Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Dit moet elke ontwerper weten over 3D printing

Dit artikel delen:

Designers worden in ons land opgeleid met productiemethodes als boren en frezen, wat ook zeker geldt voor projectontwikkelaars. Daarnaast moeten ze als uitgangspunt ook massaproductie hebben om een goed product te kunnen realiseren.

Tegenwoordig hoeft dit eigenlijk helemaal niet meer, wat mogelijk is met behulp van 3D printing. Additive manufacturing, zoals deze techniek ook wel genoemd wordt, heeft deze uitgangspunten echt op de kop gezet. Deze nog altijd relatief jonge technologie heeft ervoor gezorgd dat een ontwerper nog complexere designs kan creëren en kan ontwikkelen, wat een 3D print heet. Met de traditionele productiemethodes zijn zulke ontwerpen niet mogelijk, maar 3D printing dus wel.

Van het maken van prototypes tot echte producten

In het verleden werd 3D printing met name ingezet voor het maken van prototypes. Tegenwoordig wordt additive manufacturing hier nog altijd voor gebruikt, maar de technologie wordt ook steeds meer ingezet om echte producten te creëren. Op het moment schenkt de volledige industrie, wat ook zeker geldt voor de ICT sector, met name aandacht aan het 3D printproces. Dit is natuurlijk hartstikke belangrijk om ervoor te zorgen dat het item goed geproduceerd wordt. Toch wordt er door de bedrijven ook nog eens wel iets vergeten wat zeer belangrijk is bij het 3D printen van een product. Dit is namelijk het ontwerpproces voor additive manufacturing. Dit is eigenlijk minstens net zo belangrijk als het 3D printproces. Het is namelijk een essentiële fase als je tot een perfect eindresultaat wilt komen met de 3D printer. 

Digitaal ontwerp wordt een fysiek product

Bij het ontwerpen van een 3D print is het onder andere van belang dat je onthoudt dat je digitale ontwerp uiteindelijk een fysiek product zal worden. Dit is essentieel aangezien er in de digitale ontwerpomgeving geen sprake zal zijn van natuurkundige wetten waar je je aan dient te houden. Zwaartekracht speelt bijvoorbeeld geen rol in een programma waarin je een 3D model kunt designen. In 3D kan in principe alles getekend worden op een digitaal canvas, maar niet alles kan in 3D geprint worden. Elk 3D printproces heeft zijn eigen beperkingen, toch moet je rekening houden met een aantal belangrijke ontwerp overwegingen. Zo is het van belang om een wanddikte van minimaal 0,8 millimeter toe te voegen aan je ontwerpen, terwijl je ook overhangen in je design moet vermijden. Ditzelfde geldt voor grote platte oppervlakken, terwijl je juist afgeronde hoeken moet gebruiken. Zo kun je het kromtrekken van je product voorkomen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-15T10:35:45.000Z Twenty Four Webvertising BV


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.