Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Certificering in deze branche ook steeds belangrijker

Sinds oktober van het afgelopen jaar geldt er een nieuwe gasketelwet. Een van de belangrijkste pijlers van deze wet is de certificering die hierbij komt kijken. Een leven lang leren is inmiddels een gevleugelde uitspraak en die gaat dus ook in de installatiebranche op. Bijscholen naar nieuwe technieken is een must.

Wat behelst de nieuwe wet

Uit een in 2015 door de Onderzoeksraad voor Veiligheid uitgebracht rapport bleek dat het aantal monteurs dat aan gasverbrandingsinstallaties werkte en daardoor gewond raakte of zelfs overleed, op jaarbasis veel groter te zijn dan gedacht. We praten dan met name over koolmonoxidevergiftiging. 

Daarom stelt de genoemde wet het hebben van een Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide voor genoemde monteurs verplicht. Er geldt een overgangsperiode van 1,5 jaar. Vanaf 1 april 2022 geldt dus de verplichting van het hebben van het certificaat. Ook het bedrijf waar de monteur in dienst is, dient zich te certificeren.

Wat betekent de wet voor de monteur

Een consequentie van de nieuwe gasketelwet is dat de monteur een certificaat moet behalen bij bijvoorbeeld Vakmanschap CO om vanaf april 2022 het werken aan gasverbrandingsinstallaties te kunnen blijven doen. De monteurs dienen een theorie- en een praktijkexamen af te leggen. Dat gebeurt deels online. Er zijn drie stappen:

  1. Een online zelftest doen, die 20 vragen omvat. Als resultaat wordt duidelijk of de monteur al voldoende kennis heeft voor de volgende stap: Zo niet dan dient bijscholing plaats te vinden.
  2. Afleggen van het theorie-examen. Dat is ook online. Voltooit de monteur deze succesvol, dan heeft die 6 maanden om de volgende stap succesvol af te leggen.
  3. Voor het praktijkexamen gaat de monteur naar een examenlocatie van IW Nederland. Daar doen kleine groepjes monteurs werk aan een gasverbrandingsinstallatie en eromheen. Ook dient de monteur antwoord te geven op vragen van de examinator. Is dit praktijkexamen succesvol, dan krijgt de monteur het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide.

Gevolgen voor de consument

Vanaf 1 april 2022 is de consument die ketelinstallatie of -onderhoud door een ongecertificeerde monteur laat doen ook strafbaar. Installatie-/onderhoudsbedrijven zonder het certificaat kunnen eveneens een boete krijgen. Het werk dat die bedrijven uitvoeren, zal daarom duurder worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-23T08:57:53.000Z ROVC


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.