Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Blockchain is dé rage

Dit artikel delen:

Minder dan tien jaar geleden leidde de digitale disruptie tot de opkomst van nieuwe technologieën op basis van IoT en de opkomst van Industrie 2.0. Als onderdeel van ICT (informatie- en communicatietechnologie) wordt Blockchain of cryptocurrency geadopteerd om van het conventionele grootboeksysteem over te stappen naar het volgen en uitvoeren van financiële transacties. Blockchain-technologie bevordert een volledig nieuwe structuur om grootboeken en het genereren van records digitaal bij te houden.

Deze technologie werd in 2008 geïntroduceerd om cryptocurrencies zoals Bitcoin te laten werken. Blockchain is een levensvatbaar gecodeerd digitaal grootboeksysteem dat werkt op een gedecentraliseerde structuur met transparantie en onveranderlijkheid van gegenereerde records. De technologie van vandaag wordt gezien als een alternatief voor conventionele bankmechanismen voor het doen en bijhouden van financiële transacties. De toepassing ervan wordt echter onderzocht in verschillende bedrijfssectoren.

Blockchain is een georganiseerde, eerlijke en veilige methode, wat dan ook een van de redenen is waarom bijvoorbeeld de Chiliz coin er gebruik van maakt. In een blockchain-structuur is de transactie die plaatsvindt tussen twee of meer individuen of partijen onderling verbonden en versleuteld door middel van cryptografie. Er wordt een keten van blokken gemaakt met transactierecords die zijn gekoppeld aan het blok van oorsprong. Deze keten is transparant en toch beveiligd via peer-to-peer-codering. De blockchaintechnologie zorgt ervoor dat de transactie privé en toegankelijk blijft voor de betrokken personen/partijen.

Als we naar de structuur kijken, is het duidelijk hoe blockchain een grote rol kan spelen bij het vereenvoudigen van het maken en onderhouden van financiële gegevens in een digitaal grootboek. Hierbij kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van de Loopring munt. Het kan een cruciale rol spelen in grote en middelgrote IT-ondernemingen voor het ontwerpen van slimme oplossingen. Blockchain-technologie kan ook onderdeel worden van het netwerk- en infrastructuurapparaat om de transparantie, traceerbaarheid en veiligheid te vergroten.

Records en data die in een keten worden gegenereerd, kunnen verder worden verbonden met de datacenters in een onderneming. Omdat de gegevens die in een blockchain worden gegenereerd, beschermd zijn tegen corruptie, zal de gegevensverwerking naadloos en snel worden. De blockchain-technologie werkt via een gedecentraliseerd platform en de records worden gedistribueerd, het kan ook helpen bij het verlagen van de kosten door de betrokkenheid van derden of tussenpersonen te omzeilen. Blockchain maakt gebruik van een tijdstempelproces en bevordert zeer veilige transacties, in een gedecentraliseerde structuur. Het kan dus moeilijk zijn om de kwetsbaarheid op een bepaald knooppunt in de keten te achterhalen.

Tijdens elke transactie wordt een blok van het record gemaakt met hash, cijferreeks en letters. Elke transactie heeft zijn eigen keten van het blok, zonder veranderlijkheid. Elke vorm van wijziging in de transactieketen heeft anders toestemming nodig, er wordt een volledig nieuwe blockchain gemaakt. Deze opzet stelt deelnemers aan een digitale transactie in staat om alleen transacties te verifiëren en te beveiligen en vertrouwde informatie of gegevens uit te wisselen. Het blockchainproces zorgt voor een betere traceerbaarheid van elke transactie in een goed georganiseerde omgeving. Hoewel de database autonoom kan worden beheerd, kunnen blockchains zowel privé als openbaar zijn. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-09T13:53:35.000Z Twenty Four Webvertising BV
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.