Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe ai ook vandaag al de wereld om ons heen vormgeeft

Ai, artificiële of kunstmatige intelligentie, staat op het punt om de manier waarop we leven te veranderen. Experts menen dat ai-toepassingen de samenleving op een gelijkaardige manier zal veranderen als internet het eerder deed. Kunstmatige intelligentie wordt omschreven als een manier waarop machines mensachtige vaardigheden vertonen. In de meer eenvoudige toepassingen gaat het om leren en redeneren, waarbij software op basis van gegevens zelf conclusies kan trekken. Bij de complexere toepassingen gaat het ook over plannen en om creativiteit. Het vertonen van emoties is veruit de meest verregaande vorm van ai, maar daar is de technologie nog lang niet.

Ai is al aanwezig in ons dagelijks leven

In de hedendaagse toepassingen is ai vooral in staat om bepaalde zaken waar te nemen, ermee om te gaan en om vervolgens bepaalde problemen op te lossen om zo een specifiek doel te bereiken. Dat doel kan bijvoorbeeld cyberveiligheid zijn, maar ook het vervolledigen van de tiende symfonie van Beethoven. De mogelijkheden zijn met andere woorden eindeloos.

Daarnaast is ai in staat om het eigen gedrag bij te sturen, door te leren van het effect van vorige acties. Een voorbeeld van een mooie ai-toepassing is Bitcoin Prime, een applicatie die is ontwikkeld om geautomatiseerd crypto-CFD's te verhandelen. Hierbij kan de ai ongelofelijk veel data verwerken, de koers van cryptomunten voorspellen en automatisch investeringsbeslissingen nemen. Bij dit voorbeeld gaat het om ai-software, maar ook belichaamde ai behoort tot de mogelijkheden. Het gaat dan bijvoorbeeld om zelfrijdende wagens of om robotmaaiers die je gazon leren kennen en die op basis daarvan zelf maaiprogramma's samenstellen.

Cybersecurity en het nut van kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie vind je steeds vaker terug in alledaagse toepassingen. Meer zelfs: sommige ai-technologieën bestaan al meer dan een halve eeuw, maar door de vooruitgang in rekenkracht is het mogelijk geworden om veel sneller data te verwerken. Hierdoor zijn de grootste ai-doorbraken vooral het laatste decennium geboekt. Vooral op het gebied van cyberveiligheid is dat het geval.

Vroeger was cyberveiligheid vooral een retroactief werkje. Op basis van nieuwe ontwikkelingen bij cybercriminelen werden gaten in de beveiliging gedicht en werd er ingegrepen. Ontwikkelaars leerden van wat er om hun heen gebeurde en gingen wel zelf op zoek naar mogelijke beveiligingsbreuken, maar liepen in de praktijk voortdurend achter de feiten aan. Met behulp van ai-toepassingen is dat grondig veranderd. Ai-software is namelijk in staat om potentiële cyberdreigingen en cyberaanvallen te herkennen, ook zonder dat ze zich eerder hebben voorgedaan. Dankzij een voortdurende gegevensinput, waarbij gebruikers ook gegevens met elkaar uitwisselen, leert het patronen van eerdere aanvallen te herkennen en zoekt het preventief naar beveiligingsoplossingen. Hierdoor kan een verregaande vorm van cyberveiligheid worden bereikt.

Desinformatie en nepnieuws herkennen met ai-technologie

Dezelfde ai-technologie kan ook om andere veiligheidsredenen worden ingezet, bijvoorbeeld voor het herkennen van desinformatie en nepnieuws. Er bestaan al ai-toepassingen die onder meer op basis van sensationele of alarmerende woordenschat en een set met betrouwbare bronnen kunnen bepalen of een onlinebron al dan niet betrouwbaar is. Op deze manier wordt voorkomen dat gebruikers in scams trappen. Hierdoor wordt er een nieuwe dimensie aan de cyberveiligheid toegevoegd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-17T15:07:17.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.