Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Jouw bedrijf is gehackt; En dan?

Dit artikel delen:

Bedrijven denken vaak dat het hen niet overkomt dat zij gehackt worden, maar toch gebeurt dit vaker dan verwacht. Het is natuurlijk vervelend wanneer jouw bedrijf is gehackt. Elke dag worden er weer hackpogingen gedaan door professionele criminelen of hobbyisten, dus het is belangrijk om hierop voorbereid te zijn. Hackers kunnen dit doen met een bepaald doel of vanuit motieven. Het is natuurlijk illegaal om een bedrijf te hacken, maar het is moeilijk om te achterhalen wie de hacker is. Jij bent bij een hack aansprakelijk voor je bedrijf en je moet dus kijken hoe je dit het beste kunt oplossen. De verantwoordelijkheid ligt bij jou en het kan lastig zijn om hier mee om te gaan. Wij hebben daarom wat tips op een rij gezet.

Belangrijke eerste stappen

Het is belangrijk om in eerste instantie te zorgen dat het systeem of delen daarvan uitgeschakeld worden. Vervolgens zijn er nog meer belangrijke eerst stappen:

  • Leg alles vast. Het is slim om een back-up te maken, zodat je het bewijs veilig kunt stellen. 
  • Schakel de politie in en doe aangifte. Binnen een bedrijf zijn natuurlijk heel veel gegevens, er kunnen veel verschillende gegevens gelekt worden. 
  • Achterhaal van wie de gelekte gegevens zijn en breng de betrokkenen op de hoogte. Meld het incident bij Autoriteit Persoonsgegevens. Dit is een instelling die zich bezighoudt met de privacy van de bedrijven en heeft toezicht op de persoonlijke gegevens. Zij kunnen helpen onderzoeken waar het lek zit. Het lek moet uiteindelijk dicht gemaakt worden zodat de hackers niet nog een kans hebben. Je kunt ook kijken of je kunt achterhalen wat het IP-adres is van de hackers om zo meer informatie over hen te achterhalen. 

Het afsluiten van een verzekering

Het is slim om een cyberverzekering af te sluiten als je deze nog niet hebt. Het scheelt je namelijk veel kosten wanneer deze schades zijn gedekt. Wanneer een lek, hack of een ander soort cyberaanval plaatsvindt binnen je bedrijf, heeft dit financiële gevolgen voor zowel je eigen bedrijf als voor partners waar jullie mee samenwerken. De aansprakelijkheid wordt met zo’n verzekering gedekt en het is fijn om niet direct veel verlies te maken op deze vervelende situatie. De experts zorgen ervoor dat je website bijvoorbeeld weer zo snel mogelijk in de lucht is. Dat zorgt ervoor dat je imagoschade beperkt blijft, partners kunnen namelijk vertrouwen verliezen nadat een bedrijf is gehackt. Het is slim om samen met de verzekeraar te kijken naar een betere beveiligingssoftware om virussen en ransomware te voorkomen. 

Hoe kun je een hack voorkomen? 

Een actief ICT-beveiligingsbeleid zorgt ervoor dat het bedrijf goed beveiligd is en minder vatbaar is voor hackers. Wanneer er nieuwe technologische ontwikkelingen zijn, worden deze ook meegenomen in het beleid. De activiteiten moeten goed worden gemonitord om opvallend gedrag snel te detecteren. Je kunt op deze manier schade voorkomen of beperken. Het is daarbij ook goed om duidelijke afspraken te maken met partners over de beveiliging. Wanneer iedereen er op dezelfde juiste en veilige manier mee omgaat, is de kans kleiner dat het bedrijf opnieuw wordt gehackt. 

Kortom, het is heel vervelend wanneer je bedrijf gehackt wordt. Het is verstandig om meteen actie te ondernemen om de nare gevolgen te beperken. Begin nu!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-27T09:06:21.000Z Lequal


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.