Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hebben we binnenkort een digitale tweelingbroer in het metaversum?

Het metaversum (Engels: metaverse) is nog steeds in volle ontwikkeling en het is moeilijk om voorspellingen te doen over hoe het er allemaal zal uitzien. Een ding staat in ieder geval vast: het wordt nog moeilijker om je digitale identiteit bij te houden en om continu de interactie met andere digitale gebruikers aan te gaan. Een digitale tweelingbroer zou je daar volgens experts bij kunnen helpen. Zo’n digitale tweelingbroer leert te denken als jij en neemt het over wanneer jij niet in het metaversum vertoeft.

Een digitale tweelingbroer is zo gek nog niet

Veel van de dingen die vandaag tastbaar zijn, komen ook al voor in een digitale variant. Zo kan je New York in het echt of in Google Street View bezoeken. Je kan virtueel vliegen met een vliegtuig of virtueel rijden met een auto. Tijdens het trainen op de sportfiets neem je dan weer virtueel deel aan de Tour de France. En de EU werkt samen met de ESA aan Destination Earth, een digitale tweeling van de aarde. Een digitale kopie van de aarde zou het gemakkelijker maken om te voorspellen hoe de planeet reageert op menselijk handelen. Dat moet bijvoorbeeld resulteren in een veel doelgerichter klimaatbeleid. Al zoveel dingen hebben een digitale tweelingbroer. Het is dan niet zo gek als ook de gebruiker dat krijgt. Het gaat om een digitale versie die net zo handelt als jij dat zou doen.

Een digitale tweelingbroer die denkt en handelt als jij

Door middel van AI en machine learning kan een digitale tweelingbroer steeds meer zijn zoals jij bent. De BBC heeft er recent een gesprek over gehad met Rob Enderle, een gerespecteerde technologieanalist. Hij verwacht dat het gebruik van dergelijke digitale tweelingbroers al eind dit decennium zal starten. Aanvankelijk zal het gaan om het simpelweg overnemen van digitale taken, maar uiteindelijk zal het veel verder gaan dan enkel dat. Je digitale tweelingbroer zal voor jou leven, handelen en ethische keuzes maken. Heb je even geen tijd om je digitale relaties te onderhouden, dan neemt je digitale tweelingbroer het wel voor jou over.

Praktische vragen bij digitale tweelingen

Technisch gesproken is er al veel mogelijk en er zal gegarandeerd nog vooruitgang worden geboekt. Toch zijn er ook nog heel wat praktische vragen. Zo wordt er aangenomen dat er in het metaversum ook een eigen economie zal ontstaan. Daarbij zullen NFT’s een belangrijke rol vervullen. Deze NFT-markt wordt nu al aangeboord door bedrijven als metaverse profit. Het is maar de vraag hoe dat verloopt als een digitale tweelingbroer er bijvoorbeeld een NFT maakt en deze verkoopt. Ontstaat er dan auteursrecht en wie krijgt de inkomsten?

En dan zijn er natuurlijk nog de sociale en ethische vraagstukken: zullen we er wel mee kunnen leven dat de digitale aandacht niet echt is, hoewel een digitale tweelingbroer net zo handelt als zijn fysieke tegenhanger? Of zal dat er net voor zorgen dat we in de echte wereld veeleisender worden, omdat men in het metaversum doorlopend voor ons klaarstaat en dat in de echte wereld anders is? Volgens experts biedt het metaversum kansen, maar is het ook niet risicoloos. Het zijn vragen waarop nog geen antwoord bestaat en waarover het laatste woord nog niet is gezegd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-21T17:07:45.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.