Christian Jongeneel studeerde informatica aan de TU Delft, waar hij bij de
universiteitskrant ook het journalistieke vak leerde. Inmiddels is hij ruim
twintig jaar freelance wetenschapsjournalist, met ict als specialisme.
Recentelijk schreeft hij het boek 'Het zit in een lab en het heeft gelijk',
over de positie van wetenschap in een democratiserende samenleving. Op zijn
eigen website houdt hij een weblog bij en zijn columns en
artikelen na te lezen.
In de ict-beveiliging is het bon ton te klagen dat gebruikers niet goed luisteren wat ze moeten doen. Maar misschien is het wel andersom, want de…
De beveiliging van ict-systemen is sterk gericht op de technische infrastructuur. Cybercriminelen gebruiken echter meer en meer de applicaties om data te ontvreemden. Dit stelden diverse…
De gebruikersinterface van de desktop is zo complex dat veel gebruikers er nauwelijks meer wijs uit worden. De desktop van de toekomst moet daarom zo flexibel…
Muren vormen een van de grootste problemen bij het opvoeren van de bandbreedte van draadloze netwerken. Een nieuw onderzoeksinstituut in Eindhoven gaat proberen deze barrière te…
In de poeha rond de lancering van Apple’s jongste iPhone vielen ze niet zo erg op, maar vrijwel tegelijkertijd verschenen recent twee onderzoeken die suggereren dat…
Applicatie-ontwikkelaars kunnen binnen afzienbare tijd een open source-pakket tegemoet zien waarmee ze zelf peer-to-peer-toepassingen (p2p) kunnen maken. Twee Nederlandse universiteiten maken het, samen met partners, in…
Web 2.0 biedt allerlei nieuwe mogelijkheden, maar het verkeer tussen client en server wordt er wel complexer van. Al dat verkeer moet tegen hackers beschermd worden.…
Niet zo lang geleden gebruikten architecten tools voor driedimensionaal ontwerpen vooral om visualisaties te maken, niet om echt te ontwerpen. De grootste bottleneck voor toepassing zit…
Het is dringen in de 2400 MHz-band, de frequentie waar populaire draadloze toepassingen als Bluetooth en Wi-Fi zich ophouden, maar ook een nieuwkomer als Zigbee. Met…
Zoekmachines doen wel hun best om het web beter te ontsluiten, maar kunnen de facto de aanwas van informatie niet bijhouden. Gericht naar informatie zoeken wordt…
Het is een fantasiebeeld uit science fiction films als Minority Report: alom aanwezige elektronica die voortdurend de omgeving afzoekt om zijn diensten aan te bieden. De…
Recente onderzoeken van Gartner en Quocirca wekken de suggestie dat er een en ander mis is met aanleg en beheer van computernetwerken. Gegeven hoe afhankelijk bedrijven…
Een systeem resetten, zodat het een paar minuten niet beschikbaar is, wordt in de meeste kantooromgevingen als vervelend, maar acceptabel ervaren. Voor een schip dat ’s…
Een systeem resetten, zodat het een paar minuten niet beschikbaar is, wordt in de meeste kantooromgevingen als vervelend, maar acceptabel ervaren. Voor een schip dat 's…
Terwijl Microsoft de voordelen van zijn nieuwste Exchange-versie prijst, zijn er nog genoeg organisaties die een rustiger upgradetempo hebben. Voedingsmiddelenconcern Numico voert nu een complexe overgang…
Met ruim veertien teraflops heeft de SARA Reken- en Netwerkdiensten vanaf 29 mei een van de krachtigste computers ter wereld in huis. Computable volgt deze weken…
Met ruim veertien teraflops heeft de SARA Reken- en Netwerkdiensten vanaf eind mei een van de krachtigste computers ter wereld in huis. Computable volgt deze weken…
Nederland behoort tot de landen die er traditioneel hun eigen crypto-industrie op na houden. Sinds kort wordt de hardware voor versleutelde gesprekken en dataverkeer echter geleverd…
Met ruim veertien teraflops heeft SARA Reken- en Netwerkdiensten vanaf eind mei een van de krachtigste computers ter wereld in huis. Computable volgt deze weken de…
Met ruim veertien teraflops heeft de SARA Reken- en Netwerkdiensten vanaf eind mei een van de krachtigste computers ter wereld in huis. Computable volgt deze weken…
Met ruim veertien teraflops heeft SARA Reken- en Netwerkdiensten vanaf eind mei een van de krachtigste computers ter wereld in huis. Computable volgt de komende weken…
Nederland behoort tot de landen die traditioneel hun eigen crypto-industrie erop na houden. Sinds kort wordt de hardware voor versleutelde gesprekken en dataverkeer echter geleverd door…
Vier jaar geleden pionierde de Universiteit Twente met een campusbreed draadloos netwerk. Inmiddels zijn er vele netwerken elders gevolgd. De beperkingen dringen zich echter meer en…
Het ontwerpen van embedded systemen heeft altijd hoog op de Nederlandse onderzoeksagenda gestaan. Veel van het fundamentele onderzoek is inmiddels gebundeld in het onderzoeksprogramma Progress (Program…
Scott McIntyre zit namens KPN-XS4ALL in de stuurgroep van First, het internationale platform waar computerbeveiligers van grote bedrijven en overheden informatie uitwisselen over de meest recente…
Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.