Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Anonimiseertool in de maak voor ChipSoft HiX

medische afspraak

EntrD en Zapphire, twee IT-spelers in de zorgmarkt, hebben samen een oplossing ontwikkeld die patiëntgegevens in ChipSoft HiX anonimiseert: Datafactory HiXPort. De tool wordt momenteel getest bij diverse ziekenhuizen, waaronder het Deventer Ziekenhuis. EntrD presenteert Datafactory HiXPort op 14 maart tijdens de vakbeurs Zorg & ICT in Utrecht.

Zapphire ondersteunt met haar product Supportbook bijna de helft van de Nederlandse ziekenhuizen bij het uitvoeren van het test- en acceptatieproces van nieuwe releases en hotfixes. Het grootste deel van de Supportbook-klanten gebruikt ChipSoft HiX als ZIS en EPD.

Bas van Dijk van Zapphire: “Met regelmaat zien wij dat ziekenhuizen echte patiëntdata in onze systemen vastleggen. Dat doen ze bij gebrek aan geanonimiseerde of gepseudonimiseerde testdata. Dit is tegen de wet- en regelgeving in en brengt informatiebeveiligingsrisico’s met zich mee.”

Anonimiseren of pseudonimiseren
EntrD biedt met haar product Datafactory een oplossing die persoonsgegevens eenvoudig anonimiseert of pseudonimiseert. De oplossing werkt database-onafhankelijk en kan worden toegepast op de hele softwareketen. Na anonimisering of pseudonimisering kunnen persoons-gegevens veilig worden gebruikt voor test- en analysedoeleinden, in lijn met de privacywetgeving.

Privacy beschermen
“Wij zagen hetzelfde dilemma bij ziekenhuizen als Zapphire”, zegt Eric Hoefman van EntrD. “Enerzijds is er de groeiende behoefte om software, zoals een nieuw ZIS of EPD, goed te testen met behulp van bestaande patiëntgegevens; anderzijds is er de privacywetgeving die dit verbiedt. En natuurlijk willen zorginstellingen de privacy van hun patiënten zorgvuldig beschermen. Onze tool maakt beide mogelijk.”

Specifiek voor ChipSoft HiX
In samenwerking met Zapphire heeft EntrD haar tool nu aangepast voor het specifieke datamodel van ChipSoft HiX. Bas van Dijk: “Samen met EntrD kunnen wij onze klanten straks een extra zorg uit handen nemen, namelijk: hoe testen we veilig zonder de privacy van onze patiënten te schenden. Dit is voor ChipSoft HiX-gebruikers straks heel gemakkelijk.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-09T09:46:00.000Z EntrD


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.