Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe moet het straks op kantoor, als we weer mogen?

In een grote stad als Antwerpen wemelt het van de kantoren. Groot, klein, modern en klassiek. Coronaproof op deze kantoren werken, is niet altijd goed mogelijk doordat het kantoor gewoonweg niet groot genoeg is. Gevolg: werknemers moeten op zoek naar een ruimer kantoor om medewerkers de kans te bieden veilig te werken.

Sommige mensen vinden het heerlijk. Thuiswerken. Geen reistijd, geen gebruik hoeven maken van het openbaar vervoer en geen zeurende collega’s. In dat geval is het belangrijk dat er thuis voor langere tijd een goede en rustige werkplek gecreëerd kan worden. Een bureautafel op de juiste hoogte en een arbo-waardige bureaustoel zijn dan een must. Daarmee worden klachten van schouders en rug voorkomen, anders zitten we straks met niet alleen corona maar ook overbelaste fysiotherapeuten.

Om al deze redenen zijn er ook mensen die thuiswerken helemaal niet fijn vinden. Ze missen vooral het contact met collega’s en hebben geen idee hoe ze thuis moeten werken omdat er gewoonweg geen ruimte is, geen goeie stoel voorhanden is of zelfs op geen enkele manier een rustige plek te organiseren is. In dat geval is het kantoor de beste plek om te werken.

Het gaat om de inrichting en het juiste gedrag van medewerkers

Om kantoren coronaproof te maken, juist voor hen die graag naar kantoor willen of over een tijd weer moeten, is wel het een en ander nodig aan inrichting en ook van het gedrag van medewerkers wordt wat gevraagd.

Allereerst moet er op de werkvloer afstand kunnen worden gehouden. Zowel voor wie aan een bureau zit als wat betreft de bewegingen daar omheen. Voor sommige werkgevers betekent dit dat wanneer de behuizing te klein is, een groter kantoor gehuurd moet worden. Bureaus moeten verder uit elkaar kunnen staan, eventueel met een scherm ertussen. De looprichtingen moeten coronaproof zijn, wat wil zeggen dat er van en naar het koffieautomaat of de toiletten eenrichtingverkeer mogelijk moet zijn. Aan de ene kant er naartoe, aan de andere kant er weer vandaan. Dat is niet in ieder kantoor zomaar mogelijk.

Niet alle kantoren zijn coronaproof te maken

Grote kans dus dat, wanneer werknemers weer naar kantoor mogen, veel werkgevers van kantoor gaan wisselen en er een levendige huurmarkt ontstaat. We kunnen gewoonweg niet langer met heel veel mensen in een kleine ruimte zitten, ook al is die ruimte nog zo mooi, goed ingericht en was het tot dan toe prima werkbaar. Die werkbaarheid kent inmiddels andere eisen.

Ook ventilatie is een belangrijk aspect. Dat kennen we al van de berichtgeving over veel scholen waar de ventilatie regelmatig te wensen overlaat en deuren en ramen moeten worden opengezet. Voor oude kantoren geldt vaak hetzelfde. Ook dit betekent dat er naar een kantoor moet worden gezocht met goede ventilatie of ventilatiemogelijkheden als dit in het bestaande kantoor niet mogelijk blijkt.

Moderne kantoren maken dan nog de meeste kans omdat deze veelal duurzaam zijn gebouwd en daar meer volgens de moderne standaarden rekening is gehouden met een gezonde werkomgeving. Als de vierkante meters het toelaten kan dat een goede oplossing zijn.

We zullen een clean desk policy aan moeten houden

Al met al is het advies voorlopig nog om thuis te werken, of je nu werkzaam was in een klassiek kantoor in de binnenstad van Antwerpen of in een modern kantoor buiten de stad. Het zal echt afhankelijk van de ruimte en de voorzieningen worden of werknemers straks weer met een gerust hard en veilig naar kantoor kunnen. Een partij als Flexas.com helpt je dan graag weer om een geschikt kantoor te vinden.

Als dat kan, zullen we voldoende afstand moeten houden, een clean desk policy aan moeten houden, onze handen regelmatig moeten wassen en niet langer gebruik kunnen maken van flexplekken. We moeten de verantwoordelijk nemen voor onze eigen werkplek en deze zo goed mogelijk schoon houden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-26T16:26:20.000Z Twenty Four Webvertising


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.