In het verleden was
Jeroen Lugte werkzaam in de publieke sector, onder meer bij de Rijksbelastingdienst en de gemeente Rotterdam. Hier zag hij met eigen ogen dat mogelijkheden om met “het gebruik van informatietechnieken resultaatgerichter te kunnen werken” niet werden aangegrepen. Tegenwoordig staat hij als medeoprichter aan het hoofd van
Op Orde, een jong softwarebedrijf dat administratieve problemen voor haar klanten aanpakt. Hieraan ging een lange carrière doorspekt met innovatieve ideeën en vernieuwingsdrang vooraf.
InnovatiedrangIn 2003 trad Jeroen Lugte aan als Algemeen Directeur Gemeentebelastingen bij de gemeente Rotterdam, waar de werkzaamheden zich hadden opgestapeld. De aan vervanging toe zijnde digitale infrastructuur vormde één van de knelpunten, waarop Lugte de bestaande procedures op de schop gooide en het computersysteem moderniseerde. Binnen een aantal jaar gaf de werkwijze van zijn afdeling in Nederland de norm aan.
Later voerde Lugte bij diezelfde gemeente als Algemeen Directeur Stadstoezicht een nieuw mobiel ICT-systeem in, dat de mogelijkheden van het kantoor naar de medewerkers op straat bracht. Zijn innovatielust voerde hem zelfs naar bijeenkomsten als die van de OESO in Parijs en TED in New York. Hier mocht hij de succesvolle hervorming van zijn 1500 medewerkers tellende afdeling toelichten.
Op OrdeNa zijn afscheid van de publieke sector bleef Jeroen Lugte op zoek naar vernieuwing. Dit leidde in 2013 tot de oprichting van Op Orde. “Eenvoudig gezegd: wij leveren slimme systemen aan organisaties”, valt op de website van deze ambitieuze Zuid-Hollandse onderneming te lezen. “Vooral organisaties met buitendiensten kunnen veel voordeel uit Op Orde halen.”
Een voor elke organisatie gepersonaliseerd systeem registreert de handelingen van medewerkers ter plekke nauwgezet. Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) geven bijvoorbeeld makkelijk aan welke melding zij willen maken en doorlopen vervolgens snel de invulvelden, doordat deze vaak al zijn ingevuld of met een enkele klik zijn in te vullen. Op Orde zet al deze acties onmiddellijk om in hapklare gegevens, zoals rapportages en dossiers, en stuurt deze door naar de medewerkers op kantoor.
Vervolgstappen vinden zo veel mogelijk automatisch plaats, doordat het slimme systeem afleidt welke procedure moet worden gevolgd. Menselijke interventie garandeert daarnaast de navolging van de correcte procedures. Iedere genomen stap is bovendien naderhand in te zien. Alles wordt gelogd, tot het moment en de locatie van iedere bevraging van de gemeentelijke basisadministraties aan toe. De dataverzameling die dit oplevert is helder en eenvoudig voor de benodigde doeleinden te gebruiken.
Project DiemenDe ervaringen uit de praktijk zijn positief. De gemeente Diemen reageert positief op de verbeteringen die Op Orde voor haar bedacht. Zelfs medewerkers op leeftijd, die aanvankelijk geen zin hadden in veranderingen, waren blij verrast door het project. Hierin stroomlijnde Op Orde het doorsturen van de vastgelegde activiteiten van medewerkers buiten de deur naar de binnendienst.
Ook Jeroen Lugte is zeer tevreden met de prestaties van zijn bedrijf. “Ik word blij als ik organisaties en vakmensen laat groeien door het gebruik van software op een gemakkelijke en intuïtieve manier.” Zo brengt hij zijn vernieuwende ideeën nog steeds naar alle belangstellenden in zowel de publieke, als de private sector.