T-SYSTEMS > EMILY GLASTRA
Steeds meer bestuurders voelen zich ongemakkelijk over hun afhankelijkheid van buitenlandse techbedrijven. Emily Glastra (T‑Systems) vertelt hoe organisaties digitale soevereiniteit versterken zónder in te leveren op innovatie.
Wat hoor jij in de gesprekken die je voert met bestuurders en CIO’s over digitale soevereiniteit? Waar liggen hun zorgen écht?
“Het begint bijna altijd met een gevoel van ongemak. Bestuurders realiseren zich sinds begin dit jaar dat ze onvoldoende zicht hebben op wie toegang heeft tot welke data en hoe afhankelijk ze zijn geworden van bepaalde hyperscalers.
Zeker nu geopolitieke ontwikkelingen steeds meer invloed hebben op technologie. Denk aan de Amerikaanse CLOUD Act of aan datatoegang in tijden van sancties. Tegelijk willen de organisaties waarmee ik spreek ook niet inleveren op de innovatiekracht van de hyperscalers.
Die spanning tussen controle houden en blijven innoveren, speelt in vrijwel elk gesprek dat ik voer. De vraag is dan niet of je digitale soevereiniteit nodig hebt, maar hoe ver je daarin moet gaan. En wat daarin werkbaar, geaccepteerd wordt en wat verstandig is.”
Hoe pak je dat als organisatie concreet aan?
“We hanteren een praktische vierstappenaanpak. Het begint met een objectieve analyse van je huidige situatie. Waar zitten je data? Welke wetgeving is van toepassing? Hoe kritisch zijn je workloads? Daarna bouwen we een strategie die aansluit op je sector, je risico’s en je compliance-eisen. Vervolgens ontwerpen we een passende hybride architectuur, vaak een mix van public cloud, private infrastructuur en open source. En tot slot begeleiden we de implementatie én governance.”
Dat klinkt als maatwerk. Wat betekent dat in de praktijk?
“Voor een overheidsorganisatie gelden andere eisen dan voor een productiebedrijf. In unieke gevallen is een volledig soevereine cloud het best passend. Zo hebben we van de Europese Unie bijvoorbeeld de opdracht gekregen voor leeftijdsverificatie van Europese burgers. Daar wil je geen enkel risico mee lopen. In andere gevallen kunnen publieke clouds prima, mits je goed regelt wie de sleutel tot jouw data heeft en hoe toegang wordt gemonitord. Wij helpen klanten het juiste evenwicht te vinden tussen kosten, functionaliteit, schaalbaarheid en soevereniteit.”
Wat zijn de grootste misverstanden over soevereiniteit?
“Dat het vooral om techniek zou gaan. Terwijl het juist een strategisch vraagstuk is. Soevereiniteit draait om keuzes maken: welke afhankelijkheden accepteer je, en welke niet? En: ben je als organisatie voorbereid op veranderingen in de geopolitiek, wetgeving of beleid? Daarbij spelen zaken als key-management, exit-strategieën en juridische risico’s minstens zo’n grote rol als infrastructuur.”
Hoe belangrijk is transparantie hierin?
“Cruciaal. Je moet kunnen uitleggen aan toezichthouders waar je data staat, wie er toegang toe heeft en onder welke jurisdictie je valt. Maar net zo goed aan je eigen board of klanten. Soevereiniteit is niet alleen een compliance-thema, het raakt ook je reputatie en je innovatiekracht.”
Wat maakt de aanpak van T-Systems anders?
“Als Europese IT service provider combineren wij ruim twintig jaar ervaring in complexe cloudmigraties, dataprivacy, hoge beschikbaarheid en managed cloud services met een realistische visie. Er zijn geen andere partijen in Europa met zoveel jaren praktijkervaring en certificeringen voor de grootzakelijk markt en overheidsorganisaties.
We leveren geen one-size-fits-all oplossing, maar adviseren op basis van de vraag: wat heeft jouw organisatie nodig om meer soeverein te worden? En ook dan bieden we keuzevrijheid.
T-Systems beschikt over verschillende soevereine cloudoplossingen. Varierend van hybride oplossingen, soevereine hyperscaler oplossingen (AWS/Google) met sovereign controls van T-Systems, Google Distributed Cloud (Airgapped), Open Telekom Cloud (Public Cloud, Open Stack), Future Cloud Infrastructure (Private Cloud) of Open Sovereign Cloud (Open Source platform voor sterk gereguleerde markten). Bij T-Systems krijg je dus keuzevrijheid: de juiste balans tussen kosten, functionaliteit en soevereiniteit. Zonder grote concessies te hoeven doen.”
En hoe kijk je naar de toekomst van soevereiniteit?
“Ik verwacht dat digitale autonomie net zo vanzelfsprekend wordt als fysieke veiligheid. IT leiders willen weer meer zelf aan het roer staan en niet de volledige macht uit handen geven. Dit betekent niet dat ik verwacht dat bedrijven weer hun eigen datacenters gaan bouwen. En dat hoeft ook niet.
De organisaties die dit nú goed regelen, bouwen aan een soevereine, veerkrachtige en toekomstbestendige basis voor hun digitale toekomst.”