Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Producten voor cyberveiligheid uitgetest – Welke zijn het meest geschikt?

Dit artikel delen:

Cyberbeveiliging is tegenwoordig een onderwerp dat iedereen bezighoudt. Het lijkt wel of we elke dag in het nieuws horen over een nieuwe cyberaanval of datalek. Met al deze inbreuken op de beveiliging is het belangrijk te weten welke producten je moet gebruiken om jezelf te beschermen. De markt wordt overspoeld met verschillende producten die beweren de beste beveiliging te bieden, zonder dat je weet welke echt aan jouw behoeften voldoet. Om je te helpen, hebben we enkele van de populairste cyberbeveiligingsproducten getest die momenteel op de markt zijn. We hebben gekeken naar hun functies, hoe eenvoudig ze te installeren en te gebruiken waren, en hoe goed ze werkten.

VPN

Een betrouwbare manier om zowel je digitale veiligheid als je privacy te beschermen, is het installeren van een VPN. Een VPN of Virtueel Privénetwerk voegt namelijk een extra bescherming laag toe. Het internetverkeer gaat vanaf jouw apparaat eerst via een VPN-server, in plaats van rechtstreeks naar de openbare server of je ISP. Jouw data reizen door een versleutelde tunnel naar de VPN-server en worden daar aangekomen nog een keer gecodeerd.

Het resultaat is dat hackers de verstuurde informatie niet meer kunnen lezen, mochten ze het toch onderschept hebben. Verder kun je kiezen met welke VPN-server je verbinding maakt. Jouw IP-adres gaat dan schuil achter het IP-adres van de gekozen VPN-server. Omdat buitenstaanders de data niet verder kunnen traceren dan tot de VPN-server, blijf je volledig anoniem op het internet. Het gebruiksgemak is bovendien erg groot. Je hoeft de software voor bijvoorbeeld VPN Mac, Windows, Chrome of Android eenmalig te installeren. Je opent de app of de browser en met een muisklik heb je je VPN al ingeschakeld.

Antivirussoftware

Antivirussoftware is, de naam impliceert het al, vooral effectief tegen virussen. Deze programma’s voeren twee hoofdtaken uit. Eerst scannen ze het apparaat op verdachte bestanden of virussen. Vervolgens repareren ze de bestanden of, als dat niet kan, plaatsen de schadelijke bestanden in quarantaine.

De prijzen van antivirussoftware variëren enorm. Voor sommige software betaal je honderden euro’s per jaar, terwijl er ook goede antivirusprogramma’s bestaan die je gratis kunt downloaden. Hoewel het vrij gebruiksvriendelijk is, merk je het wel als er een scan wordt uitgevoerd. De systeemprestaties gaan achteruit en soms kun je belangrijke updates alleen uitvoeren als je de antivirussoftware uitschakelt.

Firewall

Een firewall is een soort muur die zich voor de poorten van jouw apparaat opwerpt. Het werkt als een filter die alleen betrouwbare data doorlaat. Er zijn verschillende filters en dus verschillende soorten firewalls waar je uit kunt kiezen. Een packet-filtering firewall controleert bijvoorbeeld het hele pakket aan informatie dat met de ontvangen data meekomt. Daaronder vallen bijvoorbeeld het IP-adres van de afzender, het poorttype en het pakketnummer. Voor een circuit-level gateway is alleen de afzender interessant. Is de afzender goedgekeurd door het TCP, een bekend netwerkprotocol? Dan krijg je een handshake en mogen de data door.

En dan zijn er nog de zogenaamde next-generation firewalls. Dit nieuwe type firewall combineert eigenlijk alle voordelen van de andere firewalls. Zo werkt het met de TCP-handshake, maar controleert het ook het hele pakket door middel van Deep Packet Inspection (DPI). Een firewall is altijd aan te raden. Veel besturingssystemen, zoals Windows, hebben al automatisch een firewall voor je geïnstalleerd. Het gebruiksgemak is erg groot, je hoeft het alleen maar ingeschakeld te houden.

Wachtwoordmanager

Met een uniek en moeilijk te raden wachtwoord kun je al je apparaten, accounts en bestanden goed beveiligen. Toch zijn er nog steeds veel internetgebruikers die hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruiken. Er hoeft maar een website slachtoffer te worden van een datalek en hackers kunnen met jouw gegevens op meerdere accounts inloggen. Daarnaast blijven ook wachtwoorden als ‘Welkom123’ en ‘000000’ nog steeds populair. Als je een sterk wachtwoord wilt, kun je bijvoorbeeld de eerste letters van een zin combineren. Of je gebruikt een wachtwoordgenerator.

Het kan best lastig zijn om al deze unieke en onkraakbare wachtwoorden te onthouden. Maar daar bestaat een handige oplossing voor, in de vorm van een wachtwoordmanager. Je hebt maar een wachtwoord nodig om de digitale kluis te openen waarin al jouw wachtwoorden zijn opgeslagen. Niet alle wachtwoordmanagers zijn hetzelfde. Sommige zijn gratis en voor andere moet je betalen. Ook qua gebruiksgemak kunnen ze onderling erg verschillen. Het is in elk geval belangrijk dat ze over tweefactorauthenticatie beschikken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-01T11:22:00.000Z Twenty Four Webvertising BV


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.