Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Burgerinitiatief voor alternatieve corona-app

19 april 2020 - 10:554 minuten leestijdActueelData & AI
Alfred Monterie
Alfred Monterie

It-ondernemer en Computable-columnist Hans van Bommel komt met het initiatief om open source een uiterst simpel werkende corona-app te ontwikkelen die de privacy respecteert en volledig transparant is. Hij wil een community om zich heen verzamelen die dit non-profit gaat doen. ‘Alles moet vanuit de burger worden opgezet,’ zegt hij. De app moet gratis beschikbaar komen zonder enig verdienmodel.

De Open Source Covid-19 Testing Support-app (app-c19) heeft als enige doel de GGD te ondersteunen bij het testen van mensen die in potentie het coronavirus hebben. Van Bommel denkt dat alleen met een volledig open initiatief voldoende draagvlak onder de Nederlandse bevolking kan worden verkregen. De zeven corona-apps die dit weekeinde tijdens de appathon van het Rijk zijn voorgeselecteerd, zijn zo massaal onder de kritiek bedolven dat geen van deze voorstellen op enig draagvlak mag rekenen.

Appathon onder vuur

Het zwaarst kregen de apps van Capgemini en Accenture het tijdens de appathon te verduren. Volgens experts die aan een eerdere beoordeling van de apps hadden deelgenomen, hadden beide bedrijven verzuimd iets over de privacy en beveiliging op papier te zetten. Tot hun stomme verbazing waren deze apps toch op de shortlist van het ministerie gekomen. Een aantal experts, waaronder Brenno de Winter, heeft openlijk afstand genomen van de selectieprocedure.

Bij een van de andere ‘finalisten’, Covid19 Alert, is inmiddels een datalek gevonden. Bij de beschikbaarstelling van de broncode was per ongeluk een bestand meegekopieerd met vele tientallen namen, mailadressen en versleutelde wachtwoorden.

Capgemini voldoet niet

Privacy-expert Brenno de Winter constateert dat het doel van de appathon onduidelijk is, het traject alle kanten opschiet en oplossingen zijn toegelaten zonder enige letter code. Verder betreurt hij het dat niet naar de experts is geluisterd. Ook vandaag tijdens het vervolg van de appathon stelden experts weer vast dat Capgemini niet aan de eisen voldoet. De Winter vindt het onbegrijpelijk dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dan alleen maar neutraal reageert met de opmerking ‘Ja, dat nemen we mee.’

Groot zijn de twijfels of de zeven apps die dit weekeinde aan het publiek worden gepresenteerd, ooit zullen gaan werken en breed worden omarmd. Minister De Jonge’s inzet dat de app zeker door 60 procent van de bevolking moet worden gebruikt, lijkt nu al volstrekt onhaalbaar. Experts als Danny Mekic, internetpionier Marleen Stikker en het D66-kamerlid Kees Verhoeven hebben daar hun grote twijfels over uitgesproken.

Over andere boeg

It-ondernemer en Computable-columnist Hans van Bommel wil het daarom over een andere boeg gooien. Hij wil een transparante procedure, academisch toetsingsproces, heldere criteria en duidelijke uitgangspunten, zaken waaraan het tijdens de appathon aan ontbreekt. Van Bommel constateert dat slechts één finalist (Deus) enigszins in de buurt van open source komt. Maar alle finalisten vragen volgens hem veel te veel data zoals een mobiel telefoonnummer.

Zijn concept voor een open source covid-19 testing support app (app-c19) vraagt daarentegen helemaal geen persoonsgegevens. De gebruiker hoeft app-c19 alleen maar te downloaden in de appstore van iOS of Android. Dan is de app direct operationeel. De app staat gewoon ‘aan’. Als de gebruiker ervan af wil, verwijdert hij hem van de telefoon. Wanneer bluetooth tracking wordt uitgezet, werkt de app overigens ook niet meer. De app gebruikt geen locatiegegevens.

Privacy by design

Uitgangspunt van de app is privacy by design. De app legt alleen vast welke andere smartphone de afgelopen dagen vanaf het moment dat de besmetting plaatsvond, het pad van de telefoonbezitter heeft gekruist binnen een bepaalde afstand. Desnoods kan hier nog aan worden toegevoegd hoe lang het contact heeft geduurd. Van Bommel: ‘Meer informatie is niet nodig.’

Wanneer de gebruiker corona-klachten heeft belt deze de GGD en ondergaat een test. Als de uitslag positief is, volgt quarantaine. De GGD kan met een token via app-c19 een bericht sturen naar de telefoon van de gebruiker. Dit gaat door fysiek en dus handmatig een qr-code te scannen. De corona-token informeert via het systeem de mensen die in de buurt van de besmette gebruiker zijn geweest. Van Bommel roept ontwikkelaars en infrastructuurpartijen op het iniatief te steunen. Hij verwacht binnen zes á acht weken live te kunnen gaan.

Meer over

AppsPrivacyTesting

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    In detail: succesvolle AI-implementaties

    Het implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen, maar roept ook vragen op. Deze paper beschrijft hoe je als (middel)grote organisatie klein kunt starten met AI en gaandeweg kunnen opschalen.

    Computable.nl

    Maak kennis met digitale identiteiten

    De digitale economie groeit snel en de EU heeft strikte regelgeving ingevoerd om de veiligheid en privacy te waarborgen; in deze whitepaper ontdek je hoe digitale identiteiten deze transitie ondersteunen en wat dit voor jouw organisatie betekent.

    Meer lezen

    ActueelInnovatie & Transformatie

    Deze zeven corona-apps strijden in appathon

    ActueelInnovatie & Transformatie

    Appathon moet beste corona-apps opleveren

    Smartphone gsm
    AchtergrondOverheid

    Coronatraceer-app: doen of niet?

    alarm
    ActueelInnovatie & Transformatie

    Verdeeldheid over nationale opsporings-app

    Bluetooth
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Uitvinder vindt bluetooth ongeschikt voor corona-app

    Macht
    ActueelOverheid

    Ministerie gaat zelf corona-app bouwen

    9 reacties op “Burgerinitiatief voor alternatieve corona-app”

    1. Jelte Verhoeff schreef:
      19 april 2020 om 12:50

      Deze hele blaartrekkende live stream van leveranciers die allemaal uit komen leggen dat ze niet klaar zijn, met als summum het datalekje, is eigenlijk een grote schreeuw om een centrale oplossing, of helemaal geen oplossing.
      De overheid moet niet doen of er nu iets heel bijzonders aan de hand is en zijn rol gewoon vervullen. Als het dan niet goed gaat met de privacy en het parlement pakt zijn rol, zoals indertijd de Eerste Kamer bij het EPD, dan is het met 1 pennestreek gebeurd. Ik breng in herinnering de motie Tan c.s. (zoek maar op) waarmee dit circus op de meest efficiente wijze geprullemandeerd werd.
      M.i. kan het verder aan de GGD’s worden overgelaten. Daar doet men al jaren succesvol vertrouwelijke medische acties. Waarschijnlijk denkt men daar na en concentreert zich op de risicogroepen.
      Het gevolg van deze app kamikaze is dat er straks helemaal geen greep op dit verschijnsel meer is. Misschien verdwijnt het met mooi weer, misschien ook niet. De hele opstand over privacy is onbegrijpelijk.

      Login om te reageren
    2. JPS schreef:
      19 april 2020 om 17:50

      Wat mij betreft stoppen we deze electronische ster gewoon in de digitale prullenbak.
      Never nooit zal ik zo’n ding dragen

      Login om te reageren
    3. Bert Bergman schreef:
      19 april 2020 om 19:46

      App 1 :

      Deze app wordt gestart door iemand die aangetoond Corona heeft. De app upload de locatiehistorie (datumtijd, locatie) van de laatste twee weken naar een centrale server. Slechts de (datumtijd, locaties), verder niets.

      App 2 :

      Deze app wordt gestart door iemand die wil weten of hij/zij mogelijk een besmetting heeft opgelopen.
      De app controleert aan de hand van de, op de mobiel opgeslagen locatiehistorie van de laatste twee weken of er (datumtijd, locaties) zijn op de betreffende mobiel die samenvallen met de (datumtijdstip, locaties) op de centrale server. Zo ja; waarschuwing, zo nee, niets aan de hand

      Natuurlijk kun je faken dat je Corona hebt en App 1 starten, ik weet het.

      Login om te reageren
    4. Een oudlid schreef:
      19 april 2020 om 22:13

      Het contact heeft 7 minuten geduurd, 2 minuten meer dan protocol voorschrijft in de verzorging maar patiënt was verzwakt door Noro virus. Er was sprake van reguliere hygiëne omdat de patiënt nog niet getest was op Corona, de verzorgende was niet voorzien van bescherming omdat daar volgens protocol geen reden toe was. Verzorgende werd achteraf verrast met verzoek om wederom protocol van mogelijke besmetting te volgen. De symptomen bleven uit en het werk werd weer hervat maar de stress werd er niet minder door.

      Betreffende de transparante procedures, academische toetsing, heldere criteria en duidelijk uitgangspunten is de situatie binnen Nederlanse verzorgings- en verpleegtehuizen nog altijd als met Tsjenobyl. Of misschien moet ik zeggen als met de appathon want ook dhr. van Bommel steekt zijn iniatief maar daar waar de zon niet schijnt als zijn gele ster niet die van hoop maar van beschuldiging is.

      Login om te reageren
    5. Louis Kossen schreef:
      20 april 2020 om 06:36

      @Bregman Misschien niet helemaal eens met de uitvoering, maar beste idee tot nu toe: een informatieve app. Doorgeven waar besmettingen zijn geweest. Ter info, een reden voor mensen er nog eens even rekening mee te houden. Hoeft niet eens allemaal zo gedetailleerd. Dan moet je wel waar maken wat de WHO uit den treure heeft verkondigd: testen testen testen. Als je niet gemakkelijk en laagdrempelig kan testen is iedere discussie over een app zinloos.

      Begrijp dat het in Zuid-Korea zo werkt, bij besmetting krijgen telefoongebruikers meldingen. Weet je wat en waar er speelt.

      Zag op TV bij een programma over de apps een item over een paar jonge Willie Wortels die met een app (voor iets anders) bezig waren met bluetooth. Conclusie van het verhaal: het is bijna niet na te gaan of iemand zich binnen een korte afstand heeft gemeld met een ander bluetooth apparaat. Nog afgezien of het zinvol is. Maakt ook een bovenstaand idee kansloos, zoals eigenlijk alle andere voorstellen.

      Login om te reageren
    6. Jan van Leeuwen schreef:
      20 april 2020 om 10:01

      There is no app for this!

      Stoppen die onzin.

      Login om te reageren
    7. R.J. Tuijnman schreef:
      20 april 2020 om 11:24

      Mijn moeder van 88 heeft helemaal geen GSM, laat staan dat ze die app zal gebruiken. Maar ze zou dus maar zo besmet kunnen zijn. De meeste slachtoffers vallen in haar categorie. ‘Niks aan de hand’ is dus bepaald niet aan de orde als de APP aangeeft dat je geen paden met besmettingsgevallen hebt gekruist. Je krijgt ook dat mensen die wel degelijk met het virus kampen naar de app grijpen en concluderen dat het ‘dus’ een gewoon griepje moet zijn…
      Zinloze vertoning dus dat hele APP-gebeuren. Maar goed, het houdt APP Osterhuis weer wekenlang als een soort testbeeld op de buis…

      Login om te reageren
    8. Ron schreef:
      20 april 2020 om 11:50

      Een van de regels in de IT: als je chaos automatiseert, krijg je geautomatiseerde chaos.

      We weten in Nederland in feite helemaal niets over de besmettingsgraad. Er wordt maar mondjesmaat getest en cijfers zijn aantoonbaar fout maar worden gebruikt om beleid te voeren. En dan gaan we een app ontwikkelen die het probleem gaat oplossen.

      Dat gevoegd bij de oproep om elektronisch te betalen laat logischerwijze alle aluminium hoedjes in de stress schieten. Een eerste stap om straks de app verplicht te stellen en contant geld te verbieden. Ik ga bijna zelf er over denken zo’n ding te vouwen.

      Een algemene regel: meten is weten. Laten we eerst maar eens massaal gaan testen, zodat we weten wat de echte stand van zaken is qua besmetting, sterfte en genezing. Dan kan van daar uit echt doordacht beleid gevoerd worden, in plaats van paniekvoetbal op basis van onbetrouwbare cijfers, met niet goed doordachte initiatieven.

      Login om te reageren
    9. P.J Westerhof LL.M MIM schreef:
      20 april 2020 om 12:05

      Het is al genoegzaam aangewezen dat een corona-app niet gaat werken.
      Zie ook https://www.computable.nl/artikel/achtergrond/security/6911882/1444691/coronatraceer-app-doen-of-niet.html

      Het voorstel van Bergman klinkt nog het meest gezond, maar zal qua resultaat weinig opleveren gelet op de data-problematiek (o.a. false positives, false negatives).

      Dat bij de crash-actie van VWS van allerlei fout zou gaan was niet meer dan logisch. Het leverde echter wél interessante informatie op over de werkwijze bij de diverse ontwikkelaars.
      Inmiddels is echter ook de ontwikkeling van de Europese corona-app PEPP-PT in het ongerede geraakt : https://executive-people.nl/644067/experts-trekken-zich-terug-uit-europese-corona-app-pepp-pt.html

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs