Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Dit jaar nog glasvezel voor meeste inwoners van Zeeland

Dit artikel delen:

Het glasvezelnetwerk begint steeds meer plekken op de kaart van Nederland te raken. In de provincie Zeeland bleef de uitrol van het netwerk nog wat achter, maar dat moet dit jaar verandering in gaan komen, meldt Omroep Zeeland op haar website.

De bedoeling is dat dit jaar nog het merendeel van de Zeeuwen de optie krijgen om over te stappen op glasvezel internet als zij dat willen.

Meer dan 100.000 woningen

De aanleg van het glasvezelnetwerk in Zeeland was al aan de gang. Tot nu toe zijn er al ongeveer 50.000 aansluitingen op het glasvezelnetwerk in huizen aangelegd. Het is de bedoeling om over twaalf maanden meer dan 100.000 woningen in Zeeland aangesloten zijn. Ook buiten Zeeland zijn providers bezig met het realiseren van aansluitingen.

Dubbele overlast

Met de aanleg van glasvezel in hun provincie, kunnen Zeeuwen rekenen op het feit dat hun straat opengebroken moet gaan worden. Tegels moeten uit de stoep gehaald worden om de kabel te kunnen aanleggen. Daarnaast moet er meerdere keren in hun woning geboord worden om een speciaal modem te kunnen plaatsen.

Voordelen van glasvezel

De overlast die de aanleg van glasvezel gaat veroorzaken is natuurlijk niet zonder meerwaarde. Via glasvezelkabels kan dat extreem snel worden verstuurd. Veel sneller dan bij bijvoorbeeld kabelinternet, dan loopt via de televisiekabel. In tegenstelling tot bij kabelinternet en DSL-internet, is bij glasvezel internet de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid. Dat houdt dus in dat gebruikers even snel data kunnen versturen als ontvangen. Bij andere typen internetverbinding ligt de uploadsnelheid een stuk lager dan de downloadsnelheid. Ook is glasvezel internet een stabielere verbinding dan kabelinternet en DSL-internet.

Meer belasting door thuiswerken

De aanleg van glasvezel wordt in het bijzonder nuttig geacht door de trend van het thuiswerken. Dit zorgt ervoor dat het netwerk steeds zwaarder belast wordt, wat ten koste kan gaan van de snelheid van de verbinding die in de praktijk geleverd kan worden. De aanleg van glasvezel zorgt voor veel meer bandbreedte, waardoor deze toename van internetgebruik veel beter het hoofd geboden kan worden met instandhouding van hoge download- en uploadsnelheden.

Andere providers

Andere providers kunnen het aangelegde netwerk huren om zelf hun diensten aan te bieden. Zo ontstaat er toch concurrentie op de glasvezelmarkt. Wel bepalen de eigenaren van het netwerk hoeveel andere providers moeten betalen om er gebruik van te kunnen maken, en wordt dit vertaald in de prijs die de consument betaald voor zijn internetabonnement.

Zeeuwen die nog niet aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk maar wel behoefte hebben aan sneller en stabieler internet, hoeven in veel gevallen dus niet al te lang meer te wachten. Binnen een jaar kunnen zij de overstap naar glasvezel internet maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-10T09:03:14.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.