Woordenboek

Samen met de bezoekers van Computable.nl willen we een overzicht opbouwen van door de ICT-community gedragen definities van belangrijke ICT-begrippen. Als expert of geregistreerd gebruiker heb je de mogelijkheid om hieraan bij te dragen. Vervolgens kunnen andere bezoekers hierop stemmen om de beste definitie bovenaan te krijgen. Mis je een begrip in het overzicht, mail dan naar redactie@computable.nl. Voor inzendingen gelden de volgende regels:


- Houd je inzending zo beknopt mogelijk (geen voorbeelden etcetera).
- Voeg alleen iets toe als dit een duidelijke aanvulling of verbetering is.
- Ga geen discussies aan en verwijs niet naar eerdere aanvullingen.
- Beperk je uitleg uitsluitend tot het begrip waarop je reageert.
- De redactie mag ten alle tijden reacties aanpassen of verwijderen.


Verzamelnaam voor alle manieren waarop via computernetwerken (internet) handel bedreven kan worden.

Het geheel van processen en regels rondom het verzenden, ontvangen en verwerken van een elektronische factuur.

Elke leervorm die gebruik maakt van een computernetwerk voor distributie, wederzijdse communicatie en facilitering.

Het beheerproces dat zich bezighoudt met het gestructureerd afhandelen van e-mailverkeer en het efficiënt beheren en opslaan van e-mailberichten.

Het gebruik van informatie- en communicatietechnologie bij overheidsdiensten in combinatie met organisatorische veranderingen en nieuwe vaardigheden met het oog op een verbetering van de openbare diensten.

ECM

Paraplubegrip voor het beheer van ongestructureerde (niet direct als veld in een database benaderbare) informatie binnen een onderneming.

EDA

Software-architectuur waarbinnen bedrijfs- en technische processen gemonitord en pro-actief op gang gebracht kunnen worden op basis van bepaalde gebeurtenissen.

Het ondersteunen van HRM (Human Resource Management) door gebruik te maken van internettechnologie.

Elektronisch systemen (hardware én software), geïntegreerd in gebruiksartikelen of apparaten, met de bedoeling deze een vorm van intelligent gedrag te bezorgen.

EMM

De volledige set aan mensen, processen en technologie die erop is gefocust de toenemende diversiteit aan mobiele devices, draadloze netwerken en aanverwante services te managen.

Gebruik van programmeertechnieken en speciale machine-eigenschappen om een computersysteem in staat te stellen programma`s uit te voeren die eigenlijk voor een ander systeem zijn geschreven

Het coderen (versleutelen) van gegevens op basis van een bepaald algoritme.

De zoektechnologie die het mogelijk maakt om informatie vanuit verschillende bronnen binnen een organisatie doorzoekbaar en inzichtelijk te maken voor een gedefineerde doelgroep.

EPD

Een softwaretoepassing waarbij medische patiëntengegevens in digitale vorm bewaard en beschikbaar gemaakt worden.

ERP

Ondernemingsbreed informatiesysteem voor de registratie van bedrijfsgegevens voor inkoop, verkoop, orderverwerking, personeelsplanning en voorraadbeheer.Uitbreiding op MRP.

ESB

Architecturele softwareconstructie (pattern) waarmee de communicatie tussen de afnemers van diensten (service) en aanbieders hiervan, vereenvoudigd wordt.

Juridische overeenkomst waarbij een leverancier de broncode en documentatie van een aan een klant ter beschikking gestelde applicatie in bewaring geeft bij een derde onafhankelijke en betrouwbare partij (Escrow-agent).

Netwerkstandaard waarmee computers in een lan (local area network) met elkaar communiceren.

ETL

Groep technologieën die veelal gebruikt worden bij de koppeling tussen systemen, waarbij er gestreefd wordt naar een minimale technische en semantische koppeling tussen de systemen.

Beveiligingslek in een besturingssysteem of applicatieprogramma die hackers kunnen exploiteren om in te breken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Meest gewaardeerd
    Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
1 Ruud Mulder 1226 6.94
2 Henri Koppen 2836 6.80
3 Jack Jansonius 369 6.80
4 Reza Sarshar 1437 6.75
5 Will Moonen 387 6.73
6 P.J Westerhof LL.M MIM 451 6.69
7 Pa Va Ke 1598 6.66


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.