Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Dit heb jij nodig voor jouw 3D-printer

Vind jij het ook zo fascinerend dat een 3D-printer in staat is om fysieke objecten te printen? De opdrachtgever voert een opdracht in, de printer doet zijn werk en enkele minuten later kan het tastbare voorwerp gebruikt worden voor zijn doeleinden. In dit artikel wordt er nader ingezoomd wat er nodig is om een 3D-printer te kunnen laten functioneren en welke producten hiervoor nodig zijn.

Wat is filament

Het is belangrijk om eerst het begrip filament te definiëren voordat er naar de verschillende soorten wordt gekeken. Filament is als het ware de inkt van de 3D-printer. Het wordt aangeleverd in de vorm van een fijn draad, meestal opgerold in een rol. Met veel verschillende soorten varianten en kleuren kunnen er diverse objecten geprint worden. 

PLA filament

PLA filament staat voor PolyLactic Acid (of te wel Polymelkzuur) en wordt gebruikt als plastic om de 3D-objecten mee te kunnen printen. Het product heeft veel voordelen ten opzichte van andere soorten filament. Zo is het product makkelijk in gebruik, wat het maakt tot de populairste keuze onder gebruikers van 3D-printers. Daarnaast kan er met PLA filament zeer gedetailleerde geprint worden. Dit komt door de hoge mate van vloeibaarheid, wat erin resulteert dat PLA scherper print dan een alternatief filament. Tevens is er de mogelijkheid om kleurstoffen toe te voegen voor de gewenste kleur. 

Voor het beste resultaat dient de print temperatuur tussen de 180℃ en 230℃ te liggen. Hierdoor krijgt de PLA een mooie glans. Bovendien is PLA filament een duurzame variant van plastic. Door het gebruik van biologische afbreekbare en hernieuwbare grondstoffen, ben je als gebruiker ook nog eens ecologisch bezig!

3D filament

3D filament is eigenlijk de verzamelnaam voor alle soorten filament. Zo is hierboven PLA filament besproken, maar heb je ook ABS, PETG en TPE filament. ABS wordt gebruikt voor sterkere objecten, maar heeft de neiging om krom te trekken tijdens het printen (warping). PETG kan daarentegen ook gebruikt worden voor sterkere objecten en heeft door een lagere krimpfactor minder last van kromtrekkingen. Houdt hier rekening mee wanneer er gebruik wordt gemaakt van een van deze grondstoffen. Voor objecten die na het printen flexibel moeten blijven, kan TPE gebruikt worden. Ook bij deze types filament kan er kleurstof toegevoegd worden om de gewenste kleur te printen. 

Nu je weet welke soorten filamenten er zijn, kan je voor zowel een precieze, sterke of flexibele print gebruik maken van de verschillende soorten grondstoffen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-06T11:08:34.000Z Lequal


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.