NTT DATA onthult nieuw onderzoek dat aantoont dat productieorganisaties wereldwijd steeds vaker GenAI inzetten om slimme fabrieken te creëren, innovatie te stimuleren, de productiviteit te verbeteren, veerkracht te versterken en concurrentievoordeel te behalen. Het rapport – "Feet on the Floor, Eyes on AI: Do you have a plan or a problem?" – laat verder zien dat de voorbereiding van personeel en infrastructuur, en de ethische kaders voor governance nog een uitdaging zijn.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder meer dan 500 productieleiders en besluitvormers in 34 landen. Enkele van de belangrijkste bevindingen zijn:
– 95% van de respondenten vindt dat GenAI de efficiëntie en de prestaties onder de streep al direct verbetert.
– 94% verwacht dat de integratie van Internet of Things (IoT/edge) data in GenAI-modellen de nauwkeurigheid en relevantie van AI-output aanzienlijk zal verbeteren.
– Volgens 91% verbetert de combinatie van digital twins en GenAI de prestaties van fysieke activa en de veerkracht van de toeleveringsketen.
– Respondenten gebruiken AI vooral voor supply chain en voorraadbeheer; kennisbeheer; kwaliteitscontrole; onderzoek en ontwikkeling; en procesautomatisering.
“AI stroomlijnt processen en opent nieuwe mogelijkheden in de hele productieketen, van supply chain voorspellingen tot kwaliteitscontrole”, zegt Prasoon Saxena, Co-Lead, Products Industries bij NTT DATA, Inc. “Met GenAI kunnen organisaties zich beter aanpassen aan snel veranderende markten en een onzeker tariefbeleid.”
Uitdagingen voor succesvolle inzet
De tevredenheid over AI-initiatieven is het afgelopen jaar enorm gestegen, maar fabrikanten staan nog steeds voor aanzienlijke uitdagingen, waaronder:
– Infrastructuur: 92% van de fabrikanten stelt dat oude technologieën vitale initiatieven belemmeren, minder dan de helft heeft de gereedheid van de infrastructuur volledig beoordeeld.
– Complementaire technologieën: 94% verwacht dat de integratie van IoT- en edge data in GenAI-modellen de nauwkeurigheid en relevantie van AI-resultaten aanzienlijk verbetert, maar niet iedereen heeft vertrouwen in de succesvolle uitvoering ervan.
– Verantwoorde kaders: Ethische AI krijgt aandacht, maar slechts 47% van de productieleiders ziet een solide balans tussen risico’s en waardecreatie.
– Competenties personeel: Twee derde van de fabrikanten zmeldt een gebrek aan vaardigheden onder werknemers om GenAI effectief te gebruiken. Dit brengt functionele en operationele nadelen en risico’s met zich mee.
– Databeheer: Slechts 41% van de fabrikanten vindt dat ze over voldoende opslag- en verwerkingscapaciteit beschikken om hun GenAI-behoeften te ondersteunen, wat hun succes beperkt.
“De meest succesvolle productieorganisaties hebben GenAI al geïntegreerd in hun kernprocessen”, zegt Saxena. “Bedrijven die GenAI niet strategisch plannen, implementeren en besturen, lopen niet alleen risico, ze stevenen mogelijk zelfs op falen af.”
Meer lezen