Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

ITvisors realiseert IoT-platform voor Heijmans

ITvisors realiseert IoT-platform voor Heijmans

BeSense sensorsysteem zet in op slim gebouwbeheer en een prettige en duurzame werkomgeving

IT-bedrijf ITvisors heeft voor bouwbedrijf Heijmans een internet of things-applicatie en -dataplatform ontwikkeld ten behoeve van BeSense. Dit is een slim sensorsysteem dat inzicht geeft in de bezetting, benutting en de comfortwaardes van een werkomgeving, zoals CO2-waarden, temperatuur, lichtintensiteit en luchtvochtigheid. ITvisors heeft de eindgebruikersapplicatie voor BeSense ontwikkeld in Mendix. Via het LoRa-netwerk komt alle sensordata uit een kantoor samen op het Microsoft Azure-platform in de cloud, waar de databeveiliging en het datamanagement plaatsvindt. Alle geaggregeerde data wordt vervolgens naar de Mendix-applicatie ontsloten en geanalyseerd, zodat eindgebruikers met deze inzichten duurzame beslissingen kunnen nemen.

Vier soorten eindgebruikers
Heijmans werkt inmiddels ruim drie jaar in nauwe samenwerking met diverse partners (waaronder ITvisors, schoonmaakbedrijf CSU en sensorfabrikant Clickey) aan de ontwikkeling van het systeem, wat begin 2017 officieel gelanceerd is. Hiermee heeft BeSense een leidende IoT-applicatie verkregen op het gebied van slim gebouwbeheer. De BeSense applicatie richt zich op vier verschillende soorten eindgebruikers: schoonmakers, facility managers, medewerkers, en CEO’s.

• Schoonmakers krijgen met de app informatie over de vervuiling van verschillende ruimtes, toiletten en bureaus. Hierdoor krijgen zij exacte informatie over taken, planning en looproutes. Bovendien kan de schoonmaker bepaalde meldingen doen via de app, bijvoorbeeld als er een lamp kapot is.
• Medewerkers krijgen met de app inzicht in de beschikbare werkplekken en de drukte op een bepaalde afdeling.
• Facility managers gebruiken de app om inzicht te krijgen in het reilen en zeilen van een gebouw en kunnen op basis daarvan proactief hun gebouwbeheer, onderhoud en hospitality optimaliseren.
• CEO’s beschikken door de app over stuurinformatie over de bezetting en het gebruik van een kantoorpand, waarmee zij uiteindelijk kosten kunnen besparen.

De ontwikkeling
Medio 2016 is ITvisors samen met het projectteam van BeSense op basis van de agile werkwijze gestart met de bouw van de applicatie. Juist vanwege het innovatieve karakter van het project en de samenstelling van het projectteam is er gekozen voor Mendix. Met dit low-code ontwikkelplatform is het mogelijk om tot vier keer sneller applicaties te ontwikkelen. Mendix gaat uit van modelleren, in plaats van programmeren. Dit betekent dat iedereen een actieve bijdrage kan leveren aan de bouw van een applicatie. Bovendien zijn veel componenten binnen Mendix herbruikbaar, waardoor de time-to-market aanzienlijk korter was.

Thomas Thunnissen, projectmanager innovatie bij Heijmans, is zeer tevreden met de nieuwe applicatie, maar zeker ook over de samenwerking met ITvisors: “Mendix is een prachtig platform en biedt ons die schaalbaarheid en flexibiliteit die we zo hard nodig hebben. We willen de komende jaren BeSense namelijk laten uitgroeien tot een groter systeem dat informatie uit meerdere facilitaire diensten kan koppelen. Desondanks is alleen een goede techniek niet voldoende voor een succesvol project. De prettige samenwerking met ITvisors heeft daar ook een cruciaal aandeel in gehad. Ze hebben kennis van de juiste technologie, begrijpen IoT-concepten en hoe de applicatie bepaalde processen moet ondersteunen.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-24T14:19:00.000Z ITvisors
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.