De verwachtingen en eisen die we aan een moderne haard stellen zijn enorm veranderd de laatste decennia. Om aan deze nieuwe verwachtingen te kunnen voldoen zien we dat haardfabrikanten in hoog tempo moderniseren. Eerst zagen we dat de elektrische haard een appbesturing kreeg, toen kwamen de gashaarden aan de beurt en nu wordt er ook volop geëxperimenteerd met houtkachels.
Voor veel branches is appbesturing vooral een manier om het bedieningsgemak te vergroten. Ook in de haardenwereld is dit zo, maar wel met een dwingende achterliggende reden. De consument van vandaag heeft heel andere wensen van zijn haard als de consument van 50 jaar geleden. In onze moderne, goed geïsoleerde huizen heeft warmte niet meer onze hoogste prioriteit. Een gashaard wordt nu meestal ingezet als decoratieve sfeermaker of als stijlvolle bijverwarmer. Het belangrijkste in een moderne haard is de aanblik van het vuurbeeld. Het vuur en de vlammen moeten aantrekkelijk ogen en zich natuurlijk gedragen, de tijd van de statische blauwe vlammen ligt definitief achter ons.
De haardliefhebber van vandaag wil een fraai schouwspel, maar ook weinig brandstofverbruik. Duurzaamheid is steeds belangrijker geworden. We beseffen steeds beter dat we zuinig moeten zijn op onze natuurlijke brandstoffen en dat we ze zo efficiënt mogelijk moeten inzetten. Zoveel mogelijk sfeer bij zo min mogelijk warmte is nu het streven van vrijwel elke moderne gashaardfabrikant. Van nature is het vlambeeld van een gashaard nogal voorspelbaar en saai. Door een wifi-module aan te sluiten op het gasregelblok is de gastoevoer op afstand regelbaar geworden. Als gebruikersinterface is een app het meest consumentvriendelijk gebleken.
Nu de gastoevoer van afstand aangepast kan worden kunnen bepaalde patronen worden geprogrammeerd. U kunt zelf het vlamverloop instellen over een bepaalde periode. Hierdoor kunt u zelf zorgen voor een gevarieerd en levendig vuurverloop, zonder overbodig brandstof verbruik. Vrijwel alle grote spelers in de huidige gashaardenmarkt hebben de overstap naar appbesturing al genomen. Dru komt met het Eco Wave Concept, M-Design noemt het M-control en Faber tilt het niveau met zijn ITC-App nog een niveau hoger!
De ITC-app van Faber is meer dan een veredelde afstandsbediening. Faber ziet zijn app niet alleen als een manier om de klant controle te geven, maar ook als een manier om de klant te assisteren wanneer daar behoefte aan is. De Faber app bevat meer dan de standaardfuncties die bij normaal gebruik horen. De Faber app detecteert ook de meest voorkomende storingen en verwijst direct door naar mogelijke oplossing. Zo geeft een app niet alleen de gebruiker controle over zijn haard, maar zorgt hij ook voor feedback waarmee een fabrikant het product kan verbeteren.
De komende jaren zullen meerdere haardfabrikanten overgaan op appbesturing via het wifi netwerk. Voor de consument zal dit een betere gebruikerservaring opleveren maar ook de fabrikant kan zich met de juiste functionaliteiten onderscheiden. Door gebruik te maken van een app heeft de fabrikant een communicatiemiddel in handen waarmee hij zijn klantcontact kan onderhouden op een geheel nieuwe manier. Zo wordt nog maar eens bewezen dat elke branche voor modernisatie vatbaar is!
Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn: