Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

CAD & Company maakt gebouwen slim

CAD & Company introduceert op de Bouwbeurs 2019 een oplossing om (bestaande) gebouwen eenvoudig slimmer te maken met een ‘Digital Twin’ en IoT-sensoren. Met als doel de bezettingsgraad, duurzaamheid en andere gebruikstoepassingen te kunnen optimaliseren, op basis van real-time datacollectie en -analyses. Deze bouwinnovatie is te zien op stand E036 in hal 8 en gebaseerd op het BLDNG360 platform voor een virtuele 3D-gebouwomgeving van CAD & Company en multisensoren van het Zweedse Yanzi Networks.

Fysieke en virtuele wereld integreren

‘Digital Twins’ worden al vaak gebruikt voor industriële toepassingen om fysieke producten en apparatuur in de echte wereld te integreren met digitale kopieën in de virtuele wereld. Zo’n digitale tweeling biedt voor de bouwwereld kansen om het beheer en gebruik van gebouwen en installaties te optimaliseren. Daarom heeft CAD & Company het creëren en toepassen van een digitale tweeling laagdrempelig toegankelijk gemaakt met BLDNG360 en multisensoren. Deze sensoren zijn eenvoudig in elke gewenste ruimte te monteren en communiceren via een goed beveiligd eigen WiFi-mesh-netwerk. Alle verzamelde data is afhankelijk van de wensen op te slaan in een Microsoft Azure of Amazon AWS cloudomgeving, of een eigen datacenter. 

Gebruik en duurzaamheid optimaliseren

De multisensoren van CAD & Company monitoren voortdurend meerdere omgevingscondities, waaronder de temperatuur, luchtvochtigheid, Co2 en stofgehaltes in een werk- of woonruimte. Maar bijvoorbeeld ook de gebruiksintensiteit van ruimtes, bezettingsgraad en beschikbaarheid voor reserveringen. De waardevolste toepassingen zijn het optimaliseren van de duurzaamheid, en gebruiksefficiency. Op basis van alle verzamelde sensordata kunnen vastgoedbeheerders en huurders besparingen van tientallen procenten realiseren op de benodigde kantoorruimte en hun jaarlijkse energie- en schoonmaakkosten. De eerste interesse vanuit gemeenten en grote bouwbedrijven is al gesignaleerd.

Slimme gebouwen op basis van open data

“Met deze oplossing voor het integreren van slimme gebouwen en toepassingen van big data verbreedt CAD & Company haar aanbod voor de exploitatiefase van gebouwen en installaties”, vertelt Rob Oud, inspirator en eigenaar van CAD & Company Group. “Dat is een aanzienlijk langere periode in de levenscyclus, dan de ontwerp- en engineeringfase waarop eerder onze focus lag. Verder spelen wij hiermee in op de behoefte van vastgoedeigenaren en -beheerders om via de virtuele BLDNG360 3D-omgeving meer inzicht en grip te krijgen op hun assets. Wij zijn met Yanzi Networks een partnerschap aangegaan omdat hun sensoren op open standaarden zijn gebaseerd, waardoor de data eenvoudig te hergebruiken is in andere informatiesystemen.” 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-31T13:32:49.000Z CAD & Company
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.