De groeiende vraag naar airco systemen
De winter was doorgaans de rustigste periode voor installateurs van airco systemen. Dat is nu wel anders: opdrachtenboekjes zijn nog gevuld met aanvragen door de hittegolf van vorig jaar, terwijl aanvragen in voorbereiding voor de aankomende zomer ook al binnenstromen. “De groei die al een aantal jaar aan de gang was, zal zeker doorzetten,” laat Lieven Verstaen, productmanager van Daikin Belux, weten. “Sinds corona werken meer mensen vanuit huis dan ooit en om dat in comfortabele omstandigheden te doen, komt een koelsysteem op zomerse dagen zeker van pas.” Ook het afschaffen van de terugdraaiende teller wordt genoemd als oorzaak voor de toename van het aantal gekochte airco systemen. De terugdraaiende teller is een systeem waarmee opgewekte energie die niet verbruikt wordt, op een later moment alsnog gebruikt kan worden. Wanneer deze terugdraaiende teller niet meer ingezet kan worden, betekent dit dat alle opgewekte energie gebruikt moet worden voordat de maand voorbij is om te voorkomen dat de energie verloren gaat. “Voor [eigenaars van zonnepanelen] is het zaak om voortaan de energie te verbruiken op het moment dat die geproduceerd wordt. Heel veel mogelijkheden zijn er niet: airco is er een van, net als de opwarming van het sanitair water met een warmtepomp,” aldus Verstaen.
Beperken wachttijd voor gekoelde zomer
Mocht je de komende zomer van een koel huis willen genieten, is het dus het best om niet te lang te wachten met het reserveren van een afspraak om de airco te laten installeren. Hoewel de wachttijden voor het installeren van een airco niet zo lang zijn als voor bijvoorbeeld een zwembad, kan het toch snel oplopen tot zes weken. “Hoe later op het voorjaar, hoe langer de wachttijd waarschijnlijk zal oplopen. Maar gelukkig ligt er nog niet direct een hittegolf in het verschiet,” grapt Verstaen. Naast de zomerse stijging in temperaturen zijn er ook andere factoren waardoor woningen in de zomer onbehaaglijk warm kunnen worden. Zo zijn ook steeds effectiever wordende isolatie en grote raampartijen verantwoordelijk voor hoge temperaturen in de woonkamer. Nieuwbouwwoningen moeten bij het ontwerp een verplichte EPB-energieberekening hebben om te voorkomen dat het huis oververhit raakt, “maar we merken dat de praktijk soms significant verschilt van de theorie en dat mensen daarom al na een paar jaar een airco installeren in hun nieuwbouw of grondig gerenoveerd huis.”
Kies je airco: samenstellen van het ideale airco systeem
Wanneer je ervoor kiest om een airco in je huis te laten installeren, zijn er een aantal opties waaruit je kunt kiezen om de airco zo goed mogelijk op jouw situatie te laten aansluiten. Zo bestaan vaste airco’s (ook wel split airco systemen genoemd) uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Je kunt er dus voor kiezen om één of meerdere ruimtes te laten verkoelen. Vervolgens kun je kiezen waar je de binnenunit precies wilt plaatsen. Hoewel hoog aan de buitenwand de meest gangbare optie is, kun je ook kiezen voor montage aan het plafond of aan een valse wand, of juist laag aan de muur als een verwarmingsradiator. Airconditioning systemen kunnen ook de ruimte opwarmen, dus als je van plan bent om van deze functie gebruik te maken, kun je een lage plaatsing overwegen. Tot slot kun je ook de kleur van de binnenunit kiezen, van wit tot donkerdere kleuren of houtimitatie.
Prijskaartje plaatsing airco
De prijs die je betaalt voor een airco inclusief montage is afhankelijk van de opties die je kiest. Een standaard split airco kost doorgaans rond de €2000,- euro. Kies je voor een multi-split systeem - een buiten unit met meerdere binnen units - kun je uitgaan van zo’n €3000 euro. Airco’s binnen een multi-split systeem kunnen afhankelijk van elkaar ingesteld worden, dus dit is een goedkopere optie dan het installeren twee verschillende split airco’s.
Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn: