eisen met betrekking tot privacy en veiligheid. De oplossing is tot stand gekomen door een samenwerking met de gemeente Zuidhorn. Hierdoor sluit de Woningvoorspeller naadloos aan bij de behoeften en wensen van gemeenten. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-17T12:25:03.000Z ilionx
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.