Managed hosting door True
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

xGov, standaard website voor alle gemeentes

Dit artikel delen:

Binnen een week een toegankelijke, toptaken-website voor gemeentes. Dat is waar start-up Xuntos zichzelf mee in de markt zet. Kwaliteit hoeft niet lastig of duur te zijn volgens de oprichters. Gemeentes bieden in principe hetzelfde aan, dus een sterke basis-website die naar wens wordt uitgebreid en van huisstijlen voorzien, is een prima werkende oplossing.

Xuntos introduceert xGov, een volledig functionerende website in een vormgeving naar wens, met mogelijkheden en functionaliteit die een moderne gemeente-site moet hebben. De open source web-omgeving wordt gratis aangeboden en is in nauwe samenwerking met een gemeente ontwikkeld. Hierbij is het ‘toptaken'-principe het uitgangspunt, waarbij wordt aangenomen dat gebruikers een bepaalde taak snel willen uitvoeren; ook wel een taakgerichte website genoemd. Dit is een andere benadering dan het traditionele, communicatieve eenrichtingsverkeer.

xGov is een kant-en-klare website die samen met een of meerdere gemeentes vorm krijgt. Die samenwerking is van belang voor Xuntos, dat Galicisch is voor ‘samen’. Ze willen graag samen met gemeentes een passend webconcept ontwikkelen.

xGov is gebaseerd op Umbraco, een open source contentmanagementsysteem voor het bewerken en beheren van dynamische webpagina's. Dit houdt in dat gemeentes de website gratis kunnen downloaden en gebruiken, en dat alleen voor ondersteuning wordt betaald. Voor deze ondersteuning kunnen ze terecht bij Xuntos zelf, of bij een ander lid van de Umbraco-community. Hierdoor wordt vendor lock-in voorkomen, zitten gemeentes niet vast aan licenties en blijven ze flexibel in hun keuzes.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vendor lock-in wordt hiermee niet helemaal voorkomen omdat voor Umbraco weer Microsoft ASP vereist is.

Voor mij is het slecht te begrijpen dat men op een platform zet dat aan het afkalven is. Het gebruik van ASP loopt steeds meer terug tot momenteel slechts 17% heb ik laatst gelezen.
In ieder geval wordt wel MySQL ondersteund, goed of niet, het is de standaard defacto.

Ik ben benieuwd of met deze aanpak ook de Webrichtlijnen (www.Webrichtlijnen.nl) gemakkelijk ondersteund worden. Gemeenten moeten websites aanbieden die door bv. kleurenblinden (kleurgebruik en contrast), blinden (voorleessoftware) en doven (visuele ondersteuning van teksten) gebruikt moeten worden. Dit vergt in de praktijk veel aandacht en ervaring. Met een Open Source CMS product als Drupal is dit in ieder geval prima mogelijk gebleken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-06-28T10:39:00.000Z externe partij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.