Men investeert meer in IT om flexibel, concurrerend en inzichtelijker te kunnen opereren. De wereldwijde pandemie, geopolitieke spanningen en klimaatverandering kan de keten waar een organisatie onderdeel van is verstoren. Bedrijven dienen hun strategie aan te passen met als doel veerkrachtiger te worden. Het personeel, de overall planning, de analyse, het risicobeheer en de intelligentie van de algehele keten van vandaag de dag die een bedrijf hanteert bepaald uiteindelijk de robuustheid en flexibiliteit van de organisatie ten opzichte van de concurrentie.
Wereldwijde crisis zet bedrijven aan tot verandering
Door de pandemie ontstond er een verlangen naar digitale connectiviteit. Een ecosysteem waarbij realtime inzicht in de keten mogelijk wordt. De markten zijn door de vele wereldwijde verstoringen en onbalansen tussen vraag en aanbod, tekorten aan materialen, afname in kwalitatief personeel en het digitale werken veranderd. Bedrijven dienen opnieuw na te gaan of ze hieraan voldoen en hoe men dit kan bolwerken.
Investeringen in IT bieden nieuwe kansen voor bedrijven
Bedrijven doen investeringen in cloud-oplossingen, de IoT (internet of things), kunstmatige intelligentie (AI), automatisering door robotica en data sharing om samenwerkingsverbanden op te voeren. Men wil het gedrag en eventuele verstoringen binnen de supply chain kunnen analyseren, voorspellen en begrijpen.
Data driven ondernemen
Gegevens zijn er benodigd, van zowel de interne organisatie als organisaties eromheen. Iedere verstoring in de keten zal de algehele supply chain beïnvloeden. Een simpel voorbeeld betreffende een handelsonderneming van isolatiemateriaal; indien de gasprijzen stijgen, zullen de producten van isolatiemateriaal de productie verlagen of slimmer inrichten. Dit leidt tot stagnatie in de verdere toeleveringsketen, met als gevolg dat er op de bouw een tekort ontstaat aan bijvoorbeeld pir isolatieplaten. Het is noodzakelijk om risico’s te kunnen voorspellen en strategieën hiervoor te kunnen ontwikkelen. Door het toepassen van een combinatie aan cloud-, edge- en digital twin-technologie transformeren bedrijven zich tot een digital twin van de algehele keten. Men wordt in staat gesteld om vroegtijdig geïnformeerd te worden over veranderingen en verstoringen in de keten zodat men hierop kan anticiperen.
Procesoptimalisatie
Door het integreren van autonome processen kunnen gebeurtenissen geanalyseerd worden, onderlinge relaties inzichtelijk gemaakt worden en kan men prioriteringen geven aan de acties die gedaan moeten worden om een bepaald probleem op te lossen. Dankzij de cloud wordt het mogelijk om grote datasets te delen en analyseren, waardoor bedrijven hun beslissingen en aanpak kunnen visualiseren, modelleren, voorspellen, sturen en delen met derden. Een voorbeeld van een dergelijk systeem is bijvoorbeeld Azure of Microsoft Dynamics. Een platform die het mogelijk maakt om een digitale verbonden toeleveringsketen te creëren waarbij realtime inzichten, analyses en voorspellingen gedaan kunnen worden. Het kunnen vormen van modellen die bijdragen aan een circulaire economie op het gebied van ontwerp, productie, distributie en het hergebruiken van materialen. Indien er bijvoorbeeld materialen zoals xps isolatieplaten tijdens de bouw van een woning overblijven. Wordt het voor bedrijven, dankzij een brede digitale verbondenheid in de keten mogelijk om de nieuwe vraag naar dergelijke materialen hierop aan te passen. Hierdoor wordt het hergebruiken van grondstoffen mogelijk en het aankopen van nieuwe gereduceerd.
Security
Het beveiligen van deze gegevens is ook een belangrijke factor om te overwegen alvorens hiermee te starten. Het aanpakken van kwetsbaarheden in het systeem en het weren van bedreigingen zoals ransomware aanvallen. Het kan de gehele keten tot aan de leveranciers van de grondstoffen treffen.
De Mens
Bij het werken met systemen dient er wel rekening gehouden te worden met de menselijke factor. De tools dienen de samenwerking met en tussen mensen te stimuleren. Het tekort aan personeel, talent en vaardigheden is een probleem wat met de dag groeit. Daarnaast komt er nog eens bij dat organisaties moeten leren omgaan met het werken op afstand en het beheren van zijn operaties op afstand. Er dient een naadloze samenwerking tot stand worden gebracht waarbij beheer op afstand een mogelijkheid is. Het vergt bijscholing, tools die werknemers ondersteunen om effectiever te werken en een kennisbeheersysteem die de organisatie en de mensen helpen. Cloudgebaseerde mogelijkheden, virtual reality, mixed reality-trainingstools en AI-gebaseerd kennisbeheer zouden hierbij een rol kunnen spelen.
Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn: