Woordenboek

Samen met de bezoekers van Computable.nl willen we een overzicht opbouwen van door de ICT-community gedragen definities van belangrijke ICT-begrippen. Als expert of geregistreerd gebruiker heb je de mogelijkheid om hieraan bij te dragen. Vervolgens kunnen andere bezoekers hierop stemmen om de beste definitie bovenaan te krijgen. Mis je een begrip in het overzicht, mail dan naar redactie@computable.nl. Voor inzendingen gelden de volgende regels:


- Houd je inzending zo beknopt mogelijk (geen voorbeelden etcetera).
- Voeg alleen iets toe als dit een duidelijke aanvulling of verbetering is.
- Ga geen discussies aan en verwijs niet naar eerdere aanvullingen.
- Beperk je uitleg uitsluitend tot het begrip waarop je reageert.
- De redactie mag ten alle tijden reacties aanpassen of verwijderen.


C#

Object-georiënteerde programmeertaal ontwikkeld door Microsoft als deel van .Net.

C++

Multi-paradigmaprogrammeertaal, ontworpen door Bjarne Stroustrup voor AT&T Labs als verbetering van C.

Besloten communicatienetwerk voor gebruik door de Nederlandse politie-, brandweer-, ambulancediensten, reddingsbrigades, de KNRM, de douane, en de Koninklijke Marechaussee.

CAE

Met behulp van de computer tekenen, ontwerpen, analyseren en fabriceren van producten.

Schriftelijke verklaring die meestal bedoeld is als bewijsstuk voor de kwaliteit van een bedrijf, persoon, dienst of product.

Certificering voor informatiebeveiliging met als eisen ten minste vijf jaar werkervaring in minimaal twee van de CISSP-domeinen en conformering aan de ethische code van het ISC-consortium.

Backup van lokale bestanden op een smartphone, tablet, laptop, pc, werkstation of server naar een via het internet verbonden extern opslagmedium, vaak met behulp van automatische synchronisatie tools.

Model dat het mogelijk maakt om via een computernetwerk gedeelde, configureerbare computermiddelen (zoals netwerken, servers, opslag, applicaties en diensten) op aanvraag beschikbaar te stellen op een snelle, gemakkelijke en alomtegenwoordige manier met minimale beheermoeite of interactie van een service provider.

Diensten die op aanvraag via intenet beschikbaar worden gesteld aan gebruikers vanaf servers van cloud computing aanbieders.

CMM

Model dat aangeeft op welk niveau de software-ontwikkeling van een organisatie zit.

CMS

Softwaretoepassing, meestal een web-applicatie, die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren.

Raamwerk voor het gestructureerd inrichten en beoordelen van een IT-beheeromgeving.

Programmeertaal uit de jaren zestig voor zakelijke omgevingen.

Functie en activiteit binnen een organisatie, gericht op de naleving van wetten en (interne en externe) regels die verband houden met de integriteit.

Een concept in software engineering en computer science waarbij computerverwerking op iedere willekeurige plaats en wijze wordt toegepast.

Streven van ict-afdelingen om het aantal leveranciers, technologieën en systemen binnen de organisatie te bestendigen en/of te beperken.

Proces waarbij, op basis van verkregen input, contracten en wijzigingen hierop eenduidig worden vastgelegd, beheerd en bewaakt.

CRM

Een werkwijze en technologie waarbij het optimaliseren van alle contacten met de klant centraal staat en er wordt getracht elke klant een individuele waardepropositie aan te bieden gebaseerd op zijn of haar wensen.

Vormen van criminaliteit die betrekking hebben op computersystemen of met computersystemen (inclusief netwerken) worden gepleegd.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Meest gewaardeerd
    Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
1 Ruud Mulder 1226 6.94
2 Henri Koppen 2836 6.80
3 Jack Jansonius 370 6.80
4 Reza Sarshar 1437 6.75
5 Will Moonen 387 6.73
6 P.J Westerhof LL.M MIM 451 6.69
7 Pa Va Ke 1598 6.66


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.