Woordenboek HSDPA

Samen met de bezoekers van Computable.nl willen we een overzicht opbouwen van door de ICT-community gedragen definities van belangrijke ICT-begrippen. Als expert of geregistreerd gebruiker heb je de mogelijkheid om hieraan bij te dragen. Vervolgens kunnen andere bezoekers hierop stemmen om de beste definitie bovenaan te krijgen. Mis je een begrip in het overzicht, mail dan naar redactie@computable.nl. Voor inzendingen gelden de volgende regels:


- Houd je inzending zo beknopt mogelijk (geen voorbeelden etcetera).
- Voeg alleen iets toe als dit een duidelijke aanvulling of verbetering is.
- Ga geen discussies aan en verwijs niet naar eerdere aanvullingen.
- Beperk je uitleg uitsluitend tot het begrip waarop je reageert.
- De redactie mag ten alle tijden reacties aanpassen of verwijderen.

HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access)

Protocol voor mobiele telefoons dat via pakketgeschakelde communicatie een transmissiesnelheid tot 10 keer de UMTS-snelheid weet te bereiken.

  • Hiermee samenhangend: 3.5G, HSUPA ?>.Artikelen met als tag HSDPA


Mobiele ICT en de valkuilen

Professionele mobiele applicaties, zoals de 'elektronische werkbon', kennen nogal wat valkuilen. Leest u even mee?

LTE vanuit de bus van The A-Team

Het lijkt wel de bus van The A-Team waarin we rondrijden door Diemen. Helemaal zwart van buiten en een grote schuifdeur aan de zijkant. ‘Welkom in de nieuwe realiteit', staat in witte letters op de deur…

Chipfabrikant Renesas koopt modemtak Nokia

De Japanse chipfabrikant Renesas neemt de draadlozemodemdivisie van mobieltjesfabrikant Nokia over. Het bedrijf betaalt er 18 miljard yen voor, wat ongeveer 163 miljoen euro is. Met de overname krijgen de Japanners modemtechnologie voor de draadloze standaarden…

T-Mobile moest extra antennes alleen activeren

Telecomaanbieder T-Mobile kon het capaciteitsprobleem op het 3G-netwerk binnen drie weken oplossen doordat veel extra antennes al waren geplaatst. Ze hoefden alleen te worden geactiveerd, vertelt voorlichter Henny van der Heiden. 'We waren al bezig met…

Wet-kilometerprijs als aanjager voor SOA-voor-onderweg

Onlangs heeft minister Eurlings de kamer gecharmeerd en sindsdien lijken de ergste tegengeluiden verstomd. De echte behandeling van de wet-Kilometerprijs zal in het voorjaar van 2010 plaatsvinden, maar ik denk dat we er van uit kunnen…

Draadloos netwerk als reservepaard

Ip is lange tijd alleen ingezet voor datatransport. Pas in de laatste jaren zijn daar allerlei toepassingen bij gekomen: van spraak en camerabeelden tot en met betalingen. Meer en meer heeft een groot aantal winkels de…

Is de strijd om 4G gestart?

Wie haalt ze nog uit elkaar? WiMAX, Wi-Fi, HSPA en LTE-technologieën. Verschillende type technologieën die bepalend zullen zijn voor de gebruikerservaring van nieuwe toepassingen. De vraag waar de industrie zich mee bezighoudt is de volgende: hoe…

QoS van mobiele netwerken

Het onderwerp ‘mobility’ beperkt zich vaak tot mobiele hardware met zo nu en dan een uitstapje naar architectuur en applicaties. Daarom nu een kritische beschouwing van netwerktechnieken en de QoS die daaraan ontleend kan worden.

Achtmaal opmerkelijk nieuws van telecombeurs

Van 16 tot 19 februari vond 's werelds grootste telecombeurs plaats in Barcelona. Tijdens de bijeenkomst, bezocht door ongeveer vijftigduizend mensen, werden enkele opmerkelijke nieuwtjes gepresenteerd.

Uitstel BlackBerry moet 3G-probleem iPhone vermijden

Mobieltjesfabrikant Research In Motion stelt de nieuwe uitvoering van BlackBerry uit om problemen met 3G-verbindingen te voorkomen. Het Canadese bedrijf zegt te hebben geleerd van de 3G-problemen waar Apple met zijn iPhone tegen aanliep.

Draadloze technologie stuit op muren

Muren vormen een van de grootste problemen bij het opvoeren van de bandbreedte van draadloze netwerken. Een nieuw onderzoeksinstituut in Eindhoven gaat proberen deze barrière te slechten en zoekt en passant ook naar mogelijkheden voor energiebesparing.

Dell biedt HSPA op nieuwe generatie notebooks

Gebruikers van de nieuwste Dell laptops kunnen onderweg altijd online zijn door een ingebouwde module, die triband HSPA (High-Speed Packet Access) mobiele breedbandnetwerken ondersteunt. De ingebouwde HSPA mobiele breedbandmodule wordt geleverd door Ericsson.

Product: Toshiba G450 HSDPA USB modem phone

Toshiba komt met de G450, een vier-in-één mobiele telefoon: een usb-modem voor draadloze internettoegang op een laptop, een telefoon, een usb-opslagapparaat en een mp3-speler.

T-Mobile begint uitrol HSDPA-netwerk

T-Mobile begint de uitrol van hsdpa in Nederland. Die snellere opvolger van umts (eigenlijk een variant) biedt mobiele gebruikers Internet-toegang op ADSL-snelheden.

Nortel en Qualcomm halen 7,2 Mbps met HSDPA

Nortel en Qualcomm hebben een datasnelheid van 7,2 Megabit per seconde gehaald via UMTS-opvolger HSDPA. De twee bedrijven stellen hiermee een nieuw snelheidsrecord te hebben behaald.

KPN wil HSDPA eind dit jaar UMTS-dekkend hebben

KPN versnelt de uitrol van HSDPA (high speed downlink packet access). Het kondigt vandaag aan nagenoeg zijn hele UMTS-netwerk eind dit jaar opgewaardeerd te hebben naar HSDPA. Leveranciers voor de netwerkapparatuur zijn Ericsson en Huawei.

UMTS is dood, leve HSDPA

Mobiel internet en videotelefonie, umts, zijn in Europa zo goed als mislukt, behalve in Italië. Opvolger hsdpa staat in de startblokken.

Telfort staakt investeringen uitrol HSDPA-netwerk

Telfort heeft zijn investeringen in het GSM/EDGE netwerk en HSDPA netwerk op een laag pitje gezet. Computable meldde donderdag al dat Telfort de HSDPA-uitrol uitstelt. Een Telfort-woordvoerster verklaart nu dat KPN en Telfort de nieuwe strategie…

Telfort wacht met uitrol UMTS-opvolger HSDPA

Telfort heeft de uitrol van HSDPA, de opvolger van UMTS, opgeschort in afwachting van een besluit over het samenvoegen van de op dit moment nog gescheiden infrastructuur van KPN en Telfort. De belangstelling voor EDGE, een…

Edge ‘voor erbij’

Umts zal met de invoering van hsdpa aanzienlijk sneller zijn. Toch zijn edge en gprs nog lang niet afgeschreven. Integendeel, veel telecomaanbieders blijven er in minder drukbevolkte delen van Europa nog jaren afhankelijk van.

Nortel haalt draadloos 3,6 Mbps met HSDPA

Nortel claimt een nieuw snelheidsrecord te hebben gehaald met zijn uitvoering van draadloze technologie HSDPA (high speed downlink packet access). Nortel zegt met zijn Super 3G data te hebben verstuurd met een snelheid van 3,6 Mbps.

Samsung gaat HDSPA-telefoons leveren aan Vodafone

In aanvulling op de opwaardering van haar umts-netwerk naar het snellere hsdpa, heeft de service provider Vodafone Group met Samsung een overeenkomst gesloten voor de levering van hsdpa-telefoons. De snelle chips die hiervoor nodig zijn koopt…

Alle aanbieders naar HSDPA

Uiteindelijk wordt het allemaal HSDPA, meent Nils de Baar, algemeen directeur Ericsson in Nederland. Deze snelle variant van mobiele datacommunicatie heeft het Ericsson-lab al verlaten en rijdt nu rond in een demonstratiewagen in Düsseldorf waar de…

IDC: HSDPA breekt komend jaar door

In 2006 zullen veel providers High Speed Downlink Packet Access (HSDPA) aanbieden, zegt IDC. Volgens het onderzoeksbureau willen sommige aanbieders HSDPA aan het einde van dit jaar zelfs al aanbieden.

Telfort laat UMTS-licentie liggen met voorkeur HSDPA

Telfort gaat volgend jaar in vier grote Nederlandse steden HSDPA lanceren. Deze opvolger van UMTS biedt theoretisch snelheden tot 14 megabit per seconde, vele malen de snelheid van ADSL.

Meest gewaardeerd
    Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
1 635 6.95
2 Ruud Mulder 1226 6.94
3 Henri Koppen 2680 6.80
4 Reza Sarshar 1436 6.75
5 Will Moonen 309 6.73
6 Jaap van Belkum 269 6.71
7 P.J Westerhof LL.M MIM 364 6.69
8 Pa Va Ke 1513 6.66
9 Louis Kossen 819 6.65
10 Willem Oorschot 592 6.57
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.