Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

The New Industrial Revolution As technology constantly evolves, all sector

Dit artikel delen:

Een VPN is een virtueel persoonlijk netwerk. Simpel gezegd; het is een groep computers die met elkaar verbonden zijn en verbonden met het internet. In het bedrijfsleven worden ze gebruikt om werknemers veilig op afstand te laten werken en gegevens uit te wisselen met het computernetwerk van het bedrijf.

Grote multinationale bedrijven hebben meestal een eigen IT-afdeling met specialisten die ervoor zorgen dat hun netwerk veilig en soepel werkt voor werknemers over de hele wereld. Kleine bedrijven, die misschien vorig jaar pas voor het eerst te maken gekregen met werken op afstand, hebben echter vaak gratis noodoplossingen gevonden via Google Docs en Zoom. Maar zolang je werknemers een verbinding hebben met een openbaar wifi netwerk, dan zijn die gegevens niet veilig. Je hebt een VPN nodig.

Zelf een VPN-netwerk opzetten is niet eenvoudig of goedkoop. Denk aan de krachtige computers die als servers opgezet en altijd draaiende gehouden moeten worden, de IT-specialist die dit blijft onderhouden en de grote bandbreedtekosten. Voor veel bedrijven is het effectiever om gebruik te maken van een van de talloze VPN diensten.

Waar moet je rekening mee houden?

Hier zijn een aantal tips waar je op moet letten als je een VPN gaat gebruiken voor je bedrijfsnetwerk:

-          Gebruik nooit een gratis VPN voor het bedrijfsleven. Zoals men zegt: ‘Als het gratis is, ben jij het product’. Dit kan prima zijn als je een keer een gratis VPN op je telefoon gebruikt om een geblokkeerd YouTube filmpje te kijken. Maar ‘betalen’ met bedrijfsgegevens is een duidelijk gevaar.

-          Verbied je werknemers om privézaken te doen op je zakelijke VPN. Je kunt immers niet voorspellen welke sites ze gaan bezoeken, en je wilt niet dat werknemers gevaarlijke, illegale of zelfs onsmakelijke activiteiten uitvoeren op het bedrijfsnetwerk. Afhankelijk van je bedrijf en het soort werk kun je bijvoorbeeld toegang beperken tot een aantal sites.

-          Houdt er rekening mee dat als je werknemers het bedrijfsnetwerk verlaten en vervolgens met hetzelfde apparaat privézaken doen op een openbaar netwerk, ze nog steeds een gevaar kunnen vormen. Hackers op datzelfde openbare netwerk kunnen bijvoorbeeld toegang krijgen tot tijdelijke bestanden en zoekgeschiedenis op dat apparaat.

Als het bedrijfsbudget niet groot genoeg is voor een eigen VPN server en IT-afdeling, en zelfs niet groot genoeg is om werknemers van een eigen laptop van de zaak te voorzien, dan is het ook een goede optie om een zakelijke VPN op te laten zetten door een van de VPN diensten en daarnaast ook voor een persoonlijk VPN te betalen voor iedere werknemer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-16T09:45:43.000Z Twenty Four Webvertising BV


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.