Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Bescherm uzelf tegen cybercriminelen

Dit artikel delen:

Cybercrime zoals hacking, phishing en factuurfraude komen steeds vaker voor én de manieren waarop zijn steeds ingenieuzer. Heeft u persoonlijke bestanden op uw laptop en mobiel of betaalt u wel vaker rekeningen online? Dan is het uiterst belangrijk dat u de nodige stappen onderneemt om cybercriminelen ver weg te houden. Wij geven u graag vier tips.

 

1. Gebruik een VPN en virussoftware

Uw laptop of mobiel niet beschermen is te vergelijken met elke nacht met al uw ramen en deuren open slapen; zo maakt u het personen met foute bedoelingen wel erg makkelijk. Velen hebben inmiddels al een goede virussoftware, maar vergeet ook niet om uw apparaten geregeld te scannen. Ook een VPN is aan te raden, zo wordt de internetverbinding versleuteld. Deze versleuteling zorgt ervoor dat cybercriminelen niet met uw data aan de haal gaan. 

2. Blijf op uw hoede

Kreeg u een willekeurige e-mail met een factuur van uw bank of een aanmaning van een incassobureau? Wees dan op uw hoede. Gereputeerde bedrijven sturen hiervoor meestal een (aangetekende) brief of nemen persoonlijk contact op. Lucien Ridderbroek van e-Legal geeft aan: “Een betalingsherinnering of -aanmaning per e-mail van een schuldeiser is mogelijk en rechtsgeldig, maar dan krijgt u deze van het gekende e-mail adres van de zakenrelatie. Eens de incasso uit handen gegeven werd aan een incasso advocaat, wordt u persoonlijk gecontacteerd.” Kreeg u een willekeurige factuur van een zakenrelatie? Check dan zeker het e-mailadres en het rekeningnummer en verifieer de betaling door te bellen. 

3. Stel updates niet uit

We weten het - soms heeft u echt geen tijd of zin om jouw laptop of mobiel te updaten. Stel deze updates echter niet te lang uit, zo blijft uw apparaat optimaal beveiligd.

4. Let op uw wachtwoorden

Dat u een sterk wachtwoord moet gebruiken, hoeven we u vast niet te vertellen. En dat het niet aan te raden is om voor meerdere sites hetzelfde wachtwoord te gebruiken, wist u vast ook. Maar verandert u ook uw wachtwoorden als u van baan wisselt of aan het einde van een relatie? De Nederlandse politie raadt aan om bij een scheiding - of dit nu werk of privé is - al uw wachtwoorden te veranderen. Verwijder ook gedeelde cloudaccounts en andere accounts waardoor iemand bij uw bestanden kan komen.

We hopen dat deze vier tips u konden helpen. Stay safe!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-13T12:53:04.000Z e-Legal


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.