Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Cosun Beet Company gaat voor duurzame landbouw met Mendix-applicatie

Cosun Beet Company (voorheen Suiker Unie) heeft met behulp van het Mendix low-code platform het innovatieve Bieten Advies Systeem (BAS) ontwikkeld. Hiermee helpt het 9.000 coöperatieve telers landbouwopbrengsten uit bietenvelden te optimaliseren.

Om elke individuele teler te voorzien van actuele, perceelspecifieke informatie over de grond en advies op maat, combineert BAS informatie uit de database van Cosun Beet Company met data van de telers, openbare bronnen, sensorinformatie en waarnemingen vanuit de buitendienst. Hierdoor wordt niet alleen de opbrengst en kwaliteit van de teelt hoger, maar wordt ook het milieu minder belast. 

Cosun Beet Company heeft de ambitie om 's werelds groenste, meest innovatieve en succesvolle bietenverwerker te zijn. Om dit te bereiken, streeft het bedrijf naar het stimuleren van integraal gewasbeheer, het minimaliseren van het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het genereren van een zo hoog mogelijke opbrengst per hectare. Dit zorgt ervoor dat schaarse, natuurlijke hulpbronnen efficiënt en duurzaam worden gebruikt om voedsel, energie en biochemicaliën te produceren. 

Slimme notificaties voor telers

BAS is een innovatieve oplossing die telers onder meer notificaties stuurt over de te ondernemen acties en voorziet van andere nuttige data. Zo krijgen telers via de applicatie informatie over de beste zaad variëteiten, bewaarmethoden, vruchtwisseling, meststoffen, specifieke plagen- en ziekterisico's, tips om bladschimmel te voorkomen en andere middelen voor gewasbescherming. Naarmate er meer gegevens worden verzameld, wordt de kwaliteit van het advies van het platform steeds hoger.

Cosun Beet Company heeft BAS ontwikkeld in samenwerking met Conclusion, SAP en Mendix. Het voordeel van het werken met het low-code platform van Mendix is ​​dat het IT-teams in staat stelt te experimenteren en aan iteratieve oplossingen te werken. “Live gaan met deze applicaties is relatief eenvoudig en aanpassingen kunnen snel worden doorgevoerd”, zegt Wim Hummel, ICT-manager bij Cosun Beet Company. 

Een voorbeeld hiervan is één van de componenten van BAS, de zogenaamde ‘Monitor Bladluizen’. Hummel: “Er zaten slechts tien dagen tussen het eerste gesprek en de livegang van de applicatie. Dat is ongekend snel voor een innovatie in de agrarische sector. Nadat we de Monitor Bladluizen online beschikbaar hadden gemaakt, werden we benaderd door een concurrent uit Zweden die erg onder de indruk was."

Door BAS voorloper in smart farming

Door het verzamelen en analyseren van geo-specifieke informatie en dit beschikbaar te maken voor de individuele teler, loopt BAS voorop op het gebied van 'smart farming'. Om dit niveau van big data-complexiteit te bieden, brengt BAS drie soorten databronnen samen in een SAP HANA-database. Een individuele teler geeft via Unitip informatie aan Cosun Beet Company over de percelen landbouwgrond (polygonen) die gebruikt gaan worden voor de teelt van suikerbieten. Dit wordt gecombineerd met open historische data over bodemkenmerken en eerder verbouwde gewassen op het land. Aan de hand van deze analyse ontvangen telers aanwijzingen welk bietenzaad het best gebruikt kan worden op specifieke percelen.

Voorspellingen op basis van sensordata

Tijdens het groeiseizoen van februari tot oktober meten 450 sensoren verspreid over bietenvelden de temperatuur en de luchtvochtigheid onder de bladeren. Met een model wordt het risico op bladschimmels voorspeld. Tenslotte voegen medewerkers uit het veld  informatie toe die zij waarnemen zoals luizen of andere ziektes, die via BAS bij de telers terechtkomt. Cosun Beet Company test momenteel met een vierde databron: satellietbeelden die de groei en oogst van de suikerbiet volgen.

“Het koppelen van deze databronnen is ongekend in de agrarische sector. Ook het beschikbaar stellen van informatie op perceelniveau en zo advies geven aan de individuele teler is nog niet eerder op deze gedetailleerde manier aangepakt”, zegt Hummel. “Eerder publiceerden we een kweekhandleiding met algemene informatie over teelt, ontkieming, voeding en ziektebestrijding. Het was aan de teler om deze informatie te lezen en te beslissen of het van toepassing was op zijn percelen. Nu verzamelt en analyseert BAS de gegevens en biedt deze eenvoudig aan op verschillende apparaten, afgestemd op de individuele behoeften van de teler."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-19T17:42:34.000Z Mendix
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.