Managed hosting door True
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Bijstandsfraude oplossen met Smart Box

Winst

Info Support introduceert software waarmee gemeentelijke sociale diensten eenvoudig bijstandsfraude kunnen opsporen. Smart Box is een analyseapplicatie die de database van een gemeente koppelt aan gegevens van onder meer het UWV, de Belastingdienst en de Rijksdienst voor het Wegverkeer via het Inlichtingenbureau.

Als uit deze koppeling van gegevens een vermoeden van uitkeringsfraude ontstaat, kunnen sociale rechercheurs stappen ondernemen om een uitkering stop te zetten en terug te vorderen.

De rijksoverheid heeft plannen bekend gemaakt om het koppelen van digitale gegevens eenvoudiger te maken. Staatssecretaris Paul de Krom liet in een brief aan de Tweede Kamer weten dat proeven met deze maatregel in onder meer Maastricht en Den Haag landelijk kunnen worden uitgebreid.

Info Support heeft SmartBox samen met RCF Kenniscentrum Handhaving ontwikkeld. Ook de Sociale inlichtingen en opsporingsdienst (Siod), het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het College Bescherming Persoonsgegevens waren betrokken bij de totstandkoming en testfase van Smart Box. De analyseapplicatie is sinds kort in de testfase in gebruik bij de gemeente Capelle aan den IJssel, de gemeentes Zoetermeer en Westland zijn hiermee in voorbereiding.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.