Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Raspberry Pi is nog niet de nieuwe thin client

27 september 2016 - 10:294 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur

De Raspberry Pi is een veelbesproken onderwerp in technologieland. Sinds zijn introductie in 2012 is deze singleboardcomputer van creditcardformaat uitgegroeid tot een van de meest populaire geïntegreerde systeemplatformen. In ieder it- of technologieblad staan tientallen ideeën voor Raspberry Pi-projecten. Maar is het ook de thin client van de toekomst?

De Raspberry Pi is eigenlijk ontwikkeld voor het onderwijs, om studenten te leren programmeren. Maar met een prijs van rond de veertig euro vond de singleboardcomputer al snel zijn weg naar het bedrijfsleven. Er duiken allerlei voorbeelden van toepassingen op, van het vervangen van desktopcomputers en servers tot het hosten van netwerken, beveiliging en zelfs internet of things (IoT)-applicaties.

Vanaf het moment dat de Raspberry Pi op de markt kwam, werd er ook over gesproken om het apparaat als thin client te gebruiken. Afgelopen mei kondigde Citrix nog de ondersteuning van het platform aan, terwijl ViewSonic zijn eigen, op Raspberry Pi gebaseerde, eindgebruikersoplossingen voor virtuele desktops en virtuele desktopinfrastructuren (vdi) introduceerde.

Nooit bedoeld als zakelijke oplossing

Feit blijft dat de Raspberry Pi nooit bedoeld is als zakelijke oplossing. Heel veel mensen willen geloven dat het mogelijk is om een op Raspberry Pi gebaseerde thin client te realiseren die krachtig en compleet genoeg is om aan de behoeften van organisaties te voldoen en tegelijkertijd de belofte van lagere kosten waar te maken. Maar er zijn verschillende belangrijke redenen waarom het platform nog niet op grote schaal wordt ingezet voor commerciële thin client-toepassingen:

Kosten voor accessoires en certificeringen: Je koopt de Raspberry Pi, het board, de behuizing, de stroomvoorziening en de geheugenkaart die je als bedrijf nodig hebt allemaal apart. Er is ook geen certificering beschikbaar voor de totale oplossing. Dat legt de verantwoordelijkheid voor het certificeren en productieklaar maken volledig bij de ontwikkelaar. Bovendien moet je apart licenties kopen voor het besturingssysteem, de applicaties en de beheertools, en ondersteuning bij het onderhoud van je Raspberry Pi-systemen. Als je dat allemaal optelt, ziet het kostenplaatje er heel anders uit. In sommige gevallen kom je twee tot drie keer hoger uit dan de initiële aanschafprijs van de singleboardcomputer.

Beperkte controle en beheerbaarheid: de op Raspberry-Pi gebaseerde thin client-oplossingen die nu op de markt verschijnen gebruiken besturingssystemen en beheersoftware van third party-leveranciers. Zoals zo vaak bij third party-oplossingen moeten functionele veranderingen door de softwareontwikkelaar worden doorgevoerd. Dat betekent dat je als bedrijf heel weinig controle of flexibiliteit hebt bij je softwarebeheer. Daarbij komt nog dat de Raspberry Pi gebaseerd is op een ARM-processor, waardoor je beperkt bent in de keuze van middleware voor de ondersteuning van rand- en andere apparatuur. Dit maakt het moeilijker om de functionaliteit uit te breiden dan bij oplossingen gebaseerd op 32-bit en 64-bit x86.

Functionaliteit op consumentenmaat: Op dit moment biedt de Raspberry Pi slechts één hdmi-aansluiting met een maximale resolutie van 1900×1200 en wordt deze vooral gebruikt in consumentenelektronica zoals tv’s en spelcomputers. In organisaties neemt de behoefte aan meer schermen toe, dus eindgebruikersoplossingen moeten ook Displayport of dvi ondersteunen. Daarnaast werkt de Raspberry Pi enkel met standaard Ethernet-snelheden. Je kunt niet migreren naar Gigabit Ethernet, wat tegenwoordig de zakelijke norm is.

Beperkte garantie: Op de Raspberry Pi krijg je één jaar garantie. Dat komt niet in de buurt van de levensduur van een thin client, die gemiddeld vijf jaar meegaat.

Kleine marges: Er komen nu Raspberry Pi-pakketten op de markt voor rond de honderd euro. Dat betekent dat de marges heel klein zijn. Producenten en hun kanaalpartners maken niet gemakkelijk winst hierop. Ze zullen concessies moeten doen en dat zal je heel waarschijnlijk merken aan de ontwikkeling van nieuwe functionaliteit en zakelijke ondersteuning.

Productontwikkeling: Met zijn onderwijsachtergrond zijn er weinig aanwijzingen dat de Raspberry Pi op korte termijn zal uitgroeien tot een zakelijk platform. De op ARM gebaseerde processor laat zich niet eenvoudig upgraden, waardoor je als gebruiker geen andere keuze hebt dan nieuwe hardware kopen als je functionaliteit of applicaties wilt waarvoor het huidige platform geen ondersteuning biedt.

Nog veel beperkingen

Ondanks de belofte van lagere kosten voor bedrijven, zijn er nog steeds veel beperkingen aan het Raspberry Pi-platform. Wil je als it-organisatie je endpoints effectief standaardiseren, dan kun je beter op zoek gaan naar een oplossing die flexibel genoeg is om aan al je behoeften te voldoen, nu en in de toekomst. De Raspberry Pi is er simpelweg nog niet klaar voor en het zal misschien nog jaren duren voordat het platform breed zal worden ingezet als een zakelijke thin client-oplossing.

Meer over

CertificeringEthernetLicentiesMiddlewareProcessoren

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    Sneller dan verwacht, Raspberry Pi 4

    8 reacties op “Raspberry Pi is nog niet de nieuwe thin client”

    1. Henri Koppen schreef:
      28 september 2016 om 13:17

      Leuk artikel, en ben zelf fan van de Raspberry PI omdat die mij het gevoel van vroeger terug geeft ten tijde van ZX 81 enzo. Ben het ook direct eens dat het maar een beperkte oplossing is en in mijn ogen niet voor de zakelijke markt. Er zit niet eens een aan EN uit knop op. Als de spanning wegvalt heb je ook een redelijke kans dat je daarmee je SD kaart (er zit standaard geen harde schijf in) corrupeert. Daarnaast hardware is een van de kleinste onderdelen als het gaat om de kosten van een werkplek. Een beetje thin client kost wellicht 400 euro, maar verspreid over zeg 3 jaar zijn de kosten minimaal ten opzichte van de rest.

      Dus ondanks dat ik het een geweldig ding vind zou ik het zeker niet zakelijk inzetten.

      Login om te reageren
    2. dino schreef:
      29 september 2016 om 08:25

      “Ruim 25 jaar internationale ervaring op het gebied van salesmanagement binnen de ICT-branch”

      en dan tot de conclusie komen dat Raspberry Pi eigenlijk meer geschikt is voor technische
      educatie en hobby dan als zakelijke thing client.

      Login om te reageren
    3. Technicus schreef:
      29 september 2016 om 09:57

      De Raspberry PI is heel leuk speelgoed en kan eventueel in sommige situaties ook zakelijk interessant zijn. Zo zag ik een app schrijver die een Raspberry Pi had gebruikt als zijn backend.
      Zolang je nog geen echt zwaar verkeer heb, is dat een mooie kosteloze oplossing.

      Als thin client is de standaard Raspberry natuurlijk totaal ongeschikt, totaal niet user proof.

      In dit stuk lijkt de schrijver een beetje in een spagaat te zitten over waarom de Raspberry ongeschikt is. Licenties, meerdere schermen, snelle internet verbindingen klinken allemaal behoorlijk FAT client in mijn oren, terwijl het doel was om onderuit te halen waarom de Raspberry ongeschikt was als THIN client. 🙂

      Login om te reageren
    4. Arie schreef:
      29 september 2016 om 10:44

      Ik gebruik in de hobby een gelijkwaardig type, de Beaglebone black. Maar wel als een server cq meet en regeltechniek toepassing. Daar is dit soort systeempjes geschikt voor en erg stabiel.
      Maar niet als thinclient, het heeft te weinig cpu en memory (100mb ethernet!) daarvoor.

      Login om te reageren
    5. Jan Willem van der Linden schreef:
      29 september 2016 om 11:26

      Een sales director die een review schrijft over een concurerend product. Wat zou de uitkomst zijn?

      Ik denk namelijk dat het wel geschikt is als TC, waarbij je alleen maar verbinding hoeft te maken met een Citrix server en 100Mb netwerk is dan ook meer dan voldoende. Het ontbreken van een aansluiting van een tweede scherm is dan wel een tekortkoming.

      Login om te reageren
    6. Kees M. schreef:
      29 september 2016 om 21:54

      “Beperkte garantie: Op de Raspberry Pi krijg je één jaar garantie. Dat komt niet in de buurt van de levensduur van een thin client, die gemiddeld vijf jaar meegaat.”
      Ehhh… Nogal krom argument… Een bedrijf krijgt standaard overal 1 jaar garantie op, ook op die echte thin client. Tenzij je in een aanbesteding meer garantie inkoopt. En wie zegt dat een Rpi geen 5 jaar mee gaat?

      Login om te reageren
    7. Jan van Leeuwen schreef:
      2 oktober 2016 om 16:23

      “Bovendien moet je apart licenties kopen voor het besturingssysteem, de applicaties en de beheertools”
      Ik moet wat gemist hebben, sinds wanneer moet je voor open source-producten licenties kopen?
      “Raspbian is a free operating system based on Debian optimized for the Raspberry Pi hardware”

      Het komt op mij uitgesproken dom over wanneer iemand niet eens de moeite neemt om heel basale informatie van het internet te halen, je oordeel is daarmee gediskwalificeerd.

      Login om te reageren
    8. Pa Va Ke schreef:
      2 oktober 2016 om 18:46

      Een soortgelijk relaas zou je kunnen schrijven waarom een schroevendraaier niet geschikt is om spijkers mee in het hout te slaan.

      De raspberry pi is nooit ontworpen om als thin client te fungeren, dus het “afkraken” van de pi zoals in dit artikel gebeurt raakt mijns inziens kant noch wal.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs