Woordenboek

Samen met de bezoekers van Computable.nl willen we een overzicht opbouwen van door de ICT-community gedragen definities van belangrijke ICT-begrippen. Als expert of geregistreerd gebruiker heb je de mogelijkheid om hieraan bij te dragen. Vervolgens kunnen andere bezoekers hierop stemmen om de beste definitie bovenaan te krijgen. Mis je een begrip in het overzicht, mail dan naar redactie@computable.nl. Voor inzendingen gelden de volgende regels:


- Houd je inzending zo beknopt mogelijk (geen voorbeelden etcetera).
- Voeg alleen iets toe als dit een duidelijke aanvulling of verbetering is.
- Ga geen discussies aan en verwijs niet naar eerdere aanvullingen.
- Beperk je uitleg uitsluitend tot het begrip waarop je reageert.
- De redactie mag ten alle tijden reacties aanpassen of verwijderen.


Verzamelnaam voor een hoeveelheid ICT-modules die in bepaalde combinaties opleiden tot beroepen in de ICT of in andere combinaties kunnen worden gebruikt als verdieping voor bepaalde beroepen in de ICT.

Vorm van cloud computing waarbij de ict-infrastructuur virtueel wordt aangeboden. Alle apparatuur is eigendom van de serviceprovider en de afnemer betaalt alleen voor hetgeen daadwerkelijk gebruikt wordt.

IAD

Softwareontwikkelmethode die de gebruikers en ontwerpers als gelijkwaardige partners ziet.

De verzameling voorzieningen die nodig is voor het transport, de verwerking, de verdeling en routering van analoge en digitale gegevens (data).

Strategische, tactische, organisatorische en operationele regels, afspraken, uitgangspunten en voorwaarden voor de inzet van mensen en exploitatie van ict-middelen binnen een organisatie.

Het proces dat is gericht op het administreren en beheren van de identitieiten van gebruikers voor de toegang tot ict-systemen.

ILM

Het beleid, de processen, de tools, applicaties en diensten om de bedrijfswaarde van informatie op één lijn te brengen met de best passende en kosteneffectieve infrastructuur vanaf het moment dat informatie is gecreëerd tot het tijdstip dat informatie kan worden weggegooid.

ILM

Term die verwijst naar een verzameling technologieën en zakelijke processen gebruikt bij het maken, beheren, coördineren en beperking van de identificatie, toegang en beheer van identiteiten voor de toegang tot business tools en informatie.

Vakgebied binnen het management van een organisatie dat zich bezighoudt met het leiden en sturen van de wijze waarop organisaties hun informatievoorziening kunnen opzetten en inpassen in hun bedrijfsprocessen.

Het overnemen van bepaalde bedrijfsprocessen en de daarbij behorende bedrijfsmiddelen en medewerkers en vervolgens het verlenen van diensten aan dat bedrijf op basis van die processen.

Een ontwikkeling waarbij steeds meer alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het internet om gegevens te kunnen uitwisselen en om op afstand bedienbaar te zijn.

Intern, besloten bedrijfsnetwerk dat gebruik maakt van de achtitectuur en de technieken van internet en vooral gebruikt wordt als communicatiemedium.

Projectmanagementmethode ontwikkeld door de International Project Management Association.

Versie 4 van het internetprotocol (IP) die de basis vormt van de huidige adressering binnen het internet.

Versie 6 van het internetprotocol (IP), onder andere ontwikkeld om de beperkingen en tekortkomingen van IPv4 te verhelpen.

Certificering voor testers onder auspiciën van deze internationale organisatie, die gestandaardiseerde opleidingen met toetsen en certificaten aanbiedt.

Onafhankelijke en deskundige oordeelsvorming over de kwaliteit van informatietechnologie, signaleren van tekortkomingen en advisering over mogelijke verbeteringen.

Referentiekader voor het inrichten van beheerprocessen binnen een ICT-organisatie.

Een benaming voor het procesmatig aansturen van de werkwijze van IT-beheer.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Meest gewaardeerd
    Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
1 Ruud Mulder 1226 6.94
2 Henri Koppen 2836 6.80
3 Jack Jansonius 370 6.80
4 Reza Sarshar 1437 6.75
5 Will Moonen 387 6.73
6 P.J Westerhof LL.M MIM 451 6.69
7 Pa Va Ke 1598 6.66


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.