In tegenstelling tot wat verschillende kranten berichtten, waaronder De Telegraaf, vroeg hij om een uitbetaling in Bitcoin Cash en niet in Bitcoin. Beide cryptomunten worden door journalisten wel vaker met elkaar verward. We leggen uit wat Bitcoin Cash is en waarin het van Bitcoin verschilt.
De vroege geschiedenis van Bitcoin
Bitcoin (BTC) is veruit de meest populaire en bekende cryptomunt. Het is de cryptomunt waar het allemaal mee begon. De grondlegger is ene Satoshi Nakamoto, een anonieme man of vrouw die een whitepaper schreef en het verzond naar talloze mensen met expertise en interesse in de cryptografie. In zijn whitepaper heeft hij het volledige Bitcoinconcept uit de doeken gedaan, waarna hij in de anonimiteit verdween. Een jaar na het verzenden van zijn whitepaper werd Bitcoin echt actief. Op de eerst echte Bitcointransactie was het echter wachten tot 2010. Iemand betaalde toen 10.000 Bitcoins voor twee aan huis geleverde pizza's. Toen was Bitcoin nog zo goed als waardeloos.
In 2013 begon de echte Bitcoinhype en bleef de waarde van de cryptomunt stijgen en stijgen. Een jaar later was de koers al geklommen tot 600 euro. Eind 2017 ging het zelfs al om 16.600 euro. Tegenwoordig kost 1 Bitcoin ruim 39.000 euro. Dat is minder goed dan bij de piek van november 2021. Toen was 1 Bitcoin meer dan 56.000 euro waard.
Bitcoin Cash splitst af van Bitcoin
In al die tijd is er natuurlijk veel gebeurd. Er kwamen heel wat cryptomunten bij en de belangstelling voor Bitcoin nam alleen maar toe. Iets waarvoor de pers weinig aandacht had, was de splitsing die op 1 augustus 2017 plaatsvond.
Af en toe moeten er updates of wijzigingen aan de blockchain gebeuren. Er ontstond daarbij onenigheid over hoe het verder moest met Bitcoin. Uit die onenigheid ontstond een splitsing met twee blockchains en twee cryptomunten: Bitcoin en Bitcoin Cash. De onenigheid had vooral betrekking op de blokgrootte. De blokgrootte is bepalend voor hoeveel transacties er per seconde kunnen worden verwerkt. Bij Bitcoin, met een blokgrootte van 1 MB, was dat beperkt tot zeven transacties per seconde. Bij Bitcoin Cash stapte men over naar een groter blok van 32 MB, waardoor men meer transacties kon verwerken.
Gelijkenissen en verschillen tussen Bitcoin en Bitcoin Cash
Bitcoin en Bitcoin Cash gingen dus hun eigen weg en evolueerden steeds verder uit elkaar. Zo is de blokgrootte bij Bitcoin Cash op een later moment zelfs variabel geworden, waardoor het zich optimaal kan aanpassen aan de drukte. Ook is de transactievolgorde bij Bitcoin Cash aangepast. Zo ging men over naar een zogeheten canonical transaction order (CTOR). Daardoor kunnen de blokken veel beter worden ingedeeld.
Dat er wel eens verwarring bestaat tussen Bitcoin en Bitcoin Cash hoeft niet te verbazen. Ze kennen dezelfde voorgeschiedenis en op veel punten zijn ze nog steeds identiek. Ook wat de toepassingen betreft, zijn er weinig verschillen. Via platforms als Bitcoin Profit is het mogelijk om zowel in Bitcoin (BTC) als in Bitcoin Cash (BCH) te beleggen. Het is wel zo dat Bitcoin op veel meer plaatsen als betaalmiddel wordt aanvaard. Ook ligt de waarde van 1 Bitcoin veel hoger dan de waarde van 1 Bitcoin Cash. Een Bitcoin Cash is momenteel ongeveer 338 euro waard.
Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn: