Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Goede koffie zorgt voor alert werken

De reden dat veel mensen in de ochtend koffie drinken, is omdat koffie het gevoel geeft wakker te worden. Maar koffie doet meer en is een betrouwbare vriend, zo blijkt uit onderzoek. Zo zorgt koffie voor alertheid maar werkt het ook tegen angst. Genoeg redenen, om te onderzoeken waarom koffie en werk goed samengaan.

Een leesmomentje? Een kopje koffie er bij zorgt er voor dat je beter weet wat je leest. Heb je koffie naast je staan, terwijl je je mailbox doorloopt? Goed bezig. Koffie zorgt zoals gezegd voor alertheid en de kans dat je iets over het hoofd ziet, wordt dus kleiner met een kop koffie.

Minder alerte momenten

De toename in alert zijn door koffie, uit zich volgens onderzoeken, vooral op de momenten waarop de alertheid minder wordt dan normaal. In diverse situaties, zoals de tijd net na de lunch, maar ook bij een verkoudheid, blijkt de alertheid van werknemers terug te lopen. Een kop koffie kan deze alertheid dan weer vergroten. Handig met een overleg vroeg in de middag.

Daarnaast kan een lage tot matige dosis cafeïne ook angst wegnemen. Het op het gemak stellen door het aanbieden van een kop koffie, is dus een effectieve methode. Het bekende ‘welkom, lust u een kopje koffie’ is dus eigenlijk meer dan zomaar een aardig gebaar. In de praktijk blijkt wel dat het aanbieden van goede koffie de voorkeur heeft. Zit er een koffieliefhebber aan de andere kant van de tafel, dan scoor je uiteraard geen punten met slechte kop koffie. Kies je bijvoorbeeld de lekkere koffiebonen van koffiecupster.nl dan heb je daar geen last van.

De juiste sterkte

Heb je geen eigen barista (en die kans is groot natuurlijk) dan laat je de kwaliteit van je koffie liever niet over aan degene die op dat moment de koffie maakt. Het aanschaffen van de juiste apparatuur en werken met bijvoorbeeld Nespresso capsules, geeft je de garantie dat de koffie die je serveert goed en lekker is maar ook consistent in smaak.

Dit geldt overigens ook voor het aanbieden van thee. Niet voor niets ontwikkelde Dolce Gusto cups voor het maken van heerlijke thee. Zoals de gemberthee met een vleugje citroengras of de heerlijke muntthee. Een goed alternatief om naast de koffiecups aan te bieden.

Persoonlijkheid en koffie

Niet alleen de smaak, hoe men koffie het liefste drinkt, heeft te maken met persoonlijkheid. Ook de mate waarin koffie (en dan met name uiteraard de cafeïne) werkt, zou kunnen samenhangen met persoonlijkheid. Uit een onderzoek is gebleken dat het effect cafeïne op het werkgeheugen bij extraverte mensen verbeterde terwijl dit bij introverte mensen niet goed aangetoond kon worden en er eigenlijk meer onderzoek nodig was.

Grappig genoeg speelt het wel of geen suiker (glucose) toevoegen aan de koffie ook een rol. Het drinken van koffie met suiker zou de efficiency van het aandachtsysteem vergroten. Het meest opmerkelijk daarbij was dat de personen die koffie met suiker dronken dezelfde prestaties lieten zien als de personen die alleen koffie dronken maar er gelijktijdig in de aandachtsgebieden in de hersenen minder activatie vereist was. Maar of dit nu de reden is om voortaan koffie met suiker te drinken…

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-29T13:56:28.000Z Twenty Four Webvertising BV


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.