Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe zorg je ervoor dat je IT-personeel niet bij je wegloopt?

In de IT is het al jaren krap wat betreft het vinden van personeel. De huidige tekorten op de arbeidsmarkt maken dat probleem alleen nog maar groter. Het is moeilijker dan ooit om personeel te vinden om je vacatures te vullen, maar ook om het personeel wat je wél hebt vast te houden. Er lonken immers overal kansen, ook voor jouw IT-personeel. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je IT-personeel niet bij je wegloopt?

Verhogen van werkplezier door organisatie ontwikkeling

Werkplezier is een belangrijke factor in behouden van personeel. Ieder mens is anders heeft zijn eigen ervaringen, motivaties en overtuigingen. Het is niet makkelijk om daar een eenheid van te smeden waarin iedereen zich op zijn plek voelt. Dit terwijl mensen juist gelukkiger zijn én beter presteren wanneer ze het gevoel hebben dat hun werk aansluit bij hun persoonlijke drijfveren. De uitdaging is om dat aan te sluiten op het teamresultaat. Om hier oplossingen in te bieden, kun je het beste experts op het gebied van organisatie ontwikkeling inschakelen.

Stroperigheid tegengaan

Mensen die gemotiveerd zijn voor hun werk, willen meters maken. Stroperigheid in de organisatie kan het werkplezier daarom flink aantasten en daarmee de productiviteit verlagen. En dat is zonde, zeker omdat zaken vaak best sneller kunnen dan ze op het moment gaan. Daarom is het belangrijk om te analyseren of processen en systemen wel op de juiste manier zijn ingericht om te kijken waar optimalisatie kan plaatsvinden. Op deze manier kan de doorlooptijd van projecten en processen verbeterd worden en daarmee ook het werkplezier.

Balans tussen werk en privé

Meer dan ooit wordt een goede balans tussen werk en privé belangrijk gevonden. Anno 2022 is flexibel werken actueler dan ooit en het loont om hier als werkgever in mee te gaan. Sta je IT-personeel toe dat men volgens een schema kan werken dat hen het beste uitkomt en als gewenst ook op afstand. Sommige werknemers zijn immers thuis productiever omdat ze dan minder afleiding ervaren én zich comfortabeler voelen.

Goede financiële beloning

Geld is niet alles in een mensenleven, want werkplezier is zoals gesteld ook een belangrijke factor voor mensen. Maar neemt niet weg dat de financiële beloning die in het vooruitzicht wordt gesteld wel degelijk IT-personeel beïnvloedt in de keuze die ze maken wat betreft hun loopbaan. Omdat er al jaren een tekort aan IT-personeel is, wordt men in deze sector al goed betaald. Maar als bedrijf of organisatie zul je je best moeten blijven doen om de concurrentie bij te blijven op het gebied van financiële beloning, anders werk je in de hand dat mensen hun heil ergens anders gaan zoeken.

De beste secundaire arbeidsvoorwaarden

Alleen een goed loon is niet altijd genoeg zijn om personeel te behouden. Ook betere secundaire arbeidsvoorwaarden dan bij de concurrentie spelen mee. Bijvoorbeeld het aantal doorbetaalde vakantiedagen dat je aanbiedt, en wellicht zelfs de mogelijkheid om extra dagen te ‘kopen'. Ook een collectieve zorgverzekering kan aantrekkelijk zijn. Daarnaast is aandacht voor persoonlijke en professionele ontwikkeling belangrijk voor personeel in de ICT. Het is dus zaak om zoveel mogelijk interne leertrajecten en externe cursussen en studies aan te bieden om kosten van de zaak. Ook een bruto reiskostenvergoeding, een abonnement voor het openbaar vervoer of een leaseauto kunnen je aantrekkelijk houden als werkgever.

Veel meer kun je doen om je personeel vast te houden. Ondertussen is het ook van belang om jouw organisatie en je werkgeverschap als een ‘merk’ naar buiten toe neer te zetten. Als je een sterke identiteit kunt neerzetten, word je ook aantrekkelijker voor nieuw personeel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-17T12:30:14.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.