Woordenboek

Samen met de bezoekers van Computable.nl willen we een overzicht opbouwen van door de ICT-community gedragen definities van belangrijke ICT-begrippen. Als expert of geregistreerd gebruiker heb je de mogelijkheid om hieraan bij te dragen. Vervolgens kunnen andere bezoekers hierop stemmen om de beste definitie bovenaan te krijgen. Mis je een begrip in het overzicht, mail dan naar redactie@computable.nl. Voor inzendingen gelden de volgende regels:


- Houd je inzending zo beknopt mogelijk (geen voorbeelden etcetera).
- Voeg alleen iets toe als dit een duidelijke aanvulling of verbetering is.
- Ga geen discussies aan en verwijs niet naar eerdere aanvullingen.
- Beperk je uitleg uitsluitend tot het begrip waarop je reageert.
- De redactie mag ten alle tijden reacties aanpassen of verwijderen.


Verzamelingen gedigitaliseerde gegevens, opgeslagen en georganiseerd op een manier die gemakkelijk terugvinden en opvragen van die gegevens mogelijk maakt.

Faciliteit waar bedrijfskritische ICT-apparatuur (bijvoorbeeld servers) zijn ondergebracht.

Het organiseren, catalogiseren, lokaliseren, opbergen, ophalen en onderhouden van gegevens.

Het gericht zoeken naar (statistische) verbanden in grote verzamelingen gegevens voor wetenschappelijke of commerciële doeleinden.

Het terughalen van gegevens van mediadragers, zoals een harde schijf of USB-stick, die verloren lijken te zijn.

Verzamelplaats met historische en operationele bedrijfsgegevens voor het uitvoeren van analyses en selecties en het generen van managementinformatie.

Software die de in een database opgeslagen gegevens beheert.

Elke set van hulpmiddelen (inclusief software, hardware en netwerken) die helpen bij het organiseren en beheren van de informatie die is opgeslagen in een datacenter.

Pogingen om een server(netwerk) of dienst onbruikbaar te maken door met zoveel mogelijk computers tegelijk, vaak via een botnet, het doelwit te bestoken met enorme hoeveelheden data om het zo te overbelasten.

Manier om opgeslagen gegevens te ontdoen van meerdere gelijke versies, met als doel de totale hoeveelheid opgeslagen data te beperken.

Ontwikkelomgeving voor de objectgeoriënteerde programmeertaal Pascal.

Software die ervoor zorgt dat het besturingssysteem, de toepassingen en de bijbehorende gegevens niet meer op de pc van de gebruiker draaien.

Een ontwikkelmethode waarbij ontwikkelaars (developers) en systeembeheer (operations) met elkaar samenwerken om zo het bouwen en testen van software te versnellen.

Protocol dat beschrijft hoe een computer zijn netwerkinstelling van een DHCP-server kan verkrijgen. Het DHCP-protocol is gebaseerd op IP en werkt met UDP-pakketten.

Naam van een systeem waarmee Nederlandse overheden op internet iemands identiteit kunnen verifiëren, een soort digitaal paspoort voor overheidsinstanties.

Verzamelnaam voor ontwikkelingen, toepassingen en werkwijzes die samenhangen met digitale innovaties. Digtal transformation, chief digital officer, digital mainport en digital business zijn slechts enkele van die ontwikkelingen. Ook komen binnen dit thema komen zaken aan bod als disruption, robotica en artficial intelligence.

Methoden, best practices, tools en oplossingen om een procesgerichte bedrijfsvoering te realiseren en continu te verbeteren met behulp van ICT.

Het geheel aan maatregelen en acties om in geval van ernstige incidenten (delen van) de gegevensverwerking elders of op andere systemen onder te brengen en de schade/verstoring op de eigen locatie/systemen te verhelpen.

DLP

Een systeem dat is ontworpen om een potentiële inbreuk op de gegevensbeveiliging tijdig op te sporen en te voorkomen door het volgen van die data op bepaalde momenten: in-use (endpoint actions), in-motion (network traffic) en at-rest (data storage).

DNS

Webservice die domeinnamen omzet naar numerieke IP-adressen.

Het beheren van de creatie, vastlegging, raadpleging, routering en archivering van elektronische documenten.

De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven.

DRM

Een techniek om digitale rechten van makers of uitgevers (de 'rechthebbenden') van werken (b.v. muziek, afbeeldingen, teksten) digitaal te beheren.

Methode voor rapid application development.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Meest gewaardeerd
    Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
1 Ruud Mulder 1226 6.94
2 Henri Koppen 2836 6.80
3 Jack Jansonius 369 6.80
4 Reza Sarshar 1437 6.75
5 Will Moonen 387 6.73
6 P.J Westerhof LL.M MIM 451 6.69
7 Pa Va Ke 1598 6.66


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.