Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Nieuwe btw-regels voor webwinkeliers per 1 juli 

Op 1 juli gaan in de EU de nieuwe btw-regels in voor ondernemers in de e-commerce. Dit is vooral van belang voor webwinkeliers die jaarlijks meer dan 10.000 euro omzetten in EU-landen buiten Nederland.

EU-landen mogen zelf hun btw-tarief bepalen. Ook het drempelbedrag voor het afdragen van btw verschilt per land. Naast dat dit verwarrend kan zijn, is het voor webwinkeliers die veel internationaal zakendoen best veel werk. Vanaf 1 juli vervallen de drempelbedragen per afzonderlijk EU-land. Daarvoor in de plaats komt een gezamenlijk drempelbedrag van 10.000 euro.

Wat verandert er in de praktijk?

Heb je af en toe een buitenlandse order, dan verandert er voor jou waarschijnlijk niets. Pas wanneer de buitenlandse bestellingen gezamenlijk meer dan 10.000 euro aan omzet opleveren, gelden de nieuwe belastingregels. Sowieso breng je tot dit bedrag de Nederlandse btw in rekening. Ook draag je de btw zoals je bent gewend af aan de Nederlandse belastingdienst.

Op het moment dat je boven het drempelbedrag uitkomt, hanteer je het btw-tarief van het EU-land waar je klant is gevestigd. In België is dit bijvoorbeeld 21 procent, Duitsland hanteert een belastingtarief van 19 procent en Hongarije heeft een btw-tarief van 27 procent. Een goed boekhoudprogramma kan je helpen om deze tarieven correct te verwerken.

Hoe draag je belasting af?

Tot het drempelbedrag van 10.000 euro breng je het Nederlandse btw-tarief in rekening. Voor alles daarboven reken je het tarief van het land waarin de consument is gevestigd. Er zijn twee manieren waarop je belasting kunt afdragen: via de afzonderlijke lidstaten of via de Unieregeling van de belastingdienst.

In het eerste geval heb je een btw-registratie in de betreffende EU-landen nodig. Dit regel je via de lokale belastingdienst. Zodra je van hen een btw-nummer hebt kun je in dat land je btw-aangifte doen. Het makkelijkst is om in één keer belasting af te dragen via de Unieregeling, een programma binnen het éénloketsysteem. De belastingdienst betaalt de btw vervolgens uit aan de betreffende landen. Om gebruik te maken van de Unieregeling moet je je eerst registreren via de belastingdienst.

Hoe zit het met de kleineondernemersregeling?

Ondernemers die jaarlijks minder dan 20.000 euro omzetten, kunnen in Nederland gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR). Je kunt dan worden vrijgesteld van de btw-verplichting. Dit verandert zodra je meer dan 10.000 euro gaat omzetten in andere EU-lidstaten, aangezien de nieuwe btw-regeling ervoor zorgt dat je btw-plichtig wordt in deze landen.

In Nederland kun je wel de KOR toepassen totdat je hier een omzet van 20.000 euro bereikt. Blijft je omzet uit buitenlandse EU-lidstaten onder de 10.000 euro en is dit samen met je Nederlandse omzet minder dan 20.000 euro, dan verandert er voor jou niets. Om aan het einde van het jaar niet voor verrassingen te komen staan, is het verstandig om regelmatig je boekhouding bij te werken.

De meeste webwinkeliers kiezen ervoor om de boekhouding van hun webwinkel te koppelen met een boekhoudprogramma. De bestelling wordt dan niet alleen meteen administratief goed verwerkt, je weet ook precies wat je aan belasting moet afdragen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-23T16:42:15.000Z 1 juli nieuwe regels voor de ecommerce


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.